Vaniljstång

Svenskt namn: vaniljstång vaniljstång
Engelskt namn: vanilla pod (äv. vanilla bean)
Kategori: Hårda kryddor och kryddgrönsaker
Beskrivning: Vaniljstänger är fruktkapslarna från en orkidéväxt som växer i centralamerika. De färska kapslarna har i princip ingen smak, utan smakämnena frigörs genom en process i vilken de torkas och får den svarta färgen och den karaktäristiska vaniljsmaken. Vanilj används framförallt i desserter och bakverk.

Vaniljsmaken är särskilt koncentrerad i de små svarta fröna som finns inuti stången. När man använder vaniljstång brukar man göra en skåra på längden och skrapa ur vaniljfröna. Man kan också låta skåra upp stången och låta den koka med i anrättningen och sedan ta bort den.

Vaniljstången är mycket smakrik, och oavsett hur man använder den brukar det finnas tillräckligt med smak kvar för att man kan återanvända den, t.ex. genom att låta skalen stå och dra i en burk med strösocker för att tillverka eget vaniljsocker. Man kan också göra eget vaniljextrakt genom att låta vaniljstång stå och dra i alkohol som man sedan använder i kakrecept och desserter.
Finns att få tag på: Finns på glasburk i de vanliga kryddsortimenten. Bra, fräscha vaniljstänger är lite fuktiga och glansiga på ytan, de vi oftast hittar på kryddhyllan är tyvärr lite väl torra.
Kan ersättas med: Äkta vaniljstång är ofta det bästa alternativet, men dyraste alternativet. Det finns även billigare varianter, såsom vanillin-socker som framställs av det syntetiskt framställda smakämnet vanillin. Man kan också använda äkta vaniljsocker eller vaniljextrakt (vaniljstång som fått så och dra i en blandning av vatten och alkohol)
Hållbarhet och förvaring: Förvaras i burk med tättslutande lock.
Se även: vaniljsocker, vaniljextrakt
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om vaniljstång i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med vaniljstång på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (8 st)

fredag den 15 juli 2005 kl 9:04
Bar recept för god mat
lördag den 19 december 2009 kl 12:49
Var finns den högsta kvalitè på vanilstång ?

mvh

Jürgen
onsdag den 20 oktober 2010 kl 20:32
Prova Saluhallen i Östermalmstorg, där hittar du riktigt fina vaniljstänger. Bourbon Vaniljen är den vanligaste typen, den lite dyrare versionen är Thaiti Vaniljen som ger tjockare och längre frukter och smakare 2-3 gånger mer. Kostar runt 100 kr per st
onsdag den 29 december 2010 kl 20:23
Hur länge håller vaniljstången? Jag skrapade ur fröna för 3 mån sedan och har sedan dess förvarat den i en burk i kylen... Tror ni den fungerar att laga pannacotta på?
lördag den 23 april 2011 kl 10:40
För oss som inte bor i huvudstaden finns det färska vaccumförpackade vaniljstänger att köpa på webben hos Vaniljimporten.

Deras minsta förpackning är 10 st och den största 1 kilo färska vaniljstänger från Madagaskar.

Tänk på att förvara vaniljstängerna så att de inte torkar ut, invirade i gladpack eller i en tight glasburk.
Förvarar man rätt håller sig vaniljen färsk och mjuk länge.
måndag den 25 juli 2011 kl 21:54
KANSKE DUM FRÅGA, MEN FRÖNA JAG SKRAPAR UR BEHÖVER VÄL INTE KOKAS, UTAN ANVÄNDS SOM DE ÄR?
tisdag den 5 maj 2015 kl 12:08
jag undrar var man kan finna vaniljstång på burk som man kan mala direkt från burken ,halv åtta hos mej från kiruna en av de hade en sådan burk
onsdag den 20 januari 2016 kl 22:00
Har aldrig använt vaniljstång och blir inte klar över hur man använder den efter att jag läst ovanstående. Min fråga äŕ då jag tagit ur fröna vad göra med dom? Min nästa är kan man även använda skalet och i så fall hur? Den stång som förvaras 7 alkohol hur används den därefter?

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser