Potatismjöl

Svenskt namn: potatismjöl (äv. potatisstärkelse) potatismjöl
Engelskt namn: potato starch (äv. potato flour, potato starch flour)
Kategori: Mjöl
Beskrivning: Potatismjöl är ett vitt fint pulver som består av rentvättad potatisstärkelse. Man använder det till redning av soppor och såser etc, då stärkelsen gör att vätskan tjocknar utan att ge någon märkbar smakförändring. Vanligt t.ex. för frukt- och bärkrämer. Man bör helst inte låta vätskan koka efter att man tillsatt potatismjölet, utan endast sjuda för att undvika att det bildas hårda klumpar.

Potatismjöl förekommer också ibland i kakrecept, och då det är väldigt bra på att suga upp vätska kan man t.ex. använda det när man bakar fruktpajer och strö det över bären innan man täcker med pajdegen för att inte saften från bären ska göra det hela alltför blött.
Kan ersättas med: Majsstärkelse (maizena) eller arrowrot (för riktigt klara och blanka redningar).
Hållbarhet och förvaring: Förvaras torrt och ej för varmt och ej tillsammans med starkt luktande varor.
Måttomvandling
Potatismjöl el potatisgryn msk = 12 g Beräkna
  g = 8.33 msk Beräkna
 
dl = 80 g
Beräkna
 
g = 1.25 dl
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Potatismjöl el potatisgryn (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:331.5kcal/1387.2kJ
Vatten:16g
Protein:1g
Fett:0g varav mättat: 0g, enkelomättat: 0g, fleromättat: 0g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:80.6g, varav sockerarter: 0.9g
Fibrer: 1.4g
Vattenlösl. vitaminer:
Fettlösl. vitaminer:
Mineraler:Fosfor: 7mg, Järn: 0.5mg, Kalcium: 20mg, Kalium: 15mg, Magnesium: 5mg, Natrium: 8mg, Zink: 0.3mg
Näringsöversikt: Värt att notera för glutenallergiker är att potatismjöl är helt glutenfritt.
Se även: arrowrot, potatis, maizena
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om potatismjöl i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med potatismjöl på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (9 st)

fredag den 30 juli 2004 kl 21:33
med tillräckligt mycket potatismjöl och kopiösa mängder fantasi kan man frälsa världen!
fredag den 9 december 2005 kl 19:44
Hej,
for att fortydliga...man kan alltsa ersatta potatismjol med maizena i ett kakrecept???
tack, Anna
lördag den 10 december 2005 kl 2:22
Anna: det bör fungera bra. Vågar inte lämna någon garanti dock. Rör det sig om betydande mängder i receptet så är det säkrast att testa receptet i mindre skala första gången. Meddela gärna hur resultatet blev!
torsdag den 15 december 2005 kl 21:45
hej,
bakade med stor succee vaniljhjartan, recept fran "annas kakbok"... med 1 dl maizena istallet for potatismjol.....jag bor i Mexiko och har inte hittat potatismjol har...
fredag den 16 december 2005 kl 0:27
Det glädjer mig att det blev lyckat. Vaniljhjärtan är aldrig dumt!
torsdag den 5 januari 2006 kl 22:29
Finns det potatismjöl som är av söt potatis? Var kan man köpa det?
torsdag den 5 januari 2006 kl 23:58
Pia: Det finns sötpotatismjöl: sweet potato starch. Används mest i asiatisk matlagning vad jag vet, bl.a. gör man en sorts nudlar av det, och används även att vända kött i innan man steker det. Leta alltså i asiatiska matbutiker i första hand. Kan inte minnas att jag sett det, men har heller inte letat.
måndag den 10 maj 2010 kl 12:03
Finns det potatismjöl på lidl ? till vilket pris i så fall ? jag väntar....
torsdag den 24 juli 2014 kl 11:02
Kan jag använda potatismjöl bäst före 2002 till den tårtbotten jag vill baka?

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser