Oliv

Svenskt namn: oliv oliv
Svarta turkiska oliver och gröna spanska pimentofyllda oliver
Engelskt namn: olive
Kategori: Inläggningar,Grönsaker,Frukt och bär
Beskrivning: Oliver har använts för framställning av olja sedan urminnes tider för dess höga fettinnehåll. Förutom i form av olja är inlagda oliver mycket uppskattade som pickles för sin pikanta, lite beska smak. Färska oliver är väldigt beska i smaken och används aldrig naturella, utan måste konserveras i en saltlag eller olja under lång tid innan man kan äta dem. Man äter dem därefter som de är som snacks, i sallader eller som tillbehör till maten. Man också gärna använda dem i varm matlagning då de ger en fin sälta i grytor, pastasåser etc.

Det finns många olika sorters oliver med olika smak beroende på vilken art av olivträdet de kommer från, på vilket sätt de konserverats och när de skördats. Gröna oliver har skördats innan de hunnit mogna riktigt och har ofta kvar lite mer av beskheten och är fastare i fruktköttet, än de svarta som har skördats fullmogna. Vid olivoljeframställning används bara mogna oliver, men till konservering används både och.

De oliver som är vanligast i snabbköpen på burk är spanska gröna oliver, med eller utan kärnor. De urkärnade gröna brukar vara stoppade med pimento (en röd paprikafrukt), vitlök eller mandel. Spanska gröna pimentofyllda oliver är det klassiska tillbehöret till drinken Dry martini.

Kalamataoliver är grekiska svarta oliver som är salta och smakrika och passar särskilt bra till grekisk sallad.

Förutom dessa finns som sagt en mängd andra varianter, t.ex. turkiska svarta oliver som brukar vara rejält salta och lite gräddiga i smaken, gröna italienska Cerignola-oliver som är stora och söta, det är bara att prova sig fram.
Finns att få tag på: De vanligaste sorterna av oliver hittar man på konservhyllan i alla vanliga butiker, det brukar finnas varianter med eller utan kärnor, inlagda i olja eller saltlag, med eller utan örtkryddor etc. Man hittar dem också i lösvikt, ofta då stora sorter med kärnor och marinerade i örtkryddor som är goda att äta som snacks eller tillbehör. Dessa brukar finnas antingen hos större svenska mataffärer eller i butiker med utländskt sortiment.
Kan ersättas med: Får du inte tag på precis den olivsort som efterfrågas i ett recept, så prova en annan sort. Har man inte, eller vill inte använda oliver så är kapris ofta ett bra alternativ med sin salta, lite beska smak. Som garnityr kan särskilt bärkapris rekommenderas som har ungefär samma storlek som oliver.
Miljöpåverkan:

Gult ljus

Importeras främst färdigkonserverade från Spanien, Italien, Grekland och Turkiet. I och med att de är konserverade krävs ingen kylförvaring, dock är givetvis själva transporterna och konserveringen inte idealiskt miljömässigt.

Måttomvandling
Oliver gröna inlagda st = 5 g Beräkna
  g = 20 st Beräkna
 
dl = 45 g
Beräkna
 
g = 2.22 dl
Beräkna
Oliver gröna inlagda, skivade st = 1 g Beräkna
  g = 100 st Beräkna
 
dl = 54 g
Beräkna
 
g = 1.85 dl
Beräkna
Oliver svarta i olja konserv st = 5 g Beräkna
  g = 20 st Beräkna
 
dl = 45 g
Beräkna
 
g = 2.22 dl
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
(Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:119.2kcal/498.8kJ
Vatten:78g
Protein:1.4g
Fett:12.7g varav mättat: 1.79g, enkelomättat: 8.87g, fleromättat: 1.42g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:0.3g, varav sockerarter: 0.3g
Fibrer: 4g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 10mcg, B6: 0.02mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 280mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.1mg
Mineraler:Fosfor: 17mg, Järn: 1.6mg, Kalcium: 61mg, Kalium: 55mg, Magnesium: 22mg, Natrium: 2400mg, Selen: 0.5mcg, Zink: 0.2mg
Oliver svarta konserv m olja (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:334.6kcal/1400kJ
Vatten:43.5g
Protein:2.2g
Fett:36g varav mättat: 5.03g, enkelomättat: 25g, fleromättat: 4.01g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:1.8g, varav sockerarter: 1.8g
Fibrer: 4g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 10mcg, B6: 0.01mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 40mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.1mg
Mineraler:Fosfor: 29mg, Järn: 1.6mg, Kalcium: 61mg, Kalium: 55mg, Magnesium: 22mg, Natrium: 3300mg, Selen: 0.5mcg, Zink: 0.2mg
Näringsöversikt: Oliver består ungefär till hälften av (nyttigt) fett och är därför energirika. De innehåller dessutom kalk och A-vitamin (gröna i högre halter än svarta).
Se även: olivolja
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om oliv i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med oliv på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (7 st)

fredag den 27 oktober 2006 kl 1:20
Oliver är underbart. Kan äta hur många som helst.
Men det är jättegott att göra olivsallad. Blanda grönsallad, oliver och fetaost. Häll lite citronjuice över och njut. Mums.
onsdag den 1 november 2006 kl 18:11
Olivtapenade från sorrento.

Förmodligen det godaste sidotillbehör jag själv ätit och får samma gensvar av alla jag bjuder detta på!

Oliver 85% (beska eller söta)prova dig fram och betänk att en besk tapenad är gudomlig till kötträtter medans en söt passar fint i sallader och,,, konstigt nog tvärtom också..!
Sardeller / ansjovis 5% (helst sardell)
Vitlök efter smak, oftas godare med måttlighet.
0livolja för montering 6%(ta en god såklart)enkel regel för bra resultat är att den skall korsa oliven du har i grunden, söta oliver ta då en besk ung olja. osv
Smaksätt de sista procenten med en vinäger och sardellspadd för konsistens, kom ihåg att konsistensen är viktig som bara den för den rätta upplevelsen, undvik matberedare, den skall inte bli en puré utan ha tydlig struktur. Om jag har tid hackar jag med kniv eller duttar med en "dålig" stavmixer. Sen är det bara o rosta bröd o smaka...
söndag den 5 augusti 2007 kl 14:46
De goda lite oljiga, salta svarta oliverna, som man ofta får tillsammans med bröd före måltiden, finns numera i t ex Willys. De är turkiska och ligger inte i lag utan tätt sammanpackade i plastförpackning. Vansinnigt goda!
fredag den 7 december 2007 kl 19:17
Syriska gröna oliver med kärnor. Skall köpas i närmaste orientbutik.
Det finns oliver o så finns det oliver.
lördag den 20 juni 2009 kl 9:17
Se upp för urkärnade, svarta oliver som oftast är kemikaliskt färgade gröna.
söndag den 8 november 2009 kl 6:15
ni måste smaka på mina svarta "Gemlik" oliver! Det finns ingen godare oliver en dem. Märket heter ece sorten är Gemlik. Man kan bli beroende av dem vill jag varna för...
söndag den 6 februari 2011 kl 18:12
Hur bereder man de avplockade oliverna, de går ju inte att äta som de är?

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser