Vaniljsocker

Svenskt namn: vaniljsocker (äv. vanillinsocker) vaniljsocker
Vanillinsocker
Engelskt namn: vanilla sugar
Kategori: Socker och andra sötningsmedel
Beskrivning: Socker, oftast finmalet liksom florsocker, smaksatt med vanilj. Används främst för att ge vaniljsmak i bakverk och desserter. I äkta vaniljsocker kommer smaken från vanilj, vilket fås av de svarta fröna från vaniljstänger. Detta brukar man kunna se på att sockret innehåller små svarta prickar. Alternativt har hela vaniljstänger fått stå och dra i socker och på så sätt givit sockret vaniljsmak.

Det finns en vanlig billigare variant av vaniljsocker där vaniljsmaken kommer från det syntetiska smakämnet vanillin: vanillinsocker. Även "äkta" vaniljsocker (med eller utan svarta prickar) brukar ofta vara förstärkt med vanillin, vilket framgår av innehållsförteckningen.
Handla online hos:Zmaka.se
(Sponsrade länkar)
Kan ersättas med: Äkta vaniljsocker går att ersätta med vanillinsocker och vice versa, men den äkta vaniljsmaken är givetvis i regel att föredra. Använd annars flytande vaniljessens och socker.
Tips: Släng inte bort vaniljstångens skal när du använt kärnorna, lägg ner skalet i en burk socker och låt det stå och dra någon vecka så har du alldeles äkta vaniljsocker! Kör sockret med stången i mixer för ännu mer smak.
Se även: vaniljstång, vaniljextrakt
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om vaniljsocker i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med vaniljsocker på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (10 st)

måndag den 20 september 2004 kl 17:55
Hej!
Var kan jag köpa vaniljessens??
mvh
Tina
måndag den 20 september 2004 kl 18:07
I specialbutiker som säljer kryddor och essenser, t.ex. Essencefabriken i Stockholm. Kan också tänkas finnas i butiker med amerikanska importvaror.
måndag den 25 oktober 2004 kl 3:26
Översättningsmässigt, när amerikanska recept pratar om "vanilla", dvs vaniljessens, hur mycket vaniljsocker motsvarar det?
måndag den 25 oktober 2004 kl 10:02
Lika mängder: 1 tsk vaniljsocker kan användas i stället för 1 tsk vaniljessens. Detta enligt de amerikaner jag sett diskutera ämnet många gånger.
fredag den 26 november 2004 kl 8:43
Hur mycket vaniljsocker motsvarar en vaniljstång?
torsdag den 12 februari 2009 kl 21:23
okej!

Vanillin är framstält av rötad gran och innehåller bara 1 sorts molekyler *vanillin*
vanilj är från stängen från en lilja och innehåller flera hundra om inte tusen olika sorter av molekyler som bildar vaniljsmak
fredag den 3 december 2010 kl 9:15
jag är diabetiker, kan jag tillverka själv vaniljsocker... lägga en vaniljstäng i sötningsmedel pulver??? Eller har du en annan idé ?
mvh
fredag den 9 december 2011 kl 18:51
Vaniljessens går även att köpa på panduro :)
lördag den 2 mars 2013 kl 15:09
Hej. Är det någon som vet hur man omvandlar recept som innehåller vaniljsocker, men jag vill använda vaniljfrön. Hur mycket är en 1 tsk vanilsocker-vaniljfrön ? Vore toppen om ngn visste !
söndag den 25 januari 2015 kl 14:51
Hur mycket vaniljsocker motsvarar en vaniljstång?

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser