Mangold

Svenskt namn: mangold mangold
Vit resp. röd mangold
Engelskt namn: swiss chard
Kategori: Grönsaker
Beskrivning: Mangold är en grönsak med kraftiga gröna blad och vita, knapriga stjälkar. Användes ungefär som spenat, dvs lättstekt, wookad eller kokt i stuvningar och soppor. Späda blad kan användas även användas råa i sallader.

Det finns fler sorter av mangold, med tunnare eller grövre stammar, och det förekommer både vita och röda stammar ("white chard" resp. "red chard" på engelska. Man använder de olika sorterna på ungefär samma sätt.

Pak choy är en Asiatisk kålväxt, släkting till salladskål, som påminner mycket om Mangold men är en annan grönsak.
Finns att få tag på: I välsorterade grönsaksdiskar. Svensk i september och oktober, importeras resten av året.
Kan ersättas med: Pak choy, spenat eller ev. salladskål.
Miljöpåverkan:

Grönt ljus

Mangold odlas på friland och är därmed mindre energikrävande än växthusodlade grönsaker. Den svenska mangolden som finns på hösten är det allra bästa miljövalet. Övriga året importeras den främst från medelhavsområdet eller nordeuropa.

Bästa säsong:
            
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Hållbarhet och förvaring: Förvaras kallt (2 till 4°C) gärna i plast för att förhindra uttorkning. Har ganska kort hållbarhet.
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Mangold (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:20.9kcal/87.3kJ
Vatten:93g
Protein:1.8g
Fett:0.2g varav mättat: 0.03g, enkelomättat: 0.01g, fleromättat: 0.12g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:2.9g, varav sockerarter: 0.3g
Fibrer: 0.8g
Vattenlösl. vitaminer:C: 30mg, Folat: 30mcg, Niacin: 0.4mg, B2: 0.09mg, B1: 0.04mg, B6: 0.2mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 1980mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 1.5mg
Mineraler:Fosfor: 46mg, Järn: 1.8mg, Kalcium: 51mg, Kalium: 380mg, Magnesium: 81mg, Natrium: 215mg, Selen: 0.5mcg, Zink: 0.6mg
Se även:
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om mangold i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med mangold på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (27 st)

fredag den 28 maj 2004 kl 8:53
på engelska kallas mangold ofta swiss chard
fredag den 28 maj 2004 kl 12:15
Ja, det stämmer, tack för hjälpen!
tisdag den 9 augusti 2005 kl 0:10
Jag sätter mangold med gula och röda stammar som prydnadsblommor i min trädgård. Jag plockar gärna in några blad ibland och sätter i en vas mycket vackert.Detta är en växt som man njuter av att både äta och titta på .
tisdag den 25 juli 2006 kl 20:03
Jag har testat mangold i paj - perfekt med bara mangold eller tilsammans med ost os.v.
fredag den 10 augusti 2007 kl 12:08
Jag lagar vegetarisk lasagne med mangold. Först gör jag en vegetarisk tomatsås, som får stå och puttra medan jag gör i ordning bechamelsåsen som jag grovhackar mangoldblad i. Bladen kan vara färska (nu) eller förvälda (ur frysen på vintern). Jättegott!
måndag den 3 september 2007 kl 14:34
Vad e priset på denna grönsaken? E till skolarbete så måste veta snabbt! Tack ^^
fredag den 1 augusti 2008 kl 12:03
Mangold, har odlat i 2 år och både röd och gulstjälkiga. Underbar i sallad, vok och istället för smör på smörgåsen. Jag undrar om den går att frysa? Har någon provat?
onsdag den 6 augusti 2008 kl 13:37
Jag odlar mangold och den går utmärkt att frysa in för att njutas senare i vinter. Man kan förvälla den innan men jag gillar bäst när den fryses in färsk. När bladen torkat efter avsköljning, skär jag dem i 1-2cm breda strimlor (även stjälken) och lägger i fryspåsar med lite luft i.
Perfekt till grytor, pajer, stuvningar och wok.
söndag den 17 augusti 2008 kl 17:14
Mangold i alla varianter är gott som tillbehör ,sköljda o lätt förvällda .Fling/örtsalt o en nypa riktigt smör
till förhöjer smaken.
Stammarna kan kokas separat o användas som falsk sparris.
måndag den 18 maj 2009 kl 1:34
recept från Dalmatien:

man kokar bladen i lätt-saltad vatten i 2-3 min (tills stjälken mjuknar up, inte alltför länge). Koka potatis, lägg till mangold, vitlök, olivolja och vinäger, salta lite om det behövs (det ska vara mest surt, inte salt dock).

Perfekt till grillad fisk, som grillade sardiner eller makrill.

Rött eller vitt vin, beroende på vilket sorts fisk man äter.
söndag den 12 juli 2009 kl 12:27
jag är kurd och hos oss använder vi mangold blad som huvud ingridiens till dolma(yaprax) på kurdiska med olika andra grönsaker och kött eller utan,kräver arbete och lite tidmen tro mig det är en upplevelse och smaka dolma. eller varför inte som gryta med hackad lök och russin igrytan och lammkött servera med basmati ris och sallad.
fredag den 24 juli 2009 kl 18:21
Stek mangold med vitlök och smör eller olivolja.
Lättstekt eller knaperstekt, båda ärlika gott, till pasta te x.
Har använt mangold ist f spenat länge. Ger mycket rik skörd länge.
tisdag den 8 september 2009 kl 19:29
tack för alla tips. nu vet jag vad jag ska göra av den
tisdag den 28 juni 2011 kl 18:24
tack allihopa för era resept nu ska jag laga till och njuta
torsdag den 4 augusti 2011 kl 14:59
Förväll i lättsaltat vatten någon minut, häll av vattnet och skölj mangolden i kallt vatten. Stek finhackad lök och vitlök i smör, lägg i mangolden och sedan creme fraiche. Värm upp. Krydda efter behag. Smaskens till pasta.
torsdag den 6 oktober 2011 kl 12:43
Jag tänker torka mangolden, sen göra soppa och servera med ägg på påskafton. Det blir en överraskning i fjällstugan!
Finns det någon som gjort soppa eller på annat sätt använt torkad mangold?
lördag den 28 januari 2012 kl 11:18

Nyttigast är det med grön smootie,där man mixar mangolden med äpple,gurka etc och dricker allt som det är.
onsdag den 22 augusti 2012 kl 17:18
Är Sjuksköterska,vet lite om Mangold.Tack för trevlika och mångsidiga tipsen,våra patienter har odlat massa mangold och Frågan var hur vi skulle göra med alla Mangold? nu sätter vi i gång.Tack.
måndag den 26 augusti 2013 kl 13:10
På Wikipedia står det
Mangold fanns redan tidigt i odling och finns omnämnd av Aristoteles. Sorter med vita stjälkar finns omnämnda av Lamarck (1784) (men är säkert äldre), och sorter med gula stjälkar har funnits till salu av Vilmorin i Paris, sedan 1821. De helt grönstjälkiga sorterna är kända från slutet av 1800-talet. Dock har senare års forskning visat på resultat där giftiga sulfathydrater har fällts ut vid upphettning.
Är det någon som hört detta tidigare? Är det bättre att förvälla och hälla bort vattnet?
Odlar själv Mangod flr första året och tycker den är jättegod i alla former. Lättodlad och riklig skörd , tack på förhand.
tisdag den 15 juli 2014 kl 15:25
Är det någon som vet om det gäller samma för Mangold som för spenat när det handlar om uppvärmning? Bildas det gifter även i Mangold?
fredag den 18 juli 2014 kl 22:28
Nope, det bildas inte gifter i mangold. :)
måndag den 21 juli 2014 kl 12:25
Bildas det gifter i spenat om man värmer upp en maträtt med spenat i,som varit fryst innan?
fredag den 15 augusti 2014 kl 12:14
måste man alltid förvälla Mangold innan man tillagar den?
fredag den 6 november 2015 kl 11:13
Har någon använt rötterna? Ser ut som gula betor/morötter. Drog upp mina och förvällde bladen och stoppade i frysen.
lördag den 12 december 2015 kl 12:33
Hej Eva heter jag och jag vet att mangold på engelska heter Swiss Chard :)
lördag den 12 december 2015 kl 12:34
Hej du Eva, jag kan gärna ha hjälp med engelska lektioner, så om du kan kommer förbi nån dag skulle det vara till stor hjälp ;) ===D
tisdag den 19 juli 2016 kl 11:09
Har använt de vita stjälkarna som sparris tidigare, inte alls dumt. I år har jag röd mangold, ska bli spännande prova den, ser ut att bli mycket,förväller inte innan frysning.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser