Rostbiff

Svenskt namn: rostbiff rostbiff
Otillagad rostbiff (t.v.) Helstekt rostbiff (t.h.)
Engelskt namn: roast beef
Kategori: Nötkött (ko och kalv)
Beskrivning: Rostbiff är både namnet på både en maträtt och en styckningsdetalj av nötkött. Ordet är inlånat från engelskans roast beef, som betyder ett stycke helstekt kött.

En bra rostbiff ska vara både mör och saftig när den är tillagad, och brukar serveras i skivor, antingen varm eller kall. Kall rostbiff brukar oftast skäras i tunna skivor och serveras t.ex. som kallskuret med potatissallad eller som buffémat. Den är också god som smörgåspålägg.

I Sverige säger man också rostbiff om den styckningsdetalj man oftast brukar använda till rostbiff. Den sitter ganska långt bak på kon, precis bakom den möra ryggbiffen och filén, men framför det något grövre innanlåret och fransyskan. Dock måste man nödvändigtvis inte använda just den styckningsdetaljen till rostbiff, även innanlår eller fransyska används ibland.

Styckningsdetaljen rostbiffen består av två muskler, en mindre och en större. Den mindre av musklerna säljs också separat under namnet rostas, och kan vara ett billigare men inte lika mört alternativ till oxfilé.

Rostbiff är mycket enkelt att tillaga. Krydda köttstycket ordentligt med salt och svartpeppar, stoppa in en stektermometer i den tjockaste delen och stoppa in i den nedre delen av ugnen.

Om du vill spara skyn till sås, så använd inte större ugnsform än precis nödvändigt, annars dunstar köttsaften bort. Antingen brukar man tillaga den i 125 grader, vilket ger den en jämn rosa färg rakt igenom (utom det allra yttersta skiktet) och kallas fransk rostbiff. Sätter man ugnstemperaturen på 175 grader blir den mörkare längs kanterna med en rosa kärna och kallas för engelsk rostbiff.

Rostbiffen är klar när termometern visar mellan 55 och 75 grader. Lägre temperatur ger en blodigare biff och högre temperatur en väl genomstekt, på gränsen till torr biff. 60-65 grader är ett bra mellanting. Låt alltid biffen vila en stund innan du skär upp den. Skär man upp den direkt efter man plockat ut den ur ugnen tappar den mycket köttsaft och blir torrare. Om man vill kan man slå in biffen i folie efter man tagit ut den för att behålla den extra saftig. Tänk då på att innertemperaturen stiger ytterligare några grader.

Ska den serveras kall, vänta med att skära upp den tills den kallnat, då blir det lättare att få tunna skivor om man så önskar.

Rostbiff kan också stekas som biff i skivor eller strimlas till wokrätter eller biffstroganoff.
Finns att få tag på: Färsk i köttdisken, oftast hel, men ibland skivad. Man kan även köpa rostbiffen färdiglagad, oftast tunt skivad.
Kan ersättas med: Innanlår är ett annat stycke mört och magert kött som kan användas ungefär på samma sätt.
Hållbarhet och förvaring: Förvara köttet i kylskåp, helst inte varmare än +4 grader, där håller det sig några dagar. Se bäst-före-datum på förpackningen. Ett helt köttstycke har längre hållbarhet än skivat. I frysen håller sig rostbiffen ca 8-12 månader.

Även den tillagade rostbiffen håller sig bättre innan den skivats upp. Ska den serveras på ett buffébord, ta inte fram allt på en gång. Förvara biffen i kylen och skiva helst upp efterhand. Blir det rostbiff över går den bra att frysa i 2-3 månader, eller förvara i kylskåp 3-4 dagar.
Måttomvandling
Rostbiff ugnstekt, skiva tj 2 mm st = 30 g Beräkna
  g = 3.33 st Beräkna
 
portion = 100 g
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Nöt rostbiff (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:118kcal/493.6kJ
Vatten:74.1g
Protein:21.2g
Fett:3.6g varav mättat: 1.53g, enkelomättat: 1.46g, fleromättat: 0.2g, kolesterol: 53mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 12mcg, Niacin: 4.2mg, B2: 0.31mg, B1: 0.08mg, B6: 0.58mg, B12: 1.2mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.5mcg, Retinol (A-vit): 5.3mcg, Karoten (A-vit): 12mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.1mg
Mineraler:Fosfor: 195mg, Järn: 2.6mg, Kalcium: 6.1mg, Kalium: 337mg, Magnesium: 22mg, Natrium: 62mg, Selen: 9mcg, Zink: 4.2mg
Nöt rostbiff ugnsstekt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:136kcal/568.8kJ
Vatten:69.12g
Protein:24.43g
Fett:4.15g varav mättat: 1.76g, enkelomättat: 1.69g, fleromättat: 0.23g, kolesterol: 61mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 13.8mcg, Niacin: 4.11mg, B2: 0.27mg, B1: 0.07mg, B6: 0.54mg, B12: 1.38mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.58mcg, Retinol (A-vit): 6.1mcg, Karoten (A-vit): 13.8mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.12mg
Mineraler:Fosfor: 225.4mg, Järn: 3.01mg, Kalcium: 8.6mg, Kalium: 388.7mg, Magnesium: 25.7mg, Natrium: 482.2mg, Selen: 10.37mcg, Zink: 4.84mg
Nöt rostbiff tillagad u salt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:124kcal/519kJ
Vatten:72g
Protein:24g
Fett:3g varav mättat: 1.17g, enkelomättat: 1.42g, fleromättat: 0.24g, kolesterol: 91mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 9mcg, Niacin: 6.5mg, B2: 0.35mg, B1: 0.08mg, B6: 0.33mg, B12: 1.3mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.5mcg, Retinol (A-vit): 3mcg, Karoten (A-vit): 6mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.3mg
Mineraler:Fosfor: 210mg, Järn: 3mg, Kalcium: 15mg, Kalium: 370mg, Magnesium: 24mg, Natrium: 67mg, Selen: 2mcg, Zink: 5.7mg
Se även: innanlår
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om rostbiff i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med rostbiff på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (3 st)

måndag den 31 augusti 2009 kl 13:40
hey babe, ja tkr du kan bbehövA ETT bra recept ;)
måndag den 31 augusti 2009 kl 13:44
fan va gött
tisdag den 24 augusti 2010 kl 13:03

Mycket bra och innehållsrik näringsdeklaration!

Henrik

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser