Sirap

Svenskt namn: sirap sirap
Engelskt namn: syrup (äv. treacle)
Kategori: Socker och andra sötningsmedel
Beskrivning: Flytande socker som främst används i bakning, godis och till desserter, men ibland även för att ge sötma i såser och grytor etc. Sirap finns regel i mörka, ljusa och vita varianter. De vanliga sirapsvarianterna vi hittar här i sverige framställs av råsocker från sockerbetor och varierande halter av färgämnen och aromer för att ge de olika varianterna. De särskilda sorterna för bakning (brödsirap) innehåller dessutom malt för att förbättra bakegenskaperna. Den utländska sirap som närmast motsvarar vår vanligaste ljusa sirap kallas "golden syrup", vilken också tillverkas av rörsocker.

I USA är majssirap (corn syrup) i både ljus och mörk variant vanlig, liksom lönnsirap (se separat artikel) som är det klassiska tillbehöret till amerikanska pannkakor. En annan sirapsvariant i USA är är "molasses" som finns i mörka till närmast svarta färgvarianter. Dessa används främst till bakning. I storbrittanien motsvaras denna av s.k. "dark treacle". Det finns även sirap som tillverkas av socker från kokos, ris, mandel och andra råvaror.
Kan ersättas med: Ersätt i första hand efter färg, t.ex. ljus majssirap och "golden syrup" mot vår vanliga svenska ljusa sirap. Ljus sirap i matlagning går också ofta bra att ersätta med honung.
Måttomvandling
Sirap ljus tsk = 7 g Beräkna
  g = 14.29 tsk Beräkna
 
dl = 140 g
Beräkna
 
g = 0.71 dl
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Sirap ljus (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:325kcal/1360kJ
Vatten:19g
Protein:0g
Fett:0g varav mättat: 0g, enkelomättat: 0g, fleromättat: 0g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:80g, varav sockerarter: 80g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:
Fettlösl. vitaminer:
Mineraler:Fosfor: 1mg, Järn: 0.3mg, Kalcium: 10mg, Kalium: 38mg, Magnesium: 2mg, Natrium: 450mg, Selen: 1mcg
Se även: lönnsirap, honung
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om sirap i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med sirap på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (27 st)

fredag den 9 januari 2004 kl 12:38
JAG TYCKER JÄTTE MYCKET OM SIRAP ÄTER SÅNT TILL MIDDAG
onsdag den 10 mars 2004 kl 11:15
ÅHH SIRAP!!!!!!!!!!!!!!!! ÄLSKAR DET, BRUKAR ÄTA DET MED FISK!!!!! Ny oboy sort: smak sirap tycker jag, det borde slå igenom på marknaden eftersom det är så himla gott :)!!!!!
söndag den 27 juni 2004 kl 13:06
hello,
I am half swedish and hald french and I need mörk to bake bread. I look to buy it by internet as I just go to Sweden ones a year and a lack of mörk comes after 6 months. May I got it by you ?
Thanks for your help.
Caroline
torsdag den 2 september 2004 kl 9:13
Hej. Jah har hittat ett engalskt recept där det ska vara treacle i plus vanlig ljus sirap. Finns treacle att få tag på i sverige, eller finns det något motsvarande jag kan använda? Tacksam för svar!
fredag den 29 oktober 2004 kl 12:11
Hur kan jag ersatta sirap, eller hur gor jag den sjalv?
torsdag den 16 december 2004 kl 10:44
Jag har flyttat utomlands, far manga ar sedan. Nu ar det jul, och jag vill gora knack. Men i receptet star det att man maste anvanda ljus sirap, som inte fins har. Vad kan jag anvanda istallet för sirap???
tisdag den 20 december 2005 kl 14:48
Du kan använda honung istället för sirap. Går bra när man gör pepparkakor!
torsdag den 22 juni 2006 kl 19:51
IKEA Sweden Shop säljer både ljus o mörk sirap, åtminstone här i USA.
söndag den 6 augusti 2006 kl 12:40
Jag ska baka bröd och på receptet står det BRÖDSIRAP! Vad är det? Är det det samma som vanlig?
söndag den 6 augusti 2006 kl 22:07
Cam: Brödsirap är nästan samma sak som vanlig sirap, men berikad med malt för att ge extra bra bakegenskaper (ska ge mustigare och saftigare bröd enligt tillverkaren). Har du inte det går det bra med vanlig sirap.
tisdag den 5 september 2006 kl 12:47
va är de för ingridenser i sirap ?
lördag den 8 september 2007 kl 12:12
Kan man använde daddel sirup istället för sirup?
torsdag den 1 maj 2008 kl 9:49
vad är sidan braaaaaa dör jag var ute efter ett recept med sirap men det var inget ricept hääääääääääääär
tisdag den 30 september 2008 kl 9:14
Hello!!Jag bor i grekland,undrar om nagon vet hur man soker efter sirap har??grekiskt namn??ar det sakert att man kan anvanda honung istallet??vill gora svenska pepparkakor som jag saknar sa mycket pa!!tack i forvag!!
fredag den 17 oktober 2008 kl 14:55
Hej! Jag bor i Japan, vad kan man ersatta MORK sirap med? Ska baka kavring. Tacksam for svar :)
onsdag den 10 december 2008 kl 13:19
Hej!
Jag erätter sirapen med honung.Det går lika bra både i pepparkakor och brödbak..Bor i Grekland, kanske finns sirap på IKEA i Athen?
måndag den 22 december 2008 kl 23:19
I fråga om Honung - här i USA förekommer vanligast flytande honung, något som jag tror i sverige skulle kallas nektar. Medans den i sverige kallade produkten honung i fast(are) form kallas "whipped honey" eller "spun honey". Frågan är: Vilken är att föredra istället för Ljus Sirap? Flytande eller fast?
torsdag den 8 januari 2009 kl 22:08
Om man behöver ersätta sirap (svensk sirap --> mörkt, ljus, bak etc) och inte kan få tag på golden syrup (är inte lätt att hitta i USA) så ska corn syrup funka utmärkt har jag hört. Det är bara att välja motsvarande färg som det står i artikeln :)
söndag den 25 januari 2009 kl 17:46
jag undrar om det finns drovsirap här i Sverige?
söndag den 20 december 2009 kl 20:03
Hej!
Jag är en ung fransman som behöver ljus sirap för att köka julknäck...
Jag har aldrig gjort julgodisar och undrar om man kan få Sirap här i Frankrike, eller hur kan man göra detta själv...
Tacksam också för svarar!
måndag den 21 december 2009 kl 9:57
Hej! Tvingas fira jul i Thailand, var det inte finns ikea, inga pepparkakor ingen knäck... Tänkte försöka skapa litet jul genom att baka, men får inte tag på sirap. Åkte t.o.m. till Bangkok och gick till flera stora butiker, men inget napp där heller. Det enda som finns är olika blandade produkter att ha till pannkakor (honey flavoured syrup etc)
Vad gör man??
fredag den 22 januari 2010 kl 22:20
Hallo ich bin Deutsch. vad jag ersatter sirup med ar dunkles Bier gemischt honig. Broschüren WURDEN!!

Tack für die gute seite
tisdag den 16 februari 2010 kl 22:43
Hej! Var köper jag malt sirap i Stockholm? Google ger inget vettig svar.. :/
fredag den 8 oktober 2010 kl 0:04
Maltsirap kan köpas på NordicSugars webbutik. (Frakten är rätt hög). Man betalar i Euro, fraktas med svenska posten.

www.sugarwebshop.com/Default.aspx?ID=7&GroupID=GROUP14
torsdag den 22 mars 2012 kl 10:31
Hej ! jag undrar om någon vet om det går att få tag på cocosnöt sirap i Sverige. vi var på Hawaii för några år sen och åt det till pancaces mmmm...
mvh Pelle
onsdag den 8 maj 2013 kl 20:40
Hej!

Kan den svenska baksirap jämföras med invert syrup. Jag förstår att jag kan ersätta det ena med det andra, men är det samma sak?

/Holländskan som bara känner till mörkt, tjockt sockerrörsirap (stroop) som man ska ha till crêpes.
tisdag den 18 juni 2013 kl 21:24
Omg! Vissa kommentarer är från 2004! Jag var bara 3 år gammal då!

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser