Rabarber

Svenskt namn: rabarber rabarber
Engelskt namn: rhubarbs (äv. pie plant)
Kategori: Grönsaker
Beskrivning: Rabarber är en grönsak med lång, kraftig, rödgrön stam och stora gröna blad, som är vanlig i svenska trädgårdar över i princip hela landet. Trots att det är en grönsak använder vi den som en frukt, d.v.s. till pajer, saft, marmelad, krämer, chutnyes mm. I regel används endast skaften, och smaken är mycket syrlig, varför man oftast använder rejält med socker vid tillagningen. De passar även utmärkt att kombinera med andra frukter och bär, t.ex. jordgubbar.

Före användning brukar man skölja rabarberstängerna och skära dem i centimeterstora bitar. Ytterst på stängerna finns ett skikt med lite grövre trådar, och vill man undvika dessa kan man innan användning skala bort det yttersta, framförallt från de grövre stängerna.

Det talas ibland om det giftiga ämnet oxalsyra i samband med rabarber. Alla rabarbersorter innehåller detta, men syran finns framförallt i bladen vilka mycket sällan används. Syrahalten blir högre framåt sensommaren, så vill man vara försiktig är det bättre att skörda dem tidigare under sommaren, eller alternativt använda den nya framodlade sortens rabarber som är fattiga på oxalsyra.
Finns att få tag på: Brukar finnas att köpa i grönsaksdiskarna och på torghandeln under sommarhalvåret, om man inte har dem hemma i trädgården. Hos välsorterade handlare kan man även hitta importerade rabarber året om.

Skördar man dem själv ska man rycka upp dem försiktigt men bestämt istället för att skära av dem så förhindrar man röta och sjukdomar i rabarberståndet.
Miljöpåverkan:

Grönt ljus

Svenskodlade rabarber är ett mycket bra miljöval under säsong. De allra tidigaste är odlade i ouppvärmda växthus.

Gult ljus

När rabarbersäsongen är slut i Sverige importeras växthusodlade rabarber från bl.a. Holland.

Bästa säsong:
            
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Hållbarhet och förvaring: Förvarar man nyskördade rabarbersstjälkar insvepta i plast i kylskåpets kallaste del håller de sig fina i ca en vecka. I rumstemperatur blir de slaka och tråkiga på några dagar. Det går även utmärkt att frysa rabarberna. Smidigast är då att skära dem i bitar och förpacka i lagom stora portionspåsar. Då är rabarberpajen långt inte borta även en kall vinterdag.
Tips: Rabarber bör ej tillagas i aluminiumkärl, då oxalsyran frigör aluminium. Visserligen blir kastrullen skinande ren, men man bör avstå från att äta det som tillagats.
Måttomvandling
Rabarber, tärnad
dl = 52 g
Beräkna
 
g = 1.92 dl
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Rabarber (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:18kcal/75.4kJ
Vatten:94g
Protein:0.9g
Fett:0.2g varav mättat: 0.05g, enkelomättat: 0.01g, fleromättat: 0.1g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:3.1g, varav sockerarter: 0.5g
Fibrer: 1.4g
Vattenlösl. vitaminer:C: 13mg, Folat: 7mcg, Niacin: 0.25mg, B2: 0.03mg, B1: 0.03mg, B6: 0.04mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 61mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.35mg
Mineraler:Fosfor: 17mg, Järn: 0.3mg, Kalcium: 140mg, Kalium: 280mg, Magnesium: 12mg, Natrium: 3mg, Selen: 0.5mcg, Zink: 0.2mg
Se även:
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om rabarber i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med rabarber på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (22 st)

fredag den 27 oktober 2006 kl 1:47
Rabarber är väl ingen grönsak! Eller?
måndag den 14 maj 2007 kl 18:41
Jodå, rabarbern är en grönsak eftersom det är stjälken vi äter.
tisdag den 15 maj 2007 kl 14:54
Jag läste på en annan Internetsida där det stod att rabarber är en storväxt ört.
torsdag den 17 maj 2007 kl 14:52
Jag har läst någonstans att rabarbern räknas till frukt. Åtminstone i vissa lägen. Stjälk eller ej....
torsdag den 17 maj 2007 kl 15:39
Rabarber är en grönsak (och hela växten är en ört). Men vi använder den som en frukt (eller bär).

Så egentligen borde vi nog placerat den under frukt och bär här på Recepthjälpen, eftersom vår kategorisering inte är gjord utifrån strikt botanisk definition utan efter hur vi vardagligt benämner det och använder det (för att man lättare ska hitta här på sajten).
måndag den 26 maj 2008 kl 16:57
hej jag undrar om man även kan använda rabarber som börjat blomma? Mvh Lisa
måndag den 26 maj 2008 kl 17:21
Jag brukar skära bort blommorna, så att rabarben inte blir så "träig". Men jag vet inte om man ska de... Mamma har ju altid gjort de..
tisdag den 10 juni 2008 kl 0:46
Jag har hört att rabarber kan vara skadliga för män som äter dem i stora mängder. Stämmer det?
Vänliga hälsningar
karin.dagerlind@comhem.se
torsdag den 19 juni 2008 kl 11:04
Hej

finns det någon som har något annorlunda recept med rabarber? Vi skall producera receptvykort för nästa år
måndag den 23 juni 2008 kl 15:23
Tack för en informativ och professionell sida om rabarber.
Hittade raskt vad jag sökte och fick lite till på köpet..
Stort Tack! från Anna i umeå
måndag den 1 juni 2009 kl 9:58
Jag undrar om man kan använda rabarberblommorna till något eller om det är bara att kasta dom
fredag den 14 maj 2010 kl 19:04
Fråga.
Kan man äta bladen på rabarber överhuvud taget? Bör man i så fall tillaga dem på ngt vis?
tisdag den 1 juni 2010 kl 21:35
Men hur i hela friden vet man om det är aluminium i kastrullen?
Min är köpt på Ikea billigt. Nu har jag just ätit två stora tallrikar, mm gott, nykokt rabarberkräm, men ack så orolig jag blev av att läsa detta!
måndag den 7 juni 2010 kl 15:57
Hej Kjell Larsson!
Jag tog lite rabarber och lade tillsammans med citron som fyllning i en hel kyckling till middag en gång, skyn som blev var jättegod som bas för såsen! Toppen!
Linda i Mörtsal.
måndag den 16 maj 2011 kl 15:35
Rabarberblad är jättebra att linda in pic-nic smörgåsarna i. Håller sig svala och torkar inte.
Bladen år också bra att putsa tenn med.
söndag den 31 juli 2011 kl 14:30
Lägg inte rabarberbladen på konposten.
tisdag den 9 augusti 2011 kl 11:25
Hej Mona, vet du varför man inte ska lägga bladen på komposten?
måndag den 1 juli 2013 kl 19:38
Kan man neutralisera oxalsyran i rabarbern?I så fall hur?
söndag den 14 juli 2013 kl 9:30
Rabarberknoppen är intressant i ett blomsterarrangemang, eller ensam i en vas.
lördag den 27 juli 2013 kl 12:39
"Kan man neutralisera oxalsyran i rabarbern?I så fall hur?"

En nypa salt i rabarberkrämen under kokning räcker för att binda oxalsyran, detta verkar inte vara allmänt känt?.
torsdag den 5 juni 2014 kl 7:57
Kuriosa: Det finns en bok som heter Rabarbertronen, skriven av Bertil Torekull. Titeln kommer från att man i hans barndomshem la rabarberblad ovanpå det som "producerades" på dass (ett gammalt utedass; det var alltså det som var "rabarbertronen"). Då motverkades dålig lukt och förekomsten av flugor. Någon skrev här ovan att man inte ska lägga rabarberblad på komposten. Varför inte, är det skadligt?
tisdag den 17 juni 2014 kl 20:40
Lägger man rabarberbitarna i socker innan man gör paj av dem ??

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser