Tryffel

Svenskt namn: tryffel
Engelskt namn: truffle
Kategori: Svamp,Hårda kryddor och kryddgrönsaker
Beskrivning: Tryffel är en av de dyraste och smakrikaste svampsorterna, växer 5-50 cm under jordytan och letas upp med hjälp av specialdresserade hundar. Tidigare användes dresserade grisar, s.k. tryffelsvin, men eftersom dessa är synnerligen förtjusta i tryffeln så äter de gärna själva upp fynden. Det finns många artvarianter av svart och vit tryffel, och alla ätliga arter brukar kallas äkta tryffel. Den färska svampen är hård och har en en knottrig yta. Tryffel kallas också en sorts fin rund chokladkonfekt som till utseendet påminner om en tryffelsvampen.

Eftersom tryffel är så smakrik används den framförallt som krydda. Smaken är komplex och används ofta i milt smaksatta rätter, såsom gräddiga såser, i sallader, risotto, omeletter etc. Svart tryffel brukar oftast tillagas medan de vita sorterna som är mildare i smaken oftare används råa, t.ex. riven över pasta- och osträtter, eller tillsättes alldeles mot slutet i tillagade rätter.

Tryffel är svårodlad, men växer vilt på flera platser världen. Svart vintertryffel, även kallad perigordtryffel (Tuber melanosporum), produceras främst i Provance i Frankrike, men förekommer även i Italien och Spanien. Den vita piemonttryffeln, även kallad Alba (Tuber Magnatum Pico) är vanligast i norditalien och kroatien. Det växer även tryffel vilt i Sverige, framförallt på Gotland, och där är sorten Bourgogne (svart sommartryffel, Tuber aestivum) vanligast. Den svenska lär vara av samma höga kvalitet som den franska.
Finns att få tag på: I delikatessbutiker, eventuellt i delikatessdisken i välsorterade mataffärer. Man kan även beställa färsk tryffel direkt från våra gotländska tryffeljägare.
Kan ersättas med: Tryffelersättning framställs av fårticka och används ex.vis i leverpastej. Pastej med tryffelersättning får ej kallas tryfferad, det uttrycket är reserverat för endast äkta vara. Har man inte tillgång till färsk tryffel kan man använda tryffelolja, som har en mycket koncentrerad tryffelsmak, i sin matlagning. Det räcker med några droppar för att ge smak åt sin sås eller pasta.
Hållbarhet och förvaring: Om du får tag på färsk tryffel bör den användas snarast möjligt. Förvarar man den i glasburk i kylskåp håller den sig ca 2 veckor från skörd.
Se även:
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om tryffel i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med tryffel på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (27 st)

lördag den 24 januari 2004 kl 19:03
Jag gjorde en älgfilé Rossini med anklevermousse. Till det hade jag en Blå Bands rödvinsås som jag "toppade med tre droppar tryffelolja. Superpt!! Mvh Cristina Holmström, Åkersberga
torsdag den 30 september 2004 kl 15:08
I söndags (26/9) hittade jag tryffel i min trädgård.Jag bor i södra Östergötland. Finns det någon som vill köpa? Eller som vet om någon man kan sälja till. Det är ca 200 g. Vad är priset på denna delikatess? Kan man lagra den på nåt sätt?
fredag den 19 november 2004 kl 22:45
Tyvärr Maria, den äkta tryffeln (sommartryffel)som betingar ett kulinariskt och ekonomisk värde finns i Sverige bara på Öland och Gotland. Det du hittat är med 100 % säkerhet oäkta tryffel, vilken helt saknar ekonomiskt värde, tyvärr.
söndag den 28 november 2004 kl 21:36
Vilken tryffel är dyrast? Den vita eller den svarta? Tacksam för svar!

Anders L
tisdag den 30 november 2004 kl 18:15
Varför är tryffel så dyrt? Är det så fantastiskt ovanligt?
onsdag den 8 december 2004 kl 14:25
Tacksam för SNABBTsvar om tryffel

Hej jag fick för några dagar sedan en glasburk med fem svarta tryfflar från Italien. Jag öppnade den av nyfikenhet. Men hur skall jag nu förvara tryfflarna, för jag kan absolut inte käka upp dem alla på en gång. Kan jag frysa dem? Kan jag torka dem? Fortsätta att förvara den i glasburken i kylskåpet? Vill ju inte att de skall förfaras.

Mycket tacksam för svar
Madde
söndag den 12 december 2004 kl 0:53
Du kan alltid göra tryffelsmör: dvs finriva den och blanda med lika delar smör, rulla in det i smörpapper och förvara i frysen.
Bara att skära av en skiva när du sen behöver. Se även: www.gotlandstryffel.se
måndag den 7 mars 2005 kl 21:59
Vet någon farför tryffel har samma namn som chokladen tryffel????
Hälsningar
En nyfiken student!
måndag den 11 april 2005 kl 23:48
Det sägs att anledningen är att de klassiskt sett små kakaorullade bollarna till utseendet påminner en hel del om just svart tryffel.
måndag den 21 november 2005 kl 21:15
Men varför heter choklad bitarna i paradis-asken "mandeltryffel", "tryffel", "likörtryffel" och "nöttryffel". Dom ser ju inte alls ut som tryffel!! En e fyrkantig, en e rund och en ser helkonstig ut (en slaggs väldigt rundad kvadrat)...
måndag den 21 november 2005 kl 21:17
PS. hur mycket kostar tryffel egentligen?? Och finns det tryffel utanför europa...(det borde det väl finnas...)
lördag den 18 februari 2006 kl 12:02
kan någon säga hur man kan hitta frön till tryffel, eller finns det frön, för att kunna odla tryffel. TACK!.. YMER
onsdag den 15 mars 2006 kl 20:14
Jag undrar om tryffel kan odlas i Afrika i varme klimat
söndag den 26 mars 2006 kl 18:28
Tryffel är en mykorrhizasvamp, dvs den behöver ett träd som livspartner. Svampmycle från tryffel ympas på rötterna av en trädplanta.
söndag den 26 mars 2006 kl 18:30
svampar förökar sig med sporer, inte frön. Sporer frigörs från fruktkroppen när svampen mognar och är ett sätt att sprida svampen på.
måndag den 18 september 2006 kl 14:47
Är det någon som kan beskriva hur man gör tryffel av fårticka. Jag vet det ska finnas något gammalt recept med saltlake? kanske?
torsdag den 19 mars 2009 kl 15:35
Jag har en vän från Irak som hade med sig något som han bestämt säger är tryffel och växer under sanden / jorden ute i öknen och går att hitta efter kraftiga regn på vilken årstid minns jag inte. Jag tyckte att det smakade som champinjoner, men det skall vara dyrt där c:a 1000 kr / kilot och benämns tryffel. Är det någon som vet om det är äkta tryffel och i så fall vilken sort?
torsdag den 16 april 2009 kl 18:51
hej jag heter jennifer och jag har skrivit allt detta
söndag den 11 april 2010 kl 22:39
Ska laga trtffelpasta men vet någon vad som är tryffelns bästa kompisar??
tisdag den 27 april 2010 kl 22:34
Svar till Christina: ja det verkar växa tryffel på fler sidor om medelhavet och vidare bort i mellanöstern. Har precis som du fått lite från Irak. "Desert truffles" ska inte vara lika smakrik som den sk. Äkta. men kostar nästan ingenting.Goggla på truffles iraq så får du denna träff:.dangoor.com/issue76/articles/76002.htm
söndag den 17 oktober 2010 kl 11:17
Vit tryffel kommer ofta från italien och brukar kosta ungeför 70 000 kr /kilot
Svart tryffel går att odla i sverige, på gotland tex och kostar ungefär 12 000 kr kilot.
måndag den 9 maj 2011 kl 14:00
Jag skulle vilja ha förslag på passande vin till fördrink med grizzinipinnar som man tar en klick tryffelsmör på
Gärna både med och utan vitlök
TACK
onsdag den 7 mars 2012 kl 19:33
Hej, är det någon som vet vad
1 kilo torkad tryffel kostar ?

Tacksam för ett svar !
söndag den 23 september 2012 kl 16:23
Hej,vår ekorre kastade ner en torr knöl från hasseln vilket ser ut precis som en tryffel när man delar den. Men den är helt torr. Kan nån förklara det. Är det nån idé och ta dit en tryffelhund och leta fler? Obs, vi bor på Gotland.
tisdag den 5 mars 2013 kl 11:27
1kg tryffel kostar mellan 30.000-80.000kr.
söndag den 31 augusti 2014 kl 14:48
Vi hittade och grävde upp svart tryffel ur gräsmattan igår. Vi blev väldigt förvånade då vi läst att svampen endast växer på Gotland och Öland i Sverige. Men då vi konsulterat en matexpert fick vi veta att det faktiskt är svart tryffel. Lyckans oss!
lördag den 24 oktober 2015 kl 22:10
Hej. Jag varit i kontakt med min syster, bosatt i Österrike, hon berättat att ett kilo svart tryffel kostar ca 10.000 €, det innebär att vi inte ska tänka på prist, priset motsvarar som äkta diamant. I Österrike tar bondefolket sina grisar med sig runt i skogen för att hitta den men tyvärr svarta tryffel är deras favoriter o äter upp innan man hinner plocka dem.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser