Solrosskott

Svenskt namn: solrosskott solrosskott
Engelskt namn: sunflower sprouts
Kategori: Grönsaker
Beskrivning: Solrosskott är de första späda skotten från solrosfrön som senare utvecklas till solrosor. De är milda i smaken och krispiga och goda att använda i sallader eller på smörgås. Man använder dem oftast råa, men de går även bra wooka eller fräsa hastigt, eller använda i soppor och grytor.

Man använder hela skotten, både blad och stjälk, men kasserar eventuella skalrester från fröna vid roten.
Finns att få tag på: Solrosskott kan man hitta bland grönsaker och sallader i vanliga mataffärer, men de går även bra att grodda, eller rättare sagt, spira, själv:

Lägg först hela solrosfrön (med ytterskalet kvar) i en skål med vatten. Ca en halv deciliter frön brukar vara lagom. Skölj sedan fröna under rinnande vatten.

Lägg tillbaka fröna i en glasburk med vatten och låt stå över natten.

Häll därefter av vattnet och låt dem grodda i burken utan vatten. Det kan ta ett par dagar. Skölj dem då och då med vatten under groddningstiden.

När man kan ana groddarna, fyll en bricka med ca 2 cm odlingsjord, sprid ut fröna, tryck ned dem en aning (men täck inte med jord) och vattna. Lägg vått hushållspapper och plast ovanpå för att förhindra uttorkning.

När papperet börjar lyfta av skotten tar du bort papper och plast och låter dem stå ljust och spira tills de blir lagom höga (ca 5-10 cm).
Hållbarhet och förvaring: Förvaras i kylen i upp till en vecka.
Se även: solrosfrön
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om solrosskott i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med solrosskott på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (3 st)

torsdag den 4 maj 2006 kl 16:47
Vilka frön är det man kan använda till solrosskott? I hälsokosthyllan finns bara skalade och rostade. Återstår då fågelfrön. För det kan ju inte vara blomsteraffärens fröpåsar som avses? Då bleve det dyra vitaminer!
Eller skaffar man sorrosfrön till groddning i specialbutiker? Var då i så fall?
fredag den 27 februari 2009 kl 21:32
Hej!
Man kan ta skalade. Det är praktiskt för då sitter inte skalet kvar på bladen. Eller fågelfrö går säkert bra. Annars finns det på hälsokostaffär. Man kan odla boveteskott också.
fredag den 18 september 2009 kl 18:58
Vi har nu en stor,fin solrosblomma
Hur skall vi få användning av fröna till fågelmat? Skall blomman torka?

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser