Valnöt

Svenskt namn: valnöt valnöt
Engelskt namn: walnut
Kategori: Nötter, frön och kärnor
Beskrivning: Valnötter är mäktiga och smakrika nötter med ursprung från mindre Asien men som nu finns världen över. Man äter dem ofta som snacks, men de används även flitigt i matlagning, i allt från godis, bakverk och desserter till sallader och varmrätter. Valnötter är t.ex. en obligatorisk ingrediens i den klassiska Waldorf-salladen.
Finns att få tag på: Hela valnötter finns att få tag i året om i de flesta större livsmedelsbutikerna. Färdigskalade i påsar säljs också här och där, titta t.ex. på hyllplatsen för naturgodis och andra nötter.
Kan ersättas med: Pekannötter, har en liknande smak, dock något mildare och sötare.
Hållbarhet och förvaring: Skalade valnötter bör förvaras i kylen, då dess höga fettinnehåll annars kan få dem att härskna.
Måttomvandling
Valnöt st = 4 g Beräkna
  g = 25 st Beräkna
 
dl = 40 g
Beräkna
 
g = 2.5 dl
Beräkna
Valnötter, hackade msk = 8 g Beräkna
  g = 12.5 msk Beräkna
 
dl = 51 g
Beräkna
 
g = 1.96 dl
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Valnötter (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:659.6kcal/2759.8kJ
Vatten:3.6g
Protein:14.3g
Fett:62g varav mättat: 5.6g, enkelomättat: 14.2g, fleromättat: 39.1g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:13.1g, varav sockerarter: 3.4g
Fibrer: 5.2g
Vattenlösl. vitaminer:C: 3mg, Folat: 66mcg, Niacin: 1mg, B2: 0.15mg, B1: 0.38mg, B6: 0.56mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 72mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 2.6mg
Mineraler:Fosfor: 315mg, Järn: 2.1mg, Kalcium: 94mg, Kalium: 500mg, Magnesium: 144mg, Natrium: 10mg, Selen: 2mcg, Zink: 3mg
Näringsöversikt: Innehåller mycket fett (ca 62g per 100g) och har högt energivärde (ca 660 kcal per 100g). Fettet är dock mestadels av den nyttiga, omättade sorten.
Se även: pekannöt, hasselnöt
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om valnöt i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med valnöt på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (5 st)

torsdag den 1 november 2007 kl 11:15
Hej
Kan ni förklara för oss valnötter är bra för hälsa som jag hörde!Isåfall påverka vilken delen i koppen ?
MVH
Saam
lördag den 26 januari 2008 kl 0:18
Svar till Saam Marf.
Jag rekommenderar Dig att köpa HELENA NYBLOMS nyutkomna bok:SUPERMAT
ÅKE
torsdag den 10 april 2008 kl 20:16
Åke, varför svarar du inte på hans fråga istället för att göra reklam för en bok? Det finns väl mängder av webbsidor med informationen som Saam behöver. Inte ska han behöva köpa en bok för det? Reklam är dessutom inte tillåtet här. Fåntratt.
lördag den 18 oktober 2008 kl 1:47
Valnöten innehåller 60% fett, det mesta nyttigt fleromättat. Dessutom består valnöten till stor del av protein och nöten är synnerligen effektiv ur energisynpunkt, eftersom den håller blodsockret på en konstant nivå. Innehåller omega-3, omega-6 och också mycket järn. Valnötternas innehåll av omega-3 fettsyror och antioxidanter minskar risken för hjärtsjukdomar. Kombinationen av näringsämnen och melatonin i valnötter skapar dess starka skydd mot sjukdomar, därför daglig intag rekommenderas.
torsdag den 1 augusti 2013 kl 20:01
Jag skulle vilja ha recept på vad man kan göra av gröna omogna valnötter.Tack.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser