Mirin

Svenskt namn: mirin (äv. risvin) mirin
Engelskt namn: mirin (äv. sweet rice wine)
Kategori: Övrig smaksättning
Beskrivning: Mirin är ett sött risvin som framförallt används i matlagning och inte som dryck. Den finns i huvudsakligen två varianter: hon mirin, som innehåller ca 14% alkohol, och shin mirin som har knappt 1% alkohol. Båda sorterna har samma användningsområde och kan ersätta varandra.

Mirin är en viktig ingrediens i den söta marinaden teriyaki, som används för att ge smak och en glansig yta och grillade och stekta rätter. Den används också i olika såser och soppor, t.ex. i dippsåsen Tentsuyu som ofta serveras till tempura (varierade friterade grönsaker, fisk- och skaldjur). Ett standardrecept på Tentsuyu är dashi-buljong samt lika delar mirin och japanska soja.

Även drycken sake är ett risvin, men är inte lika sött och används både som dryck och till matlagning.
Finns att få tag på: På hyllan med asiatiska specialiteter, som brukar finnas i de större vanliga mataffärerna (finns i Blue Dragons sortiment och importeras även av Risberg import). Även vanlig i butiker specialiserade på asiatiska och japanska matvaror.
Kan ersättas med: Sake plus socker (ca 2 delar sake och en del socker). Värm saken och lös upp sockret. Även vitt vin eller torr vermouth kompenserat och extra tillsatt socker kan fungera hyfsat.
Se även: risvinäger, teriyaki, sake
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om mirin i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med mirin på: recept.nu, Allrecipes (Eng)


Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser