Paprika

Svenskt namn: paprika paprika
Engelskt namn: bell pepper (äv. capsicum, holland bell pepper)
Kategori: Grönsaker
Beskrivning: Paprika kommer från samma paprikaväxt som cayennepeppar, piri-piri och andra paprika-/chilifrukter. Växten tillhör samma släkte som tomat, aubergine och potatis. Paprika är en mycket variationsrik grönsak både i färg och i form, men alla har en viss karaktäristisk smak som kommer av ämnet capsaicin, vilket finns mest koncenterat i fröna.

När vi i Sverige pratar om paprika menar vi i regel den stora, söta paprikafrukten som på engelska kallas Bell pepper eller egentligen Holland bell pepper. Vanlig bell pepper (capsicum) har tunnare väggar än Holland bell pepper. Paprika har många användningsområden både i sallader och varmrätter såsom grytor och gratänger. Gul och röd paprika har mildast och sötast smak, och de grönare är något starkare och mindre söta.

De flesta paprikor är gröna innan de har mognat, färgen de får av klorofyll. Vissa sorter saknar klorofyll och blir då vita. Klorofyllet försvinner när paprikorna mognaroch istället produceras andra ämnen som ger andra nyanser: gult, orange och rött. Det finns även sorter där klorofyllet finns kvar även när de mognad, och dessa får då en brun nyans.
Finns att få tag på: Importeras året om, bl.a. från Holland och Spanien, och det förekommer även viss odling i Sverige. Priset varierar beroende på säsong, oftast billigast under hösten. De gröna, som alltså innan de mognat, är i regel lite billigare ärn de gula och röda.

Handla online hos:Zmaka.se
(Sponsrade länkar)
Miljöpåverkan:

Gult ljus

Paprika är värmekrävande, och de paprikor som vi importerar från Holland odlas i energikrävande växthus. Den frilandsodlade paprikan från medelhavsländerna som skördas i augusti-mars är därför ett bättre miljöval trots de långa transporterna.

Vissa paprikasorter lär gå att odla på friland på våra breddgrader också, men det sker inte i kommersiell skala. Viss svensk växthusodling sker också.

Bästa säsong:
Under april-juli finns i princip bara växthusodlade paprikor i de svenska grönsaksdiskarna.
            
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Hållbarhet och förvaring: Förvaras svalt, men helst ej kallare än +7 grader. Grön paprika håller sig längre än röd och gul. Vid strax över 7 grader håller sig gul och grön paprika någon vecka och grön dubbla tiden.
Måttomvandling
Paprika grön, hackad
dl = 63 g
Beräkna
 
g = 1.59 dl
Beräkna
 
portion = 30 g
Beräkna
Paprika gul, hackad
dl = 63 g
Beräkna
 
g = 1.59 dl
Beräkna
 
portion = 30 g
Beräkna
Paprika grön, hel st = 106 g Beräkna
  g = 0.94 st Beräkna
 
portion = 30 g
Beräkna
Paprika grön, skiva, tj 6 mm st = 10 g Beräkna
  g = 10 st Beräkna
 
portion = 30 g
Beräkna
Paprika grön, skivad
dl = 34 g
Beräkna
 
g = 2.94 dl
Beräkna
 
portion = 30 g
Beräkna
Paprika grön, strimlad st = 4 g Beräkna
  g = 25 st Beräkna
 
dl = 42 g
Beräkna
 
g = 2.38 dl
Beräkna
 
portion = 30 g
Beräkna
Paprika gul, hel st = 106 g Beräkna
  g = 0.94 st Beräkna
 
portion = 30 g
Beräkna
Paprika gul, skiva, tj 6 mm st = 10 g Beräkna
  g = 10 st Beräkna
 
portion = 30 g
Beräkna
Paprika gul, skivad
dl = 34 g
Beräkna
 
g = 2.94 dl
Beräkna
 
portion = 30 g
Beräkna
Paprika gul, strimlad st = 4 g Beräkna
  g = 25 st Beräkna
 
dl = 42 g
Beräkna
 
g = 2.38 dl
Beräkna
 
portion = 30 g
Beräkna
Paprika röd, hackad
dl = 63 g
Beräkna
 
g = 1.59 dl
Beräkna
 
portion = 30 g
Beräkna
Paprika röd, hel st = 106 g Beräkna
  g = 0.94 st Beräkna
 
portion = 30 g
Beräkna
Paprika röd, skiva, tj 6 mm st = 10 g Beräkna
  g = 10 st Beräkna
 
portion = 30 g
Beräkna
Paprika röd, skivad
dl = 34 g
Beräkna
 
g = 2.94 dl
Beräkna
 
portion = 30 g
Beräkna
Paprika röd, strimlad st = 4 g Beräkna
  g = 25 st Beräkna
 
dl = 42 g
Beräkna
 
g = 2.38 dl
Beräkna
 
portion = 30 g
Beräkna
Paprika förvälld
dl = 57 g
Beräkna
 
g = 1.75 dl
Beräkna
 
portion = 100 g
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Paprika grön (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:17.2kcal/72.2kJ
Vatten:93.4g
Protein:0.81g
Fett:0.06g varav mättat: 0.01g, enkelomättat: 0g, fleromättat: 0.03g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:3.31g, varav sockerarter: 2.6g
Fibrer: 2g
Vattenlösl. vitaminer:C: 115mg, Folat: 14mcg, Niacin: 0.52mg, B2: 0.02mg, B1: 0.03mg, B6: 0.21mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 240mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.79mg
Mineraler:Fosfor: 22.5mg, Järn: 0.34mg, Kalcium: 6.1mg, Kalium: 173mg, Magnesium: 9mg, Natrium: 0.6mg, Selen: 0.2mcg, Zink: 0.2mg
Paprika röd (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:27.4kcal/114.6kJ
Vatten:91.1g
Protein:1.06g
Fett:0.23g varav mättat: 0.05g, enkelomättat: 0.01g, fleromättat: 0.12g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:5.18g, varav sockerarter: 4.6g
Fibrer: 1.88g
Vattenlösl. vitaminer:C: 200mg, Folat: 77mcg, Niacin: 0.86mg, B2: 0.09mg, B1: 0.05mg, B6: 0.41mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 660mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 3.2mg
Mineraler:Fosfor: 23.6mg, Järn: 0.39mg, Kalcium: 5.9mg, Kalium: 218mg, Magnesium: 11mg, Natrium: 0.5mg, Selen: 0.2mcg, Zink: 0.3mg
Paprika gul (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:23.4kcal/98kJ
Vatten:90.9g
Protein:1.07g
Fett:0.15g varav mättat: 0.03g, enkelomättat: 0.01g, fleromättat: 0.08g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:4.37g, varav sockerarter: 3.6g
Fibrer: 3g
Vattenlösl. vitaminer:C: 205mg, Folat: 55mcg, Niacin: 0.89mg, B2: 0.02mg, B1: 0.05mg, B6: 0.35mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 140mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 2.2mg
Mineraler:Fosfor: 25.3mg, Järn: 0.29mg, Kalcium: 6.6mg, Kalium: 218mg, Magnesium: 16mg, Natrium: 0.8mg, Selen: 0.5mcg, Zink: 0.1mg
Paprika förvälld (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:17.8kcal/74.6kJ
Vatten:92.45g
Protein:0.84g
Fett:0.06g varav mättat: 0.01g, enkelomättat: 0g, fleromättat: 0.03g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:3.43g, varav sockerarter: 2.69g
Fibrer: 2.07g
Vattenlösl. vitaminer:C: 59.5mg, Folat: 14.5mcg, Niacin: 0.46mg, B2: 0.02mg, B1: 0.02mg, B6: 0.17mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 248.2mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.82mg
Mineraler:Fosfor: 23.8mg, Järn: 0.36mg, Kalcium: 7.4mg, Kalium: 179.2mg, Magnesium: 9.6mg, Natrium: 289.7mg, Selen: 0.21mcg, Zink: 0.21mg
Näringsöversikt: Rik på C-vitamin. För att få ut mesta möjliga C-vitamin ska den dock ätas rå. Röd paprika innehåller även karoten.
Se även: chili
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om paprika i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med paprika på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (1 st)

lördag den 7 januari 2012 kl 11:22
Hur använder jag torkade röda paprikapungar som jag köpte i saluhallen i Budapest? Hur vet jag om de är starka/svaga?

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser