Förberedning

Ordlistan kommer att utökas efterhand. Saknar du något begrepp? Skicka då ett mail till info@recepthjalpen.se!

 
Sortera efter:
SvenskaEngelskaBeskrivning
alumettesalumettesKöksfranska för att skära en grönsak i tändsticksstora strimlor. 
ansa (putsa)trimTa bort oönskade delar, såsom rotfästet på grönsaker, ytliga senor och bindväv från kött o dyl. 
brunoisebrunoiseKöksfranska för att skära en grönsak i små tärningr (3-5mm stora) 
dekoreradecorate 
doftasprinkleAtt strö över lätt med kryddor, mjöl och liknande. 
finhackamince 
garneragarnish 
hackachopEngelskans chop syftar oftast på att hacka något i lite större bitar. 
juliennejulienneKöksfranska för att att skär en grönsak i mycket fina strimlor. 
malagrind 
marineramarinateAtt lägga ett livsmedel i en lag av vätska och kryddor för att det ska få en god smak inför stekning, ugnsstekning eller grillning. Vanligen är det kött, fisk eller fågel man marinerar, men det är ... Läs mer
paneracoatAtt vända t.ex. fisk, kött eller fågel i mjöl och/eller ströbröd (skorpmjöl) innan stekning för att ge en gyllene stekskorpa. Det är vanligt att först vända livsmedlet i ett uppvispat ägg för att f... Läs mer
passerastrainAtt finfördela ett livsmedel så att det blir som en sås, t.ex. genom att köra det ordentligt i mixer, använda mixerstav eller pressa det genom en sil eller purépress. 
putsa, parera (om kött)trimAtt skära bort oönskat fett, hinnor och senor från kött. 
siktasift (bolt)Att skaka något finmalet genom en sil för att ta bort klumpar (och lufta det). 
skala (hårda skal)huskEngelskans husk används om hårda skal eller höljen, såsom att bryta loss hylsan från en kardemummakapsel för att få ut fröna. 
skala (mjuka skal)peelEngelskans peel betyder oftast att skala frukt och grönsaker (mjuka skal). När det gäller hårda skal och höljen används ordet husk. 
smörjagreaseAtt gnida in ytan på ett kärl med fett för att inte maten ska fasta vid tillagning. 
spritashell, pod, hullAtt ta ut ärter eller bönor ur sin skida. 
strimla, rivashred 
strösprinkle 
toppatop 
trancheracarveAtt skära upp en fågel eller en stek i bitar eller skivor, ofta vid matbordet. 
Annonser