Sambal oelek

Svenskt namn: sambal oelek sambal oelek
Engelskt namn: sambal oelek (äv. sambal ulek)
Kategori: Övrig smaksättning
Beskrivning: En från början indonesiskt kryddpasta med röd chili som huvudingrediens, som blivit vanlig världen över. I Indonesien är den ett givet tillbehör till alla rätter med ris, men så allsidig som den är passar den i princip i alla sammanhang när man vill ha lite chili-hetta, t.ex. i såser, marinader, dressingar, grytor etc.
Finns att få tag på: I de flesta vanliga livsmedelsbutiker på hyllan med olika kryddsåser.
Kan ersättas med: Någon annan form av chilipasta eller het pepparsås, alt. chili i annan form, t.ex. chiliflingor.

Man kan också göra egen sambal oelek genom att köra färsk röd chili i mixern tillsammans med lite salt, socker och ev. lite vatten tills man får rätt konsistens. En bra grundstomme är 250g röda chilifrukter (med kärnor), 1tsk salt, ev. 1 tsk socker samt vatten om det behövs för konsistensen. (De man köper på burk brukar även innehålla citronsyra och konserveringsmedel). Rosta gärna chilifrukterna några minuter i torr stekpanna innan du mixar dem.
Utifrån det kan man själv experimentera och variera med olika kryddor. Styrkan kan man variera genom olika chili-sorter, och vill man ha en mildare variant kan man utesluta kärnorna.
Hållbarhet och förvaring: Egen sambal håller sig någon vecka i kylen. Har man köpt den färdig på burk brukar den innehålla tillräckligt med konserveringsmedel för att hålla sig åtskilliga månader i kylen efter öppnandet.
Se även: chili
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om sambal oelek i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med sambal oelek på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (8 st)

fredag den 12 november 2004 kl 21:26
Så roligt att sitta här i Florida och få upp en svensk sida när jag söker Sambal Oelek. Dett är till ett recept jag fått från Alt om Mat och jag kann inte hitta dett i min vanliga speceri affär. Tack så mycket
söndag den 29 maj 2005 kl 18:09
jag har ett recept som e bara så gott.
bryn kycklingdelar filea en apelsin tillsätt den med sambal oelek låt frära ihp en stun och häll sen i kokosmjölk och låt puttra tills kycklingen e klar servera med jasminris
lördag den 26 november 2005 kl 8:25
söker efter satesåser
onsdag den 20 september 2006 kl 16:09
Kan sambal badjak ersätta den?
fredag den 6 oktober 2006 kl 19:55
Jag har tappat ett recept. En sås man kokar ihop med yoghurt, sambal oelek, soja och vitlök. Häll det över medaljonger av kött...? Jag kommer inte ihåg. HJÄLP!!!
torsdag den 9 oktober 2008 kl 9:57
Jag älskar sabal oelek :) Jag tar en hel tesked av det i munnen varje morgon så man vaknar till ordentligt. Jag använder denna krydda i nästan all min mat funkar fin fint överallt.
S
söndag den 19 september 2010 kl 15:52
ingenting.
fredag den 30 december 2011 kl 21:45
jag brukar göra sambal av Habanero, roligt men fruktansvärt starkt och gott. Blandar alltid ut med ättiksyra för ökad hållbarhet.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser