Tofu

Svenskt namn: tofu tofu
Engelskt namn: tofu (äv. bean curd, soybean curd, soya cheese)
Kategori: Vegetariska produkter
Beskrivning: En ostliknande massa som tillverkas av soyabönor och framförallt är vanlig i Asien. Smaken är ganska neutral och kan användas i många sammanhang då den suger åt sig andra smaker bra. Den kan både ätas rå i sallader (gärna marinerad), stekas, wookas och användas i grytor och soppor mm. Tofu finns i lite olika varianter, från krämiga, gryniga, till pressade med fast konstistens. De mjukare varianterna kan mixas till krämiga såser och t.ex. användas i desserter. Tofu är populärt att använda som vegetariskt alternativ i kötträtter, vilket också är bra näringsmässigt tack vare det höga proteininnehållet som kommer från soyabönorna, men används inte heller sällan tillsammans med kött.
Finns att få tag på: Ofta bland hälsokostprodukter bland kylvaror. Ännu säkrare tips är att leta hos asiatiska livsmedelsbutiker.
Hållbarhet och förvaring: Tofu brukar förpackas i vatten, vilket man gärna kan byta regelbundet. Färsk tofu håller sig någon vecka i kylen, och kan även frysas och håller sid då ca tre månader. Konsistensen förändras dock något efter infrysning, ger lite mer tuggmotstånd.
Måttomvandling
Tofu, 1 bit, l 50, br 50, tj 12 mm st = 120 g Beräkna
  g = 0.83 st Beräkna
 
dl = 60 g
Beräkna
 
g = 1.67 dl
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
(Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:78.6kcal/328.8kJ
Vatten:85g
Protein:7.8g
Fett:4.2g varav mättat: 0.58g, enkelomättat: 1g, fleromättat: 2.35g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:2.4g, varav sockerarter: 1.2g
Fibrer: 2.5g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 130mcg, Niacin: 0.1mg, B2: 0.03mg, B1: 0.06mg, B6: 0.5mg
Fettlösl. vitaminer:Alfa-tokoferol (E-vit): 1mg
Mineraler:Fosfor: 126mg, Järn: 1.9mg, Kalcium: 128mg, Kalium: 42mg, Magnesium: 111mg, Natrium: 7mg, Selen: 1mcg, Zink: 1.6mg
Näringsöversikt: Tofu är ett hälsosamt livsmedel, fritt från kolestorol, lågt kaloriinnehåll och innehåller mycket protein och kalcium.
Se även: sojabönor
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om tofu i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med tofu på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (16 st)

måndag den 27 juni 2005 kl 7:18
Tofu finns numer även i vanliga ICA-butiker. Ni hittar dem bland ostarna. Priset är dock nästan dubbelt så högt som i asiatiska butiker.
lördag den 4 mars 2006 kl 15:24
Den marinerade sorten (finns på hemköp, ICA mm) är jättegod att steka med diverse kryddor för att sen ha den i en grekisk sallad som substitut för ost tärningar. Mitt egna recept på en sådan innehåller fullkornspasta, soltorkad tomat, gurka, salladslök, svarta oliver och stekt avsvalnad tofu.
söndag den 28 maj 2006 kl 10:06
Jag vill bara tala om att tofu är jättegott! Funkar till allt och är särskilt god att grilla! Pensla med olivolja, salta o peppra och lägg på grillen!
tisdag den 1 maj 2007 kl 16:48
Ville bara säga att jag älskar tofuglass!!
måndag den 23 juli 2007 kl 19:09
För att kunna tillverka TOFU hemma måste jag ha tag i NIGARI. Var kan jag få tag i NIGARI, och om inte det finns att få, vad kan man då använda i stället? Tacksam för svar! Peter
torsdag den 30 augusti 2007 kl 9:56
istället för nigari kan du använda, citronsaft eller vinäger
måndag den 14 april 2008 kl 9:15
Recepthjälpen.Jag är känslig för många ämnen och provar mig fram.Är mån om att det ska vara så fritt från kons.medel mm. så jag lagar till själv.Nu var det att prova fisk ock pesto? Hos Er var det utförligt presenterat,bra. Tack mvh.
onsdag den 15 april 2009 kl 17:12
Jag tror jag betalar 12 kr för ett paket med bomullstofu, tror där är runt 200-300 gr i det.
onsdag den 29 april 2009 kl 22:22
Vem kan o vill informaera om vad TOFU innehåller ,hur det är gjort och dessutom skriver det i enkommentar. Varför inte bara koka bönorna och sedan mosa dem såsom tillsats i annan maträtt?
söndag den 26 juli 2009 kl 13:49
Tofu innehåller sojabönor som man maler och kokar med vatten. Sedan pressar man dessa genom en silduk och den vätska man får ut (kallas sojamjölk) koagelerar man med hjälp av t ex vinäger, citron... Sedan pressas allt under tryck och så blir det tofu.
onsdag den 5 maj 2010 kl 9:57
första receptet jag har gjort på tufu var vidrigt. tufo-smoothies. 50 g tufu, 1 äpple, solrosfrön, mjölk. smaksätta med kakao, vidrigt. 1 sjärna av 10. men kan det vara nyttigt?
söndag den 21 november 2010 kl 22:10
Såg ett matprogramm från Kina,där dom sa att Tofu innehåller östrogen någon som vet 0m det stämmer?
söndag den 5 december 2010 kl 21:59
Den främsta anledningen är att sojabaserade livsmedel innehåller fytoöstrogener. Som du hör på namnet har det att göra med det kvinnliga könshormonet östrogen. Fytoöstrogener är en grupp biologiskt aktiva substanser som förekommer naturligt i växtriket, och som till sin kemiska struktur liknar östrogen (östradiol). Detta gör det möjligt för fytoöstrogener att binda till östrogenreceptorer i kroppen och utöva östrogenlika effekter.

det är alltså inte östrogen men något som fungerar på liknande sätt. likna det vid sockerersättning som sackaros bara inte lika starkt

söndag den 5 december 2010 kl 22:08
vidare har det visat sig att soja även tycks ha anti-östrogena effekter både hos män och kvinnor.

anti-östrogena effekten kan även minska risken för bröstcancer hos menstruerande kvinnor, medan den östrogena effekten främjar både cirkulationssystemet och skelettet, och därmed minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och benskörhet hos kvinnor som passerat klimakteriet. Anti-östrogena effekter kan även ses hos män, vilket ger en minskad risk för prostatacancer.

Kroppsfettkontroll

Flera studier på både djur och människor har även visat att soja är bra mot fetma. Till exempel konstaterades nyligen att ett högre regelbundet intag av soja-isoflavoner resulterar i en lägre kroppsvikt, mindre kroppsfett samt smalare midjeomfång.

I den allra senaste studien undersöktes effekten på kroppssammansättningen. Försökspersonerna delades in i två grupper; sojagruppen fick ett dagligt tillskott av 25 g sojaprotein (motsvarande 90 mg isoflavoner) medan mjölkgruppen i stället fick ett dagligt tillskott av mjölkprotein med samma energi- och näringssammansättning. Alla försökspersoner uppmanades att i övrigt äta och träna som vanligt. Efter nio månader hade den fettfria kroppsvikten ökat med 0,9 kg hos mjölkgruppen, och hela 1,5 kg hos sojagruppen. Mängden kroppsfett var oförändrad hos mjölkgruppen, medan sojagruppen förlorade hela 1,1 kg kroppsfett. Och allt detta genom att helt enkelt ta ett tillskott av sojaprotein!

något att tänka på för den som vill gå ner i vikt
tisdag den 1 februari 2011 kl 11:31
Har köpt torkad tofu, hur tillagar jag den. Dden är köpt i en tai affär.
torsdag den 22 september 2011 kl 16:21
Efterlyser ett recept på att själv göra tofu. Har hitintills bara kunnat läsa mig till att man maler soyaböner, kokar dem, pressar och tillsätter citronsaft. Men..........
Med hur mycket vatten kokas de malda bönor och hur länge och hur mycket citronsaft tillsättes och vad är egentligen citronsaft? Är det vatten + pressad citron och i så fall vilka proportioner?
Tacksam för ett användbart recept.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser