Pangasius

Svenskt namn: pangasius (äv. vietnamesisk sjötunga, hajmal) pangasius
pangasiusfilé
Engelskt namn: pangas catfish (äv. mekong catfish, pangasius, China sole)
Kategori: Fisk
Beskrivning: Vilseledande namn på fiskarter är ett alltför vanligt fenomen. Den fisk som ibland säljs som Vietnamesisk sjötunga är inte alls en Sjötunga från Vietnamn, utan en sorts mal (hajmal) som odlas kommersiellt i Ostasien.

Inte desto mindre är det en mycket god matfisk, med milt och mjukt, men ändå fast kött. Utmärkt att panera och steka, liksom att använda i gratänger och andra fiskrätter.
Finns att få tag på: Det är först på senare år den börjat dyka upp i våra svenska frysdiskar, numera är den ganska enkel att få tag på. Fråga annars efter den i fiskdisken, eftersom den säljs fryst brukar den inte ligga framme bland den färska fisken.
Kan ersättas med: Någon annan fisk med mild smak och fast kött, t.ex. torsk, eller varför inte äkta sjötunga, om plånboken tillåter.
Miljöpåverkan:

Rött ljus

Världsnaturfonden rekommenderar oss att inte köpa hajmal som är odlad i Asien eftersom det idag inte sker på ett hållbart sätt.

Se även: tilapia
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om pangasius i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med pangasius på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (93 st)

onsdag den 7 september 2005 kl 13:45
God att koka i vittvin/champagne och citron blandat fiskbuljong + lagerblad och div. passande kryddor.
fredag den 24 mars 2006 kl 21:16
Den finns även att köpa som färsk i välsorterade fiskaffärer. Den flygs även in färsk i isbäddar.
onsdag den 13 september 2006 kl 17:26
Har just provat att lägga filéer på bladspenat och strö över ost och hälla över grädde med lite potatismjöl i. In i 225° ca 30 min. Smaskens!
söndag den 8 oktober 2006 kl 21:08
Fisken är perfekt att använda till gratänger istället för torsk. Bra och fast vitt kött.
tisdag den 10 oktober 2006 kl 16:50
Finns färsk pangasius som flygits hit ! Den är riktigt god !!!
tisdag den 17 oktober 2006 kl 15:17
Vi gjorde aluminiumfoliepaket med pangasiusfiléer. Hade massa olika grönsaker i och creme fraiche. hade bland annat färsk chili, lime, paprika, tomat och lök i. Dom ska ligga på grillen länge för att bli riktigt genomstekta. Jättegott!
fredag den 3 november 2006 kl 8:28
Otroligt dumt att kalla den "sjötunga". En del krogar säljer den som äkta sjötungsfilé. Filéerna ser ut som sjötungsfilé och är goda stek ta som gratinerade.Ingen fisk slår den äkta sjötungan som fiskas på västkusten.
Thorbjörn f.d. fiskkock och ledare av Gourmégruppen.

fredag den 3 november 2006 kl 18:06
Va bra att ha sök recept på Matguiden.se och Allrecipies.com när båda sidorna inte hade något på Pangasuis?
tisdag den 14 november 2006 kl 22:04
fisken är god, närande samt billig
i jämförelse med torsk
lördag den 18 november 2006 kl 20:12
Fisken är god
lördag den 18 november 2006 kl 20:15
Fisken är god
måndag den 4 december 2006 kl 17:16
Fisken är mycket god.
torsdag den 28 december 2006 kl 12:31
En "MYCKET GOD FISK" med "FAST KONSISTENS" och "GOD SMAK". Lätt att panera & steka ... jag kommer att köpa mera av denna fisken (barnen gillade också fisken) *mums*
torsdag den 28 december 2006 kl 15:29
HJÄLP!!! Köpte pangasius idag,,,Någon som har ett gott recept på tillagning? Har inget "vitt" hemma
tisdag den 2 januari 2007 kl 21:51
Jag har använt mig av Hajmalfile.och är mycket förtjust.Den är då mycket godare än torsk och övrig vit fisk. Jag panerar den och steker den i Smör.På svag värme i c:a 4 min på varje sida. Vänta på fisken ,den ska inte vänta på dej.Ha gärna en Holandie sås till o lite ärtor. Smaklig spis.Ps/köp gärna den frysta som är lite billigare och lika fin efter tining.Ds.
lördag den 20 januari 2007 kl 16:57
Hajmal är helt perfekt som filé till fiskplanka.
måndag den 22 januari 2007 kl 13:31
Allergi risk!
Jag är annars inte allergisk mot fisk men fick en stark reaktion på pangasius. Jag fick söka akuthjälp.Jag är allergisk mot ampicillin. Kan fisken innehålla antibiotika?!
onsdag den 31 januari 2007 kl 22:55
Har också erfarenhet av kraftiga reaktioner på pangasiusfilé.
Kräkningar ont i magen m.m
Vore bra om fler som reagerat på den här fisken hör av sig. Det finns restauranger som intet ont anande kallar pangasiusfilé för sjötunga på matsedeln.Viktigt att livsmedelsverket får info om att allergiska reaktioner förekommer.

fredag den 2 februari 2007 kl 18:06
tycker annars inte om fisk men hajmalfile smakar riktigt gott
torsdag den 8 februari 2007 kl 15:52
Tycker fisken smakar utmärkt. bra till gratänger även till panering.Men blir lite fundersam ang detta med att fisken ev skulle innehålla Antibiotika. Är detta möjligt i detta kontroll-land Sverige??? Undrande..
fredag den 9 februari 2007 kl 19:33
En verkligt god fisk till det mesta. Gjorde fisk i ugn med champinjonkräm, svart kaviar, tomatpuré och grädde,helt underbart gott. Ska annars vara rödspättefilé vilket är ganska dyrt, prova du blir inte besviken.
måndag den 12 februari 2007 kl 10:49
Angående de allergiska reaktioner som några berättat om här:
Jag har meddelat Livsmedelsverket, som nu undersökt saken. De har inte hittat otillåtna ämnen i några svenska partier av hajmal, men det har förekommit i andra länder.
De är angelägna om att ni som upplevt allergiska symptom/matförgiftningssymptom kontaktar er kommunala tillsynsmyndighet om detta så saken kan utredas närmare.

För att inte det ska bli för rörigt här bland kommentarerna har jag skapat en forumtråd för detta. Fortsätt diskutera allergiska reaktioner för hajmal där. Till forumtråden
måndag den 12 februari 2007 kl 13:48
Är ingen älskare av fisk öht, gjorde ett prov med pangasiusfile i ugnen...men för mig smakade det som insjöfisk (med dysmak)..inte gott alls...vad kan jag ha gjort för fel?
tisdag den 13 februari 2007 kl 16:55
Min fru lagade till fisken med skivad tomat och purjolök i en form i ugnen, vilket blev mycket gott. Hon hade bitar av både torsk och pangasius, så att vi kunde jämföra. Faktum är att vi båda föredrog pangasius!
söndag den 25 februari 2007 kl 14:13
Om fisken är odlad kan man nog räkna med att den innehåller all möjlig skit. Se bara på den norska laxen.

Nu blev jag besviken. Har just köpt mitt första paket och googlade för att ta reda på vad det är för firre.
söndag den 4 mars 2007 kl 19:06
Tveksamt: Hustrun har fantastiskt plattfiskrecept, vitvin etc. Men hajmalen smakade svårt mögel! Välj annan säkrare festfisk!!
onsdag den 7 mars 2007 kl 20:05
Långt ifrån torsk! Lite dysmak som var svår att bli av med. Inte alls att rekommendera!
söndag den 13 maj 2007 kl 13:41
Jag köpte djupfrysta Pangasius-filéer en gång och lagade till. Men nej, konsistensen på den fisken var märklig. Ingen hit.
måndag den 21 maj 2007 kl 21:52
Måste hålla med Karin gällande konsistensen som verkligen var märklig, geléartad och mosig. Blev förvånad av alla positiva omdömmen om fisken, jag har tillagat den på många olika sätt nu men det blir bara lutfisk av det vad jag än gör. Tyckte även som Helena ang. smaken som påminde om dyfisk. Omöjlig att panera dessutom. Har man kanske fått ett dåligt exemplar?
måndag den 11 juni 2007 kl 9:53
Det finns olika kvaliteter på Pangasius därav era olika resultat. Problemet idag är att den odlas i förorenade vatten. WWF har satt "gult ljus" på fisken. Till dig som skrev att Norsk lax kan innehålla "all möjlig skit" så är den kontrollen idag uppstramad och du får en mkt bra kvalitet. Man kan bar tänka sig vad den stackars hajmalen får äta i de Asiatiska länder den odlas...
tisdag den 7 augusti 2007 kl 13:17
Olle har rätt. Det finns många olika kvaliteter på pangasius. För de som är känsliga för dysmak, kan jag säga att 4 av 5 olika märken har en viss dysmak i sig. Största anledningen är att de odlas i för grunt vatten.
Jag vill inte hänga ut några varumärken. Men för er som bor i ex. Göteborgsområdet kan jag ge tips på butiker där ni kan köpa kanonfin pangasius utan bismaker av dy. Samt är odlad i djupt vatten.
Olle har även rätt beträffande den Norska fjordlaxen (Salmo Salar). I slutet av 90 talet var det ganska vanligt att nitriter tillsattes i fodret för att ge laxen en rödare färg. Idag är det förbjudet och förekommer inte.
söndag den 12 augusti 2007 kl 13:05
Köpte färsk Pangasius i den lokala ICA-affären och den var alldels utmärkt. Vi tillagde den sämnt.om torsk, dvs lätt panerad och stekt i panna. Smakade lika bra som torsk och ingen dysmak som andra harn
torsdag den 16 augusti 2007 kl 0:06
Grymt god fisk som jag köpte i all fart då den var välldigt billig! Hade väl inga större förväntingar om den. Gillar konsistensen samt den milda smaken. Lätt att tillaga och blir lika bra resultat varje gång. www.freewebtown.com/MCGraph/FVFForum/mat/DSC_0156.jpg
söndag den 11 november 2007 kl 15:41
Det är väl snarare att Pangasius skall ersätta torsk och sjötunga då de fiskarterna är överfiskade och rödlistade i många fall.
onsdag den 14 november 2007 kl 21:08
fantastisk fisk.
fredag den 23 november 2007 kl 11:52
Friterade just ihop med potatiskroketter. Mums!
onsdag den 5 december 2007 kl 16:51
Märkligt att så många här tycker att detta är en god fisk... Jag gillar verkligen fisk normalt - men detta var inte alls nån höjdare. Skumgummikonsistens och smaken är en blandning av stekt äggvita och unken dy. Helt klart den minst aptitliga fisk jag provat (med undantag för surströmming). Tvingade i mig det mesta av det halvkilo jag köpte, men slängde den sista filén, då jag helt enkelt inte orkade med den hemska smaken längre.
fredag den 7 december 2007 kl 22:58
Provade att laga Pangasius filéer rikligt kryddade med limepeppar, Rostade rotfrukter och svart pasta. Fantastiskt gott!!!!
tisdag den 18 december 2007 kl 18:14
Kjöpte pangasius av ren nyfikenhet. Äggpanerade den (vetemjöl och ägg)serverade med svamp och sauterade sockerärtor, mums. Smakar defenetivt inte dy. Den var jättegod.
torsdag den 17 januari 2008 kl 9:16
Jöttegod lättkokt i vin med lök och kryddor. Serveras med smörsky innehållande citron, hackade rödbetor o kapris.
tisdag den 29 januari 2008 kl 16:46
Ni som tycker Pangasiusen är äcklig och dyig måste verkligen ha fått tag i skräckexemplar - kanske byta fiskaffär? Skulle jag nog göra.

Pangasius är en riktigt god och matig fisk med en smak och konsistens som, enligt mig, påminner lite om gös/gädda.
Suveränt god att panera och servera med kokt potatis och dillsås/remouladsås!
lördag den 2 februari 2008 kl 15:08
god! saftig fisk!
torsdag den 7 februari 2008 kl 17:43
Smaken är ju som bekant olika, men hur konsistensen kan beskrivas så olika förstår jag inte. Den jag köpte hade en tendens att lösas upp i stekpannan, smaken var långt ifrån god, inte ens mina hundar, som normalt äter det mesta, åt av denna fisk. Kan man jämföra den med torsk eller sjötunga har man nog inga smaklökar över huvudtaget.
fredag den 8 februari 2008 kl 14:51
Kan inte finnas en bra ursäkt att köpa denna fisk i sverige. Med tanke på den miljödebatt som finns nu så är det konstigt att folk fortfarande ska ha mat från andra sidan jorden. Sej borde väl duga åt oss.
fredag den 22 februari 2008 kl 11:14
Mike: Sej är riktigt äcklig fisk som jag inte ens skulle mata katten med. De fryses ofta in två gånger och då blir det en tran-liknande smak i blodkärlen. Det smakar såpa. Så sej bojkottar jag.

Allmänt: Är Pangasius samma sak som Tilapia? För den har det larmats om i USA, den odlas i Östasien främst Kina och där med utlopp från avlopp rätt ner i samma vatten. Därför matar de fisken Tilapia med stora mängder antibiotika. Det finns listor på FDA tror jag.

Vet ni om risken är stor för detsamma i Pangasius?
fredag den 22 februari 2008 kl 15:24
Köpte ett paket frysta Pangasius fileer hos ICA, deras "eget" märke.
Duger som substitut till torsk, men är inte i närheten av att kunna ersätta den. Konsistensen va, som vissa skrivit innan, lite märklig. Sen tycker i alla fall jag att den har en svag bismak, ungefär så som det luktar när man städar ut ett akvarium (alglukten?)... Antar att det är vad vissa tidigare skribenter menar med "dysmak".

Så, den duger som matfisk..Men både Torsk & Abborre slår den med hästlängder. +:et är väll det låga priset.
tisdag den 26 februari 2008 kl 10:29
Köpte på prov en paket fryst fisk billig jättegod har köpt fler sedan dess bra konsisten mjäll bra smak.
söndag den 13 april 2008 kl 19:19
Fick en länk ang Pangasius/Hajmal
och för mej är det helt oätlig.
Den:
#Odlas i tungt förorenade vatten. pcp, ddt sådant som vi vet är grymt giftigt.
#Injeceras med hormoner från gravida kvinnors urin.
Jag blir förbannad på att sådan information är så svår att få när man provar något nytt, hur ska jag kunna veta allt det här, borde vara återförsäljarnas uppgift på något sätt, vet att det är svårt dock.
Mitt paket åker i soptunnan..
söndag den 13 april 2008 kl 21:18
Nja, den var inget vidare. Konsistens och utseende ok men den smakade jord och det är ju inte så gott. Det slutliga omdömet kom från vår hund Ludde som är både gourmand och gourmet. Han äter alla våra rester med god aptit och den riktigt goda maten gör honom exalterad med vända tallrikar etc. Med denna fisk på tallriken vände han sig om och såg anklagande på oss, tog fyra fem tuggor och gick ut mycket bedrövad.
torsdag den 1 maj 2008 kl 20:17
Ursäkta jag skrattar, men om man inte kryddar pangasius och/eller pocherar den (t.ex. i buljong) eller panerar den så är den ju helt smaklös. "Koka" en bit osaltad och kolla. Dessutom är konsistensen mera gelé än kött. Usch. Jag lägger ut ett kåseri om den här fisken på min hemsida.
Vänligen
Ante
lördag den 3 maj 2008 kl 18:42
Blev bjuden på fiskmiddag på restaurang. Fisken hette Pangasius!! Vi åt och bedömde! Tillbehören hade god smak men av fisken kändes inte ett dugg! Vi log och berömde maten! I frysdisken fann jag samma fisk till ett mycket billigt pris. Bjöd mina barn . Använde ett beprövat gott recept. Alla åt och jag övertygade dem om att det smakar som gös!! De nickade och såg fundersamma ut. Efteråt fick jag en känsla av "Kejsarens nya kläder"!! Aldrig mer Pangasius!
lördag den 5 juli 2008 kl 9:07
Köpte hajmal för första gången igår.
Fyra personer lyckades äta en file`,fem fileèr rakt ner i soptunnan.
Smakar mört som växt upp i ett dyhål.
Aldrig mer!
tisdag den 5 augusti 2008 kl 16:43
Jag tycker fisken är jättegod men blev lite betänksan sedan jag läst alla inlägg. Idag vill man ju tänka på miljön m.m.
Monkan.
torsdag den 6 november 2008 kl 13:47
Fisken MÅSTE kryddas rejält annars smakar den absolut ingenting.
När t o m katten ratade den, trots att hon är fisk- och räktokig, blir man ju lite fundersam....?
Nej detta var inget för mig (heller).
lördag den 8 november 2008 kl 20:37
åt denna fisk på en resturang i falkenberg, den var ostpanerad. och det var den godaste fisk ja ätit
tisdag den 18 november 2008 kl 18:11
pangasius är definitivt den mest motbjudande fisksort som någonsin har hamnat på mitt matbord. Fisken smakar jord, dy och sump på samma gång och är utom räddning vad jag än försökt krydda den med.Att ens jämföra den med sjötunga borde vara en kiminaliserad företeelse då det inte finns några som helst gemensamma nämnare mellan den utsökta sjötungan och den fruktansvädra pangasiusen.
denna mal(som har till leverne att suga upp slagg från bottnar i förorenade asiatiska floder)kan inte rimligtvis vara hälsosam. Jag har bott i Kina under en period, och inte ens de karpar, som låg i risfältskanaler och åt dy och besprutningsmedel smakade så här illa.
BOJKOTTA PANGASIUS!
måndag den 24 november 2008 kl 6:15
Pangasius (senast Lobsters "hajmal" från Vietnam) smakar ok för mig - eller snarare inget alls. Tyvärr får jag nog sluta äta den eftersom den ger mig kväljningar efter några tuggor - även i välkryddade och välsmakande rätter. Det känns som om det finns någon slags svag bismak av klister där, som inte kan döljas med kryddor.
onsdag den 18 februari 2009 kl 12:29
Håller med föregående talare - detta är en oaptitlig fisk som jag endast klarat av att äta tack vare ordentlig nedsköljning med dryck. Undvik.
måndag den 2 mars 2009 kl 23:50
Var och handlade på Konsum idag och köpte pangasiusfiléer. Aldrig ätit innan men de hade fisken på annons och vi tänkte "varför inte?". Min sambo styckade upp de stora filéerna, panerade dem och stekte dem gyllenbruna och serverade med ris kokat i buljong. Supergott! Ingen smak av dy eller mögel för den delen heller. Faktiskt en av de godare fisksortern jag ätit. Jag har själv oftast hållit mig till lax, tonfisk och makrill då torsk, sej, pollock osv inte alls tilltalat mig. Men som sagt, den fisk vi köpte var mycket god och matig.
Synd bara att de ska vara odlade på så fult sätt. Kan dock inte ge några direkta minus till denna fisk.
onsdag den 25 mars 2009 kl 14:42
Som sagts redan måste det vara enorma skillnader fileerna emellan. Jag har panerat fisken, gjort gratäng, grytor, men aldrig blivit besviken. Lite lös i konsistensen, men inte någon lutfiskvarning. Fattigmansgös, skulle jag vilja säga.
torsdag den 2 april 2009 kl 20:35
Första och sista gången jag provat denna fisk. Panerade och stekte den under lång tid, den förblev ljusrosa och slemmig och påminner om lutfisk. Usch!
måndag den 20 april 2009 kl 12:18
Riktigt god fisk men beöver stekas länge på hög värme ordentligt uptinad. Annars finns risk för slemmig konsistens jätte god att steka i vitlöksolja
onsdag den 29 april 2009 kl 14:54
Har gjort en liten empirisk studie.. Jag har ätit Pangasius fyra gånger i mitt liv nu och alla fyra gånger har jag mitt i natten fått galoppera till toaletten med alla tänkbara otrevliga följder. Tänker inte äta den igen. Usch..
torsdag den 30 april 2009 kl 7:17
Tycker att konsistensen är "lite kladdig", smakar lite dy!
På plussidan: Billig!
lördag den 9 maj 2009 kl 19:43
det är nog den äckligaste fisk som jag har ätit
tisdag den 12 maj 2009 kl 21:06
Smakar mossa och dy med en stark bismak av jord. Passade inte alls med mina goda svampar.. Rekommenderas EJ.
fredag den 15 maj 2009 kl 7:45
Jag åt den för första gången igår , och det var även den sista. den hade en otäck dyig smak. Den smakade ungefär som mitt fd ostädade akvarium kunde lukta. nej usch och fy vilken otäck fiks det var! Jag tänker inte ens ge den till hundarna!
måndag den 1 juni 2009 kl 14:41
Jag har ätit Pangasiusfilé några gånger. Jag har alltid köpt Icas Panasiusfilé. Tycker den är kanongod. Gjorde den i helgen i foliepaket med diverse grönsaker, kokt potatis, dill, kryddor och olja. Mycket gott och enkelt! Kan rekommenderas.
tisdag den 2 juni 2009 kl 20:40
Turister avrekomenderas att äta pangasius i Filipinerna och Kina eftersom den ansamlar stora mängder arsenik som kan vara giftig om man inte tar det dagligen. Därför har jag aldrig ätit den.
onsdag den 19 augusti 2009 kl 22:02
En mycket obehaglig fisk som smakar dy och inte alls är att rekommendera. Kommentaren om att fisken injiceras med gravida kvinnors urin var ju för övrigt uppfriskande.
torsdag den 1 oktober 2009 kl 13:56
Skölj av Pangasius filérna i kallt vatten innan tillagning, för att få en renare och godare smak.
torsdag den 15 oktober 2009 kl 5:06
Men det tror väll Pelle det odlas av asiater fraktas över halva jordklotet och kan ändå säljas för en bråkdel av den närfångade Svenska fisken så måste det ju naturligtvis vara nått skumt jag äter inte asiatiskt importerad mat över huvud taget men wokar gärna Svensk producerad mat så än en gång är det för bra för att vara sant så är det troligtvis inte det och angående den Norska odlade laxen så får nu dom laxarna det fodret som ledde till att korna fick galna ko sjukan men vem har hört talas om en galen lax det blir ju lite svårt att kolla liksom och god är den ju också !
torsdag den 29 oktober 2009 kl 10:15
Kjøpte fisken hos Rema 1000 i Norge. Hatt den til middag 2 ganger, jeg fikk magevondt og oppkast begge gangene. De to andre i familien gikk det bra med. Jeg spiser den ikke mer!
måndag den 30 november 2009 kl 17:14
Man blir ju betänksam när hälften av recensenterna talar om dysmak, lutfiskkonsistens etc. Jag köpte frysta filéer på Vivo, kokade och gjorde sås på crème fraiche, citron, kaviar. Konsistens snarast fast, ingen dysmak, mild - ungefär som gös.

Får jag ont i magen hör jag av mig igen.
lördag den 27 februari 2010 kl 19:14
Jag köpte nyligen tre kilo pangasiusfiléer då Ica sålde dem billigt. Har använt dem flera gånger,men tycker att de har en distinkt doft av SPERMA då de tinas upp. Någon annan som haft liknande upplevelse? Smakar annars ok.
måndag den 15 mars 2010 kl 14:26
ni som spytt av fisken!!!! hur är det med eran hand hygien i köket.nåt av det goaste jag ätit i fesk väg, fast kött och lite fisk smak vilket jag tycker passar maj alldeles utomordentligt
måndag den 15 mars 2010 kl 14:30
blev bjuden på midda och då denna fisk, i ungn med citronsås mild smak fast kött mkt gott!
söndag den 11 april 2010 kl 19:24
Smakar vidrigt ej att rekomendera dessutom full av miljögifter och dy...BLÄ!!! Köp ej ät ej1 fick kasta efter jag lagat till, inte kul1
fredag den 14 maj 2010 kl 17:15
Har köpt och ätit hajmal sedan den lanserades i svensk detaljhandel för några år sedan. Det är en fantastisk matfisk som dessutom inte är särskilt känslig för exempelvis överstekning. Den behåller såväl sin fasthet och saftighet även vid "vårdslös" tillagning. Dock finns en importör som sannolikt köper in en sämre kvalitet av fisken, och det är förmodligen den som kritikerna av fisken drabbats av. Hajmal från Sea Breeze Seafood, är ett säkert kort. STora fina fileer som definitivt inte är "dyig" eller "kladdisg"
lördag den 15 maj 2010 kl 15:07
Har googlat en hel del om denna fisk, och metoderna som används för att odla denna fisk i Asien verkar ju inte helt ok. Det är sant att den fodras med hormoner så att den växer i 4 x normal takt, och att den injiceras med urinextrakt för att rommen ska bildas snabbare. Dessutom ofta i mycket förorenade vatten. Det räcker för att jag inte ska kunna sova gott om nätterna efter att stoppat i mig kött från denna firre. Synd, för den pangasius jag har ätit har verkligen varit läcker.

Pangasius odlas även i USA under mer humana förhållanden. Vet dock inte om den går att få tag på i Sverige, och hur mycket dyrare det skulle vara.
tisdag den 31 augusti 2010 kl 10:24
Har köpt pangasiusfile´ på Willys
ett antal gånger. Utmärkt matfisk
som smakar fantastiskt bra om man
behandlar den rätt. Panera den, ha
bra kräm i pannan, ordentligt med smör eller margarin så att den får
en ordentlig stekyta. Servera med en riktig räksås och ett glas vitt
till.
tisdag den 14 september 2010 kl 21:21
Fick en fiskgryta förstörd i helgen pga inblandning av denna fisk. Smaken var rätt o slätt mögel. Antar att detta var ett tillverknings / hanteringsproblem av just dessa fiskar som låg bakom, men framöver blir det vanlig skandinavisk fisk.
söndag den 26 september 2010 kl 8:58
Hela familjen äter och älskar denna fisk men min pappa blev liksom några andra här inne magsjuk(Allergisk ?) och äter inte fisken mera.Vi prövade att steka fisken vilket inte var gott(Dålig eftersmak), nu använder vi den istället i gratänger vilket är magiskt gott.Fisken påminner om Gädda både i konsistens och eftersmak.Gädda skall ju inte ätas för ofta pga kvicksilverrisken och kanske är det så även med pangasius.Jag kommer dock att fortsätta köpa denna utmärkta matfisk :-)
söndag den 31 oktober 2010 kl 23:26
Vi provade fisken och fann den under all kritik. Den var sladdrig i konsistensen (som dåligt urvattnad lutfisk) och helt smaklös. Familjen överens om att inte köpa den mer :-( .
måndag den 15 november 2010 kl 7:30
Sååå löjligt ! Bara för att någon kritiserar fisken så ska alla haka på. Innan inlägget om ddt och kvinnourin så tyckte de flesta att det var en helt ok fisk. Efter så ska i princip alla visa vilka fiskexperter de är. Denna fisk passar utmärkt som vardagsfisk för skrala plånböcker så det så.
måndag den 10 januari 2011 kl 20:09
Pangasius är en underbar fisk och som med all fisk man vissa smaka mindre bra. Den är PERFEKT att panera och ännu bättre att göra piccata på. Rekommenderar jag starkt! Eller bara enkel panera den och ha citron peppar ocg massa smör vid stekning och sen även lite citronsaft på vid servering.. Kanon bra fisk skulle kunna äta den varjeag!
söndag den 6 februari 2011 kl 22:20
Interssanta upplysningar om Pangasius, efter Sveriges radios avslöjande idag den 6 februari 2011, i bl a Ekot, om hur dessa odlade fiskar lever i det odlingslandet Vietnamn. En damm, som är 50 x 100 meter kan innehålla 300 000 fiskar. En sådan fiskdamm upplevs en kokande fiskgryta!! ALLA fiskar behandlas med antibiotika men för att odlarna ska få sina stickprovskontroller godkända av myndigheterna upphör de med medicineringen av fisken cirka en eller två månader innan den går till slakt och frysning.
Tänk på detta och alla recept blir ointresanta.
Vem vill äta rent denna medicinska fiskprodukt???
Inte underligt att här vittnas om kräkningar. diarréer och allergiska reaktioner !!!
för att inte tala om hur det nästan obefintliga,och av fiskexkrementer fulla vattnet måste lukta och smaka. Självklart smakar fisken likadant! En vedervärdig hantering som det är bra att de stora livsmedelskedjorna äntligen fått upp ögonen för.
söndag den 6 februari 2011 kl 22:41
eTT ps. hEJ IGEN OCH TACK FÖR DENNA UTMÄRKTA SIDA. eTT TIPS! sE TILL SÅ ATT DET SNABBT GÅR ATT LÄNKA TILL FACEBOOK OM NI VILL HA SPRIDNING......dET HÄR ÄR FÖR VIKTIGT FÖR ATT INTE KOMMA TILL ALLMÄNHETENES KÄNNEDOM. PPS.
söndag den 6 februari 2011 kl 22:45
kAN INTE HÅLLA MIG: dET SOM ÄR MEST SORGESAMT ÄR ATT SE HUR ALLA MATLAGANDE MÄN OCH KVINNOR ANSTRÄNGER SIG FÖR ATT MED ALLA MÖJLIGA, FINA INGREDIENSER GÖRA SÅ GODA FISKRÄTTER SOM MÖJLIGT AV DENNA vEDERVÄRDIGA FISK. oCH DET ÄR JU IBNTE FISKENS FEL.
i NATUERLIGT TILLSTÅND ÄR DEN SÄKERT SÅ GOD OCH VÄLSMAKANDE SOM MAN FÖRLEDS ATT TRO. mEN I VERKLIGHETEN HAR DEN PASSERAT DET SOM KAN KALLAS MÄNNISKORFÖDA PÅ GRUND AV DE BARBARISKA ODLINGSMETODERNA.iNTE ENS KATTEN ÅT JU SÅDAN FISK!!!
måndag den 7 februari 2011 kl 17:43
Ät och må bra, Hajmal är jättegod och går likabra att steka eller sjuda .(och billig)
torsdag den 17 februari 2011 kl 5:39
Är det bara jag som tycker att den här fisken smakar lite mögel?
lördag den 5 mars 2011 kl 18:54
Man ska skölja fisken före tillagning, är inte denna fisk tvättad som den ska kan den smaka dy, den lever i dyvatten. Sen finns det olika klasser av fisken, Klass 1 Vit är den renaste sen blir dom sämre ju högre nummer.
onsdag den 24 augusti 2011 kl 20:32
Jaha.. Första gången jag köpte denna fisken och i jakt på hur jag skall krydda den hamnade jag här. Jag som trodde att jag kanske hittat en bra fisk till ett bra pris, får omvärdera det hela. Känns ju skit nu när jag skall ställa in den i ugnen. Vetskapen om behandlingen de här fiskarna få utstå kommer sannerligen göra att den smakar sämre i min mun. Made in Vietnam står det på påsen med. Bingo.

Jag vågar snart inte köpa fisk eller kött längre. Jag försöker att köpa så bra kött jag kan med den strama ekonomi jag har. Men man tycks ju inte kunna lita på det butikerna säljer längre :(

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser