Tillagning

Ordlistan kommer att utökas efterhand. Saknar du något begrepp? Skicka då ett mail till info@recepthjalpen.se!

 
Sortera efter:
SvenskaEngelskaBeskrivning
avkokdecoctionDra ur smakämne ur ett livsmedel genom kokning. 
blancherablanchGe något ett snabbt uppkok och därefter kyla det igen, t.ex. genom att lägga det i isvatten. Görs ofta med grönsaker man vill ska behålla sin färg och spänst. 
brynabrown (fry)Att steka något i upphettat matfett tills det får färg. 
bräckafrySteka på medelvärme i livsmedlets eget fett, t.ex. bacon, korv eller skinka. 
bräserabraiseAtt först bryna något och sedan låta det efterkoka i pannan under lock med lite vätska. 
drasitInnebär att rätten får vila, ofta i rumstemperatur, för att smakerna ska blanda sig och utvecklas. 
flamberaflambéAtt hälla starksprit (t.ex. cognac eller whisky) över maträtten och tända på så att alkoholen brinner upp. Man gör det för att intensifiera smakerna och för själva effektens skull. Se upp med lågor... Läs mer
friteradeep-fryTillaga något nedsänkt i mycket varm olja så att det blir krispigt. 
fräsafrizzle, heatSteka utan att livsmedlet får färg, hastigt och/eller på svag värme. 
förlora (ägg)poachÄgg kokas utan skal i vatten med ättika tillsatt. 
förvällablanchSe blanchera 
glaseraglazeGe en rätt en blank yta av glasyr, fett eller gelé. Observera att ordet glace använder man på svenska om den sirapsliknande lag som det blir av hopkokt och sedan kyld buljong. 
gratineragratinate, bakeLåta en maträtt få en vacker yta och färg i ugnen. Ha antingen hög övervärme eller grill påslagen. 
gravacureGnida in ett livsmedel (vanligen fisk eller kött) med en blandning av salt och socker och sedan låta den vila. Från början en gammal konserveringsmetod. Ungefär samma princip som att rimma, men min... Läs mer
griljera?Att panera en förkokt maträtt, t.ex. en skinka och därefter låta skorpan få färg i ugnen. 
grillagrillTillaga över glöd över grillgaller. Man kan också använda grillpanna med mycket lite eller helt utan fett, eller använda ugnens grillelement för liknande effekt. 
halstragrillGrilla utan fett över glöd, ursprungligen på ett järngaller (halster).  
klaraclarifyTa bort orenheter och grumligheter ur en vätska. En buljong kan klaras genom att röra ner äggvita, låta den sjuda upp så att äggvitan stelnar och går att sila bort. 
kokaboil 
lakasoakTa bort salt eller andra starka smaker ur ett livsmedel genom att låta det ligga i vätska. 
montera (sås)finish (sauce)Att röra ner kallt smör i en färdig varm sås för att ge den en blank yta och förhöja smaken. Man säger ibland även "blanka av" en sås. 
redathickenGe en vätska, t.ex. soppa eller såsa en tjockare konsistens genom att tillsätta mjöl (oftast av vete, potatis eller majs) eller äggula. Det finns två grundläggande metoder att reda: 1: Stek lite mj... Läs mer
reducerareduceKoka ihop en vätska så att en del försvinner. Ger en tjockare konsisten och förstärker smakerna. 
rimmacureAtt gnida in ett livsmedel (vanligen kött eller fisk) med salt och ofta även lite socker och sedan låta det stå och dra. Ungefär som gravning, men med andra proportioner av salt och socker. När man... Läs mer
rostaroastSteka t.ex. nötter, kokos eller kryddor i torr stekpanna eller ugn tills de får färg och en rostad smak. Om bröd används i engelskan "toast". 
sauterasautéSteka något i fett på hög värme. Ordet härstammar från franskans sauté, som betyder "kasta". (I restaurangkök brukar man inte ha tid att vända på maten med stekspade, utan istället kastar upp den o... Läs mer
sjudasimmerAtt tillaga något i varm vätska strax under kokpunkten. 
skiramelt (ung.)Hetta upp smör tills man kan skilja på den grumliga bottensatsen från det klara. Man tar tillvara den klara delen. 
skummaskimTa bort skum och oönskade grumlighter från ytan av en upphettad vätska. 
skållablanchLägga något i kokande vatten så att man sedan enkelt kan ta bort skalet. Används t.ex. för att skala mandlar och tomater. 
stekafrySe äv. sautera, bräcka och fräsa 
ångkokasteamKoka något i vattenångor utan att livsmedlet är nedsänkt i vattnet. 
Annonser