Quinoa

Svenskt namn: quinoa quinoa
Engelskt namn: quinoa
Kategori: Nötter, frön och kärnor,Gryn och flingor
Beskrivning: Quinoa är ett frö som använt sedan urminnes tider av det gamla inkafolket, och är än idag en viktig basföda i sydamerika. Först på senare år har det nått Sverige, och de mycket tack vare att man uppmärksammat dess hälsosamma näringsinnehåll.

Quinoa är små frön som kokas och används ungefär som ris eller couscous, exempelvis till kött-, grönsaksgrytor och i sallader. Smaken är mild men kan ha en lätt bitter ton, och och konsistensen är lite krispig ("fröig"). Fröna förekommer i olika varianter, svarta, röda eller vita/ljusbruna.

Quinoa är enkel att tillaga. Man sköljer fröna först noga, detta tar bort den bittra ytterhinnan. Därefter kokar man den i dubbla mängden vatten smaksatt med salt eller buljong i 15-20 minuter. Om man vill få en nötigare smak kan man med fördel rosta fröna i torr panna eller lite olja innan man kokar dem.

Quinoa kan även även användas till bakning. Dels finns det quinoamjöl, ett finmalt mjöl som passar bra till kakor, pajer mm (till grövre matbröd bör man blanda med andra mjölsorter). Även hela kokta quinoa-frön går bra att blanda i brödrecept.
Finns att få tag på: Hittas typiskt i butiker med hälsokost, världshandelsbutiker, eller butiker som är specialicerade på mjöl, gryn, fröer och dylikt. De senaste åren har både vit och röd Quinoa börjat bli vanlig även de hos de vanliga svenska livmdelelskedjorna. Importeras i regel från Sydamerika, men lär ha börjat experimentodlas så smått även i Sverige.
Kan ersättas med: Couscous, bulgur, ris eller hirs.
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Quinoa (Källa: USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 17)
Energi:374kcal/1564.82kJ
Vatten:9.3g
Protein:13.1g
Fett:5.8g varav mättat: 0.59g, enkelomättat: 1.54g, fleromättat: 2.35g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:68.9g
Fibrer: 5.9g
Vattenlösl. vitaminer:Niacin: 2.93mg, B2: 0.4mg, B1: 0.2mg, B6: 0.22mg
Fettlösl. vitaminer:
Mineraler:Fosfor: 410mg, Järn: 9.25mg, Kalcium: 60mg, Kalium: 740mg, Magnesium: 210mg, Natrium: 21mg, Zink: 3.3mg
Näringsöversikt: Uppskattade för sitt goda näringsinnehåll. Quinoa har en högre andel omättade fettsyror och bra proteinnehåll. Den har även ett ovanligt lågt glykemiskt index (ca 34). Quinoa är fritt från gluten, vilket gör det lämpligt för glutenintolleranta.
Se även:
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om quinoa i forumet
Externa länkar:
Övriga funktioner:
Sök recept med quinoa på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (44 st)

tisdag den 8 november 2005 kl 19:22
Hej! Har du talats om den produkten, Quainoa? Jag har smakat häromdagen och tyckte att smaken var inte så farligt.Quinoa är glutenfritt.
lördag den 11 februari 2006 kl 15:35
Quinoasallad med scampi, ägg och avokado
Här kan man faktiskt välja mellan en klick vitlöksmajo eller en olivoljedressing. Bägge passar till den här goda salladen. Passa på och koka en större sats quinoa. Blanda lite i denna sallad och använd resten nästa dag.

4 portioner

400 g frysta, tinade scampi/kräftstjärtar
4 hårdkokta ägg
2 avokados
4 dl kokt quinoa
sallad,gärna ett par olika sorter

sås:
1-2 dl majo blandad med pressad vitlök, samt 2 msk citronsaft, 6 msk olivolja, salt och peppar.

Lägg salladen på ett fat. Droppa lite olja och citronsaft på bladen, bara för att fukta och smaksätta dem. Skala ägg och avokado. Skär dem i klyftor. Fördela avokado, quinoa, ägg och scampistjärtar över salladsbädden. Krydda med flingsalt och nymald svartpeppar.
Servera med en klick vitlöksmajo.
lördag den 11 februari 2006 kl 15:37
Tonfisksallad med quinoa
Ett quinoa-recept av Cathrine Schück. Toppen-mat, det vill säga både väldigt gott och väldigt nyttigt!

400 g tonfisk i olja (godare än i vatten)
4 dl kokt quinoa
4 hårdkokta ägg
1 rödlök
pepperoni efter smak
3-4 tomater
200 g haricots verts
salt, peppar, olivolja, citronsaft eller vinäger

Koka eller mikra quinoan.
Blanda tonfisk med kokt quinoa och fördela på fat eller tallrikar.
Skala och dela äggen, skiva löken. Lägg ut alltsammans ovanpå tonfisken och vänd försiktigt ned det i salladen.
Lägg pepperoni, tomatklyftor och bönor runt om.
Krydda med flingsalt, nymald svartpeppar, droppar av olja och citron/vinäger.

Tips! För mer färg och smak, blanda tonfisk och quinoa med finhackade färska örter, typ timjan och lite rivet citronskal.

lördag den 11 februari 2006 kl 15:39
quinoa finns att köpa på coop
tisdag den 21 mars 2006 kl 12:48
Hej hittade en rolig glutenfri nyhet läs och ha det så bra kram liza
torsdag den 23 mars 2006 kl 7:03
i vilka afärer kan man köpa Quinoa , jag har inte hittat. de säljer bulgur som är inte sama sak
söndag den 26 mars 2006 kl 21:25
Jag har köpt quinoa från Saltå kvarn på Ica Maxi i Södertälje.
www.saltakvarn.se/
torsdag den 13 april 2006 kl 14:06
riktigt bra för vegetarianer :D
lördag den 29 april 2006 kl 11:29
Kan man använda quinoa i bröd när man bakar?
tisdag den 2 maj 2006 kl 18:09
Här kommer ett gott recept med quinoa i
http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&intChannelID=&lngRID=6751&tlfo=0
fredag den 19 maj 2006 kl 0:28
Hej alla GI-jagare! Läs här och njut av livet! http://chocolateandzucchini.com/archives/2006/03/chocolate_quinoa.php
tisdag den 27 juni 2006 kl 12:35
Prövade Quineoa i följande recept på en salladstallrik, en avokado, tre skivor rostbiff skurna, Quineo som jag lät koka med en chilipeppar frukt som jag hade strimlat, smaksatte sedan Quineo med citron olja och salt blandade ner feta ost och hade även soltorkade tomater till. Tyckte att det blev gott och framför allt mätande.
tisdag den 25 juli 2006 kl 22:38
Quinoa från Frebaco finns numera på Ica. Den är kravodlad.
måndag den 21 augusti 2006 kl 18:28
det självklara stället att köpa quinoa är ju världsbutiken! finns i flera städer. (www.varldsbutikerna.org) en kedja som säljer rättvishandelprodukter. det var där jag först fick upp ögonen för quinoa. de säljer även goda (& nyttiga) "energibarer" av quinoa. + så gynnar man bönderdna som odlat det. perfekt.
lördag den 26 augusti 2006 kl 16:22
Vi har Quinoa i sortimentet på Hemköp!!
lördag den 26 augusti 2006 kl 16:51
Jag har just köpt Risentas quinoa på Willys. Känns rätt att byta ut riset eller couscousen mot detta nyttiga!
fredag den 1 september 2006 kl 13:52
Hej,
Jag har en fråga angå de tre olika sorters quinoa som det finns i marknaden.
Vet Ni vilken sort passar till Salladen d.v.s. av den vita eller röda el. svarta?
Tacksam om era svar

måndag den 18 september 2006 kl 14:54
passar riktigt bra med pepparrot alternativt med lite thaistuk av citrongräs, ingerfära och chilli.
fredag den 29 september 2006 kl 11:33
Hej! Hur gör man gröt av quinoa? Spelar de nån roll vilken färg man har då man ska göra gröt? Mvh Cecilia
lördag den 4 november 2006 kl 20:33
Men hur smakar det egentligen om man jämför med couscous? Går det att jämföra? Provade hirs, men det var verkligen inte gott. Någon som vet?
söndag den 5 november 2006 kl 21:59
Nu har jag smakat det.
Det var gott!
måndag den 6 november 2006 kl 8:57
Quinoa är otroligt gott. Jag kan rekommendera de recept som Martin skrivit in i början på den här tråden.
Quinoa är något helt annorlunda än trist couscous och bulgur som mest smakar papper.
onsdag den 8 november 2006 kl 11:05
Hej alla quinoa älskare!
Jag har tusen och ett recept både värmrätter och kallrätter.sallader, soppor mm med quinoa. det är otroligt gott och mätande och även barn gillar det.
tisdag den 13 februari 2007 kl 10:26
Jag har köpt Quinoamjöl och tänkte baka ett bröd. Någon som har erfarenhet av det? Kan man bara byta ut det mot vetemjöl rakt upp och ner eller?
tisdag den 13 mars 2007 kl 11:35
quinoa är fett bra
tisdag den 10 april 2007 kl 14:34
mycket gott, godare än couscous. Passar utmärkt till het gryta med aubergine, skogschampinjoner, kyckling, tomat,salt svart peppar,färsk ingerfära och korinder.
onsdag den 6 juni 2007 kl 21:53
hej finns det några fler bra recpet?
fredag den 8 juni 2007 kl 16:27
Hej, quínoa är det spanska namnet (Betoning på i:et) Det heter mjölmålla på svenska. Chenopodium quinoa på latin. Och kinwa på quechua (keshwa) som ordet härstammar från.
Och visst kan du baka med quínoa i degen, du som frågade! Använd flingorna, det blir bäst!
söndag den 24 juni 2007 kl 13:09
Numera finns det Rättvisemärkt quinoa! :)
torsdag den 26 juli 2007 kl 14:38
Jag älskar också Quinoa!! Ofta brukar jag använda en kall god sweet chilisås till..*mums*
Så det är mitt tips!
Ta bara o blanda turkisk yougurt och med sweet chili sås o lite svartpeppar!! :D
onsdag den 8 augusti 2007 kl 20:20
Att göra gröt på Quinoa
2 dl. Quinoa
1,5 l. Vatten eller mjölk
Man kan mala Quinoa i en kaffe kvarn.
Koka 1,2 l. vatten eller mjölk, blanda ut den malda Quinoa med dem 3 dl. vatten eller mjölk. När vattnet/mjölken har kokat häll i den utblandade quinoan i det kokta vattnet/mjölken, låt det koka i 10 min.
Kan ätas kall eller varm, salt eller söt
söndag den 12 augusti 2007 kl 19:40
kan man göra gratäng på quinoa? typ som makaronilåda?
tisdag den 9 oktober 2007 kl 13:05
Ynkligt med recept på quinoa.
mvh AM
torsdag den 25 oktober 2007 kl 6:15
Efter två matlagningsprogram i SVT och uttal av ordet med följande betoning quinóa blir jag funder-sam. Niklas och Maud använde denna betoning. Tyvärr finns ingen hjälp med betoning utsatt på de latinska namnen i växtsajterna. Fast jag litar på Gunilla här.
Språkpolisen Ingela
torsdag den 25 oktober 2007 kl 11:16
Ja, Gunilla har rätt avseende uttalet, åtminstone enligt NE. Betoning på första stavelsen och långt i-ljud ska det vara. Men som du säger hör man många gånger att man betonar o-et i stället.
lördag den 5 januari 2008 kl 12:29
Hej!
Ville bara säga at man idag kan hitta quinoa i de allra flesta butiker(i alla fall här i Göteborg) Står bland ris och annat. Har varit runt i massor av butiker i Göteborg och runt om, och det finns i varenda en.
onsdag den 27 februari 2008 kl 1:43
Men var i Göteborg kan man köpa större förpackningar quinoa billigt?
lördag den 22 mars 2008 kl 9:42
Hej Monica!

Till hur många är receptet på gröten? 4 port?
tisdag den 19 maj 2009 kl 12:07
Kan sojaprotein-allergiker äta quinoa?
fredag den 23 oktober 2009 kl 17:31
Har precis beställt quinoamjöl på webbutiken plushälsa. Men jag hittar inga recept med quinoamjöl. Någon som har något tips på det?
tisdag den 11 maj 2010 kl 19:36
Mjölmålla är det ursprunliga svenska namnet... såvitt jag förstått
tisdag den 8 mars 2011 kl 10:12
Hej, skiljer sig näringsinnehållet mellan färgerna på quinoa? Vilken färg är bäst? MVH Emelie
onsdag den 4 maj 2011 kl 16:58
Hej! Jag lagar alltid quinoa när vi ska ha stekt lax till middag. Det blir dessutom en bra GI måltid. En god kall sås till blir extra gott.
måndag den 6 juni 2011 kl 21:41
Hallå !!! Var kan jag hitta quinoamjöl ??.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser