Rökarom

Svenskt namn: rökarom (äv. flytande rök) rökarom
Engelskt namn: liquid smoke (äv. hickory liquid smoke flavour)
Kategori: Övrig smaksättning
Beskrivning: Flytande rökarom är en koncentrerad vätska med mycket stark rökarom som används för att ge rökig smak åt marinader, färsrätter etc, utan att behöva plocka fram grill och rökspån. Man tillverkar aromen av äkta rök från trä (i regel Hickoryträ) som fångas upp i en vätska som koncentreras och lagras på flaska. (Troligen förekommer även syntetiska varianter)

Observera att röksmaken verkligen är koncentrerad, och eventuell varningstext på flaskan är ingen överdrift. När man öppnar flaskan luktar snart hela köket som ett rökeri, och det räcker i de flesta fall med att använda en liten gnutta åt gången. Använd med andra ord med viss försiktighet, en rökmarinerad karrekotlett förvandlas lätt till hårdrökt korv, men rätt använd är den mycket effektiv.

Prova den i marinad till kött, fisk eller kyckling, i hamburgare, köttfärssåser etc. Fungerar även bra till vegetariska produkter.

Det är med rökarom många charkprodukter fuskas fram. Istället för att röka på traditionellt sett tillsättes ofta rökarom, vilket också ska framgå av innehållsförteckningen.
Finns att få tag på: Inte alltför vanlig i butikerna, men kika på hyllan för marinader, BBQ- och grillsåser etc. Hittade själv importerad Liquid Hickory Smoke i en större ICA-butik.
Kan ersättas med: Rökt chili, s.k. chipotle är ett annat effektivt sätt att få röksmak på anrättningen plus lite behaglig hetta på köpet.
Se även:
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om rökarom i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med rökarom på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (17 st)

fredag den 12 augusti 2005 kl 0:18
Liquid smoke med varumärket Try Me lagerförs centralt av ICA, Axfood och COOP.

Min ICA-handlare tog hem det omedelbart efter mitt önskemål.

http://www.risbergimport.se/tryme/trymebutiker.html
lördag den 15 oktober 2005 kl 22:50
Oerhört bra bevarad röksmak! Inte samma "syntet rök" som man kan känna i andra producter! Men måste förstärka beskrivningen ovan, köket luktar faktiskt som ett halvt rökeri om man överdoserar.. =) Själv är jag numer ständig konsument!
lördag den 8 juli 2006 kl 15:45
Hur kan ni tycka att det här smakar gott? Det smakar ju som om man tänt på en massa papper och sedan hällt på vatten innan det har slocknat!! Jag fick ju kasta köttet ju. Men det är kanske ni som importerar skiten som skriver?!
lördag den 8 juli 2006 kl 16:30
Förlåt mig! jag borde naturligtvis sett till att jag hade en mer anonym mailadress där jag kunnat ta emot svar på mitt inlägg. jag borde tänkt på det och skall väl skaffa en sån. till dess får diskussionen föras här.
måndag den 9 oktober 2006 kl 17:18
Till "Hellre utan!"

Det är mycket viktigt att inte ta för mycket. Då blir det inte gott.

Mina första försök blev också misslyckade.
fredag den 3 augusti 2007 kl 22:16
Grillat är ofta cancerogent. Är det någon som har koll på hälsoaspekterna med koncentratet?
torsdag den 15 maj 2008 kl 15:20
hittade det på nätet här:
www.extodia.se/catalog/index.php/cPath/44_78
Happy grillning.
fredag den 12 juni 2009 kl 17:52
utbildar mig just nu till kock och jag måste tycka till här, rätt använt är det rökiga koncentratet underbart, prova göra rökig dressing till hamburgaren, mums!
tisdag den 16 juni 2009 kl 6:20
Rökarom ska användas med försiktighet. Läs NOGA på flaskans etikett och flj vad som står där, de övedriver INTE. Ta hellre för lite än för mycket. Man kan alltid lägga till lite om det skulle bli för svag smak, men man kan aldrig dra ifrån om det skulle bli för mycket.
fredag den 24 juli 2009 kl 11:02
Kolla på nätbutiken www.grillhouse.se de har ett brett sortiment av liquid smoke mm.
tisdag den 30 mars 2010 kl 5:30
Jag hade svårt att få tag i liquid smoke, men hittade en sajt som säljer direkt från USA, www.prylopryttel.se
De har två olika träslag, Hickory och Mesquite.
torsdag den 2 september 2010 kl 17:58
Grava fisken i ett dygn. Pensla sparsamt båda sidor av fisken och låt stå i två dygn = synnerligen aptitligt !
fredag den 29 april 2011 kl 12:29
Här hittade jag en film om TryMe Hickory Liquid Smoke från Risberg Import.

Jag kan verkligen rekommendera att koka i smoke...

www.youtube.com/watch?v=u4BLNEAma5Q
onsdag den 1 februari 2012 kl 16:00
är det sån här rökarom som används i snus?
onsdag den 7 oktober 2015 kl 21:20
Fantastisk produkt !har bara provat en gång men som sagt väldigt försiktigt! ×××××
lördag den 26 december 2015 kl 17:48
Ytterst intressant! Kommer att prova.
onsdag den 6 januari 2016 kl 9:25
Allt kött smakar skit. Skinda kassler bacon. Ja allt verkar vara behandlat med rökarom och bpde smakar och luktar äckligt.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser