Oxbringa

Svenskt namn: oxbringa (äv. nötbringa) oxbringa
Färsk oxbringa med ben
Engelskt namn: brisket of beef
Kategori: Nötkött (ko och kalv)
Beskrivning: Oxbringa är bröstmusklerna av nötkött som säljs styckade i rejäla bitar med eller utan ben. Som allt framdelskött kräver bringan lång tillagning för att bli mör, men i gengäld får man efter några timmar när all bindväv lösts upp ett mycket smakrikt kött som nästan faller sönder i munnen. Oxbringan tillagas antingen rimmad eller färsk.

Rimmad oxbringa
Rimmad oxbringa räknas till traditionell svensk husmanskost. Ursprungligen rimmade man bringan för hållbarhetens skull, nuförtiden för smakens. Den färska bringan klappas in med salt och salpeter och får stå ca ett dygn, därefter läggs den i saltlake i några veckor. I modern tid köper vi den istället färdigrimmad i affären. Den brukar då i regel vara urbenad, men om benet sitter kvar, låt det vara kvar när du tillagar den, det ger bara extra smak åt buljongen. Den rimmade bringan sjuds i minst två timmar i vatten kryddat med lagerblad, pepparkorn, lök och gärna lite grovskurna rotfrukter som morötter, palsternacka, kålrot och/eller rotselleri. Oxbringan serveras traditionellt med rotmos eller kokt potatis med pepparrotssås som man lagar av kokspadet. Den passar även bra i pyttipanna.

Istället för att servera den med en gång kan man lägga den under press i kylen över natten och sedan servera den i tunna skivor som kallskuret eller uppvärmd på nytt. (Den kalla, pressade bringan är lättare skiva fint)

Kokt rimmad oxbringa kallas också för "salta biten" och finns att köpa konserverad, bara att värma. Man kan med salta biten också mena en maträtt med kokt rimmad oxbringa serverad på traditionellt sätt med rotsaker kokta i köttspadet.

Det är inte bara i Sverige man äter rimmad oxbringa. I USA kallas den "corned beef", där corn inte har något med majs att göra utan avser de grova saltkornen man har saltat in den i. Corned beef köper man oftast färdigkokt och serverar som smörgåspålägg.

Färsk oxbringa
Färsk oxbringa går att tillaga precis som rimmad, d.v.s. kokt i smaksatt vatten i några timmar. Här behöver man dock salta vattnet, medan den rimmade bringan oftast är tillräckligt salt i sig. Servera den antingen nykokt, eller låt den ligga i press ett tag för att lättare skiva upp den.

Man kan även använda bringan i diverse soppor och långkoksgrytor. Kokar man den med ben så ger den en naturlig buljong som ger mustig smak åt anrättningen utan att behöva tillsätta extra buljongtärningar eller fond.

I USA är färsk oxbringa populärt att grilla. Vi pratar då inte om att grilla den fem minuter på varje sida, utan här är det barbeque-metoden som gäller, något som börjar bli mer och mer populärt även här i Sverige. Bringan ska grillas på låg värme, inte rakt över glödbädden, i många timmar. 6-8 timmar eller mer är ingen överdrift. Använd gärna riktiga vedträn av lövträd eller briketter och rökspån. Marinera den över natten först. Istället för att grilla kan man ugnsbaka den marinerade bringan under folie på låg värme i 3-6 timmar tills köttet är riktigt mört.
Finns att få tag på: Färsk oxbringa, oftast med ben hittar man i välsorterade köttdiskar. Rimmad oxbringa ser man inte så ofta i affärerna längre, men fråga efter den, då den i regel går att beställa. Salta biten på konservburk finns i de flesta vanliga matbutiker.
Kan ersättas med: Färsk oxbringa i soppor och grytor kan ersättas med annat framdelskött såsom högrev eller bog. Anger receptet oxbringa med ben, använd något annat långkokskött med ben såsom oxlägg eller tillsätt märgben för att få en mustig buljong.

Istället för rimmad oxbringa till rotmos är rimmade fläsklägg eller fläskkorv vanliga alternativ.
Hållbarhet och förvaring: Rimmad, oxbringa från butik brukar ha en hållbarhet på ca 2-4 veckor i kylskåp, se bäst-före-datum. Färsk oxbringa håller sig några dagar i kylskåp (se bäst-före-datum) eller i frys i 8-12 månader. Färdiglagad oxbringa håller sig upp till en vecka i kylen, något kortare om köttet är uppskivat.
Måttomvandling
Nöt bringa rimmad kokt
portion = 125 g
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Nöt bringa (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:205kcal/857.9kJ
Vatten:65.4g
Protein:17.6g
Fett:15.1g varav mättat: 7.21g, enkelomättat: 6.09g, fleromättat: 0.59g, kolesterol: 62mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 12mcg, Niacin: 4.2mg, B2: 0.17mg, B1: 0.09mg, B6: 0.39mg, B12: 1.4mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 1mcg, Retinol (A-vit): 19mcg, Karoten (A-vit): 36mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.44mg
Mineraler:Fosfor: 170mg, Järn: 2.1mg, Kalcium: 4mg, Kalium: 260mg, Magnesium: 18mg, Natrium: 71mg, Selen: 9mcg, Zink: 4.4mg
Nöt bringa rimmad (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:205kcal/857.9kJ
Vatten:62.3g
Protein:17.6g
Fett:15.1g varav mättat: 7.21g, enkelomättat: 6.09g, fleromättat: 0.59g, kolesterol: 62mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 12mcg, Niacin: 4.2mg, B2: 0.14mg, B1: 0.07mg, B6: 0.31mg, B12: 1.1mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 1mcg, Retinol (A-vit): 19mcg, Karoten (A-vit): 36mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.44mg
Mineraler:Fosfor: 170mg, Järn: 2.1mg, Kalcium: 4mg, Kalium: 260mg, Magnesium: 18mg, Natrium: 1300mg, Selen: 9mcg, Zink: 4.4mg
Nöt bringa rimmad kokt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:284.8kcal/1191.5kJ
Vatten:47.64g
Protein:24.44g
Fett:20.97g varav mättat: 10.01g, enkelomättat: 8.45g, fleromättat: 0.82g, kolesterol: 86mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 16.7mcg, Niacin: 4.96mg, B2: 0.15mg, B1: 0.07mg, B6: 0.34mg, B12: 1.53mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 1.39mcg, Retinol (A-vit): 26.4mcg, Karoten (A-vit): 50mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.61mg
Mineraler:Fosfor: 236.1mg, Järn: 2.92mg, Kalcium: 5.6mg, Kalium: 361.1mg, Magnesium: 25mg, Natrium: 1805.6mg, Selen: 12.5mcg, Zink: 6.11mg
Se även:
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om oxbringa i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med oxbringa på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (1 st)

söndag den 6 juni 2010 kl 23:05
Tack

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser