Stenbit

Svenskt namn: stenbit (äv. sjurygg) stenbit
Engelskt namn: lumpfish
Kategori: Fisk
Beskrivning: Sjurygg är det rätta namnet på den här fiskarten, där hannen kallas Stenbit och honan Kvabbso. Fisken vinner knappast några skönhetstävlingar med sin tjocka, knöliga och slemmiga kropp som har en kraftig sugskiva på magen, men är inte desto mindre en användbar matfisk. Mest känd är sjuryggen för sin rom, som paradoxalt nog går under namnet stenbitsrom, trots att det givetvis är honan som borde ha den äran. Rommen säljs oftast svart eller röd i butikerna, men skillnaden är bara kosmetisk, utan de tillsatta färgämnena är rommen betydligt blekare.

Förutom rommen så används honan sällan eller aldrig som matfisk, så när sjuryggsfiléerna finns på menyn så är det helt korrekt att kalla den stenbit. Stenbiten är med sitt tjocka och kompakta skinn ganska besvärlig att filea, men när man väl nått de ljusa filéerna passa de bra att båda steka, koka eller bräsera. Konsistensen är lätt geléartad vilket inte uppskattas av alla, medan många anser inkokt stenbit vara en riktig delikatess. Stenbiten lämpar sig också utmärkt att varmröka.
Finns att få tag på: Färsk hos fiskhandlaren när det är säsong, dvs. under januari till mars.
Miljöpåverkan:

Gult ljus

WWF har inte miljöklassificerat sjurygg, men Isabella Lövin, som tagit upp problemet med utrotningshotade fiskar i sin uppmärksammade bok "Tyst hav", anser den vara ett osäkert val, då den blir könsmogen sent och beståndets status är osäkert.

Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
(Källa: svenskfisk.se)
Energi:98kcal/412kJ
Vatten:78g
Protein:18.6g
Fett:2.5g varav mättat: 0g, enkelomättat: 38.5g, fleromättat: 33.3g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Vattenlösl. vitaminer:
Fettlösl. vitaminer:
Mineraler:
Näringsöversikt: Se nedan. Innehåller även ospecificerad mängd vitamin A, D och B12. Även vattenmängden är ospecificerad i källan, men antas vara resten, dvs ca 78%.
Se även:
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om stenbit i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med stenbit på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (1 st)

söndag den 20 mars 2011 kl 18:27
Super god rökt med dillstuvad potatis och kokta morötter!

Näringsriktig helt rätt lite mättat fett mycket av enkelmättat och fleromättat.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser