Soltorkade tomater

Svenskt namn: soltorkade tomater soltorkade tomater
Inlagda soltorkade tomater
Engelskt namn: sun-dried tomatoes
Kategori: Inläggningar,Grönsaker
Beskrivning: Tomater som fått torka på låg värme under lång tid, allra helst i solvärme. Torkningen gör givetvis att de håller sig länge, men framförallt får de också en mycket koncentrerad tomatsmak som gör sig utmärkt i allt från tilltugg till sallader och grytor. Tomaterna används flitigt runt Medelhavet, särskilt Italien, men har de senaste åren fått ett rejält genombrott även i Sverige.

Man brukar köpa dem antingen torra eller inlagda i olja och kryddor. De inlagda går bra att använda direkt, medan de torra kan behöva dra några minuter i hett vatten innan användning (såvida de inte ändå ska koka med i en gryta t.ex.).
Finns att få tag på: Finns i alla vanliga matbutiker nuförtiden. I större affärer finns de oftast att köpa i lösvikt tillsammans med andra inlagda delikatesser såsom oliver och vitlöksklyftor, och brukar också hittas i på konservhyllan där man hittar oliver och andra inlagda pickles.
Tips: Du kan själv torka tomater i vanlig ugn. Dela dem i halvor eller klyftor och torka på ca 80-90 grader i många timmar tills de är sega och nästan torra. Öppna luckan då och då för att släppa ut ånga, eller håll luckan aningen på glänt hela tiden. Pass på mot slutet så de inte blir alldeles stenhårda. Lägg dem sedan gärna att marinera i en burk med olivolja, vitlöksklyftor och örtkryddor, t.ex. basilika.
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Soltorkade tomater (Källa: USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 17)
Energi:258kcal/1079.47kJ
Vatten:14.56g
Protein:14.11g
Fett:2.97g varav mättat: 0.43g, enkelomättat: 0.49g, fleromättat: 1.12g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:55.76g, varav sockerarter: 37.59g
Fibrer: 12.3g
Vattenlösl. vitaminer:C: 39.2mg, Niacin: 9.05mg, B2: 0.49mg, B1: 0.53mg, B6: 0.33mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 524mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.01mg
Mineraler:Fosfor: 356mg, Järn: 9.09mg, Kalcium: 110mg, Kalium: 3427mg, Magnesium: 194mg, Natrium: 2095mg, Zink: 1.99mg
Soltorkade tomater, inlagda i olja, avrunna (Källa: USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 17)
Energi:213kcal/891.19kJ
Vatten:53.83g
Protein:5.06g
Fett:14.08g varav mättat: 1.89g, enkelomättat: 8.66g, fleromättat: 2.06g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:23.33g
Fibrer: 5.8g
Vattenlösl. vitaminer:C: 101.8mg, Niacin: 3.63mg, B2: 0.38mg, B1: 0.19mg, B6: 0.32mg
Fettlösl. vitaminer:
Mineraler:Fosfor: 139mg, Järn: 2.68mg, Kalcium: 47mg, Kalium: 1565mg, Magnesium: 81mg, Natrium: 266mg, Zink: 0.78mg
Se även: tomat
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om soltorkade tomater i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med soltorkade tomater på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (6 st)

torsdag den 6 april 2006 kl 17:17
När man lägger in dem i olja, ska man förvara det i skafferi eller kylskåp? Och hur länge håller det sig?
lördag den 9 september 2006 kl 15:08
Kommentar till Johan. Jag är inte säker, men jag tror att du tom kan förvara det i en glasburk dekorativt i köket. Hållbarheten är nog max fyra månader!
lördag den 31 juli 2010 kl 15:07
hur man gor inlagd sol torkade tomater vilken kroda anvender maridaed tack
fredag den 3 september 2010 kl 18:23
jag delade tomaterna i ½ torkade i 70 grader i 12 timmar. Har lagt dem i kallpressad rapsolja och färska timjanskvistar och några skivor vitlök. Hoppas på ett bra resultat
tisdag den 14 december 2010 kl 21:00
Jag köpte en påse med färdig torkade ingen höjdare nu ska jag prova att torka själv jag bor i Spanien har du något tips hur jag gör vi har otroligt många sorter att välja på.
torsdag den 28 juli 2011 kl 17:53
Efter man torkat i ugn, lägg i burk tillsammans med örter och olivolja. Konservera i ugn på 110 grader till oljan bubblar. Förslut locket. Minst 6 månaders hållbarhet.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser