Mandelmassa

Svenskt namn: mandelmassa mandelmassa
Engelskt namn: almond paste
Kategori: Nötter, frön och kärnor,Bak- och desserttillbehör
Beskrivning: En massa tillverkad av huvudsakligen mandel och socker och som används i diverse bakverk, bl.a. som fyllning i de klassiska semlorna/fastlagsbullarna. Blandningen brukar vara ca hälften socken och hälften mandel. Innehåller den än hälften socker får den inte kallas mandelmassa.

Marsipan liknar mandelmassa, men innehåller mer socker samt ofta glykos och färg- och smakämnen.
Kan ersättas med: Marsipan, om man är beredd på en sötare smak och om konsistensen passar.
Tips: Om mandelmassan blivit torr och hård: Stoppa den i en dubbelplastpåse och sedan påsen i en skål med varmt vatten, så blir den mjuk och fin.

Så här gör du din egen mandelmassa:
Skålla och mal 200g mandel.
Blanda ner ca 1 dl florsocker och 1 dl strösocker.
Tillsätt lite vatten, grädde eller mjölk tills det får den rätta konsistensens.

Har man en mixer är det allra enklast är att köra sockret och mandeln i mixern tills den är finmald, och sen tillsätta vätska tills det får rätt konsistens (det räcker med några droppar).
Måttomvandling
Marsipanbröd, litet st = 40 g Beräkna
  g = 2.5 st Beräkna
Marsipanbröd, medelstort st = 60 g Beräkna
  g = 1.67 st Beräkna
Marsipanbröd, mini st = 25 g Beräkna
  g = 4 st Beräkna
Marsipanbröd, stort st = 100 g Beräkna
  g = 1 st Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Mandelmassa (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:452.9kcal/1894.8kJ
Vatten:10.8g
Protein:9.9g
Fett:23g varav mättat: 1.76g, enkelomättat: 15.4g, fleromättat: 4.86g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:51.5g, varav sockerarter: 50.4g
Fibrer: 3.5g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 45mcg, Niacin: 1.6mg, B2: 0.35mg, B1: 0.11mg, B6: 0.06mg
Fettlösl. vitaminer:Retinol (A-vit): 12mcg, Karoten (A-vit): 6mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 12mg
Mineraler:Fosfor: 240mg, Järn: 1.9mg, Kalcium: 59mg, Kalium: 270mg, Magnesium: 140mg, Natrium: 33mg, Selen: 1mcg, Zink: 1.5mg
Se även: mandel, bittermandel
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om mandelmassa i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med mandelmassa på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (37 st)

måndag den 13 oktober 2003 kl 20:16
Jag skull vilja fraga?hur man gora mandelmassa
TACK!!!!
måndag den 13 oktober 2003 kl 23:24
Finns flera varianter, här är en: Skålla och mal 200g mandel. Blanda ner ca 1 dl florsocker och 1 dl strösocker. Tillsätt lite vatten, grädde eller mjölk tills det får den rätta konsistensen.
tisdag den 14 oktober 2003 kl 18:44
Tack så hemsk mycket Maqnus för receptet
Jerry
måndag den 26 januari 2004 kl 21:16
har ett foto som är utprintat på marsipan, det har nu hårdnat och jag vill gärna få det mjukt igen, funkar samma sak med det, att lägga det i varmvattenbad?
måndag den 23 februari 2004 kl 14:59
Tack Magnus, det var precis vad jag sökte efter, hur man gör mandelmassa! Verkar omöjligt att få tag på.
tisdag den 24 februari 2004 kl 20:22
Hej,
Hur gör man gelégodis? den sorten som man gjorde förr, fyrkantiga gelégodisar med olika smaker och färger.
onsdag den 24 november 2004 kl 9:47
Ska där inte vara lite bittermandel i riktig mandelmassa? Har för mig att jag sett det, plus att jag tycker det smakar lite så om man köper färsk.
onsdag den 24 november 2004 kl 12:45
Per: nja, mandelmassa brukar man normalt inte ha bittermandel i, men däremot tillsätter man det ofta i marsipan, vilket ger det extra stinget i smaken.
tisdag den 5 april 2005 kl 18:05
Hur många mandlar finns det i ett paket på 500 g mandelmassa??
tisdag den 10 maj 2005 kl 22:37
är det någon som vet hur man gör marsipan vit?
fredag den 17 mars 2006 kl 9:53
går det bra med pulverisad mandel? finns inte så mycket annat att få tag på där jag bor.
lördag den 29 april 2006 kl 15:21
jag vill veta om man kan göra marsipan av mandelmassa och om man kan hur? jag hittar det liksom ingenstans
måndag den 8 maj 2006 kl 17:31
jag vill veta om man kan göra marsipan av mandelmassa och om man kan hur? jag hittar det liksom ingenstans
fredag den 9 juni 2006 kl 12:36
Sök på ICAs hemsida och marsipanfugurer. Där gör man marsipan av mandelmassa.
onsdag den 9 augusti 2006 kl 15:30
Finns det något knep med att baka mandelkaka till chokladbiskvi Mina kakor flyter ut och blir sedan knapriga istället för sega,som de ska vara.Jag bor i Quito,Ecuador, 2.800 meter över havsytan. jag har ett svenskt hembageri här?
TACK FÖR SVAR.
söndag den 27 augusti 2006 kl 11:00
Vit marsipan får du genom att använda vit färgämne som är mycket svårt att få tag i (det är allefall den info jag hittat hittils när jag sökt - detta var en plats jag kom till). De flesta sidor jag sett har rekomenderat att man köper vit marsipan från ett konditori som brukar ha det inne. Ett alternativ till vit marsipan är vit sockerpasta (smakar ju inte alls lika bra!).

Mandelmassa har jag gjort på följande sett:
1 del mandlar
1 del florsocker
lite vatten
Skålla och mal mandlarna, blanda med sockret och tillsätt vatten tills massan har en bra konsistens.

Marsipan kan man få från mandelmassan genom att tillsätta 1 del florsocker så att förhållandet är 1-2. Det är inte helt by the book som jag förståt det men Vår Kokbok har det receptet.

Trevligt bakande!

p.s. Marcus pulveriserad mandel borde helt enkelt göra att du slipper en massa jobb.
fredag den 8 september 2006 kl 23:21
Hej Kerstin!
Detta är ett lite udda inlägg, men du hade tyvärr inte lämnat nån mejladress...

Jag åker till Quito om tre veckor och skulle gärna vilja veta på vilken adress man kan hitta ditt svenska bageri - mejla mig gärna (adressen finns om du klickar på mitt namn)!
söndag den 8 oktober 2006 kl 12:05
Går det att frysa in mandelmassa och håller den isåfall längre?
torsdag den 23 november 2006 kl 8:46
Recept på Marzipan.
skålla och skala 200 gram sötmandel.Låt den torka. Mal mandeln i mandelkvarn och arbeta samman med 150 gram florsocker 1.2 msk vit sirap och 1 tsk äggvita.
Lycka till
måndag den 4 december 2006 kl 19:00
Hur gör man mandelmassa?
tisdag den 19 december 2006 kl 13:22
Jag har ett recept som lyder : 200g. Mandel som man skållar och skalar, o mal.
200 g, Florsocker
1-2 droppar bittermandelsolja
1Äggvita
Ev. vatten
Lycka till. Mums...
fredag den 15 juni 2007 kl 11:32
Ni kanske inte la märke till att Magnus recept stod där uppe, och att det står hur man kan få hård mandelmassa att bli mjuk igen ..
fredag den 15 juni 2007 kl 11:34
Här är ett till recept,

Ingredienser
1 dl vatten
1 msk smör eller margarin (ev mjölkfritt)
1 dl mjöl
200 g mandel
400 - 500 g florsocker

Gör så här:
Koka upp vatten och matfett. Sätt till mjölet och låt massan koka tills den släpper pannan (går fort). Låt den svalna.
Skålla och mal mandeln under tiden och sikta florsockret.
Blanda samman alla ingredienserna.
onsdag den 28 november 2007 kl 13:15
Det blir bättre om man lägger mandlarna i frysen att kylas ner en timme innan de mals, så att de inte släpper ut alla olja. Mal mandlarna tillsammans med en sked florsocker.
måndag den 3 december 2007 kl 15:10
Hur gammal mandelmassa kan man använda innan den blir otjänlig ? Har nämligen kvar sen tidigare bak.
torsdag den 13 december 2007 kl 16:58
Tack för recepten!!!
måndag den 16 juni 2008 kl 22:35
Hej alla. Det som är skillnaderna mellan mandelmassa och marsipan är 1) ingredienserna, 2) hur det framställs. I marsipan av hög kvalitet ska det inte vara annat än socker, sötmandel och eventuellt lite bittermandelolja. Sötmandeln och sockret ska valsas samman, så att mandeln blir helt krossad, liksom sockret. Mandeloljan blir det sammanhållande ämnet.

När man gör mandelmassa tar man och mal sötmandel och blandar med florsocker, samt diverse andra varierande ämnen som ex vis glykossirap, äggvita, mjöl, smör med mera för att den ska hålla ihop. Det är alltid högre mandelhalt i mandelmassa än i marsipan, men marsipan är alltså tillverkad genom en mer komplicerad process och innehåller i bästa fall bara socker och mandel. Eftersom socker är billigare än mandel har dålig marsipan ofta väldigt hög sockerhalt, vilket märks genom att den känns rivig i halsen och liksom faller sönder i munnen. En kvalitetsmarsipan är slät, mjuk och ger liksom ett visst tuggmotstånd.

De flesta konditorier som säljer marsipanfigurer till jul och annars använder ganska dålig marsipan, som ibland är så sockerhaltig att den blir nästa som kristyr och lätt torkar.

Om du vill ha tag i bra, god marsipan så leta efter en nån butik som säljer marsipan med mycket mandel och lite socker.

I sammanfattning: Man kan inte "göra marsipan av mandelmassa", men man kan i och för sig göra godis, konfekt och figurer av mandelmassa precis som av marsipan.

lördag den 10 januari 2009 kl 12:21
Hejsan jag vill säga att denna sida var hur kul som helst =)
Jag gjorde ett eget försök igår på att göra mandelmassa utan att kolla efter nått recept, slutade med att det blev för mycket socker i den eftersom jag hade socker, florsocker, Sirap (för få det att hålla ihop), trotts det går det att knappra på den =)
onsdag den 1 april 2009 kl 16:46
Måste fråga eftersom jag tror min egen mandelmassa kommer smaka skit.
-
Nån som vet var man kan köpa mandelmassa i Barcelona?
tisdag den 7 april 2009 kl 23:19
Einar! Ingen aning, men den här gör jag hemma och den blir bra. Inte svårt, använd mandelkvarn, mixer, matberedare eller krossa mandeln i mortel.. Ja varför inte en brödkavel och mandeln i en handduk.

Det blir 275 ca gram
Ingredienser
2,5 dl sötmandlar, skållade & skalade
2 dl florsocker
0,5 st äggvita
1-2 krm bittermandelarom (2 st bittermandlar)

Beskrivning
Mal mandel fint i mandelkvarn. Lägg den malda mandeln i en liten bunke. Tillsätt socker och äggvita. Smaksätt med bittermandel och späd med vatten om massan blir för tjock.

//Jessika
söndag den 10 maj 2009 kl 21:28
hur länge håller en öppen mandelmassa? Har kvar sen jag bakade sist.. eller kan man frysa den?
fredag den 13 november 2009 kl 18:40
Vad gör jag för att få mandelmassan (köpt) lösare? Ska jag hälla i lite grädde eller ett ägg? Skall ha massan i lussebullar.
lördag den 5 mars 2011 kl 19:05
Du från Quito.
Du måste använda mindre vätska pga höjden. Också viktigt att ha i tanke när du använder bakpuler är att använda mindre.

Tror det finns tabeller på nätet.

MVH
Jonatan från Bogota
tisdag den 28 juni 2011 kl 13:54
jag skall göra en nötkaka det var 570g socker hur mycket är det i dl
och 100 g mandel 75 g mjöl
tisdag den 28 juni 2011 kl 13:56
270 g socker menar jag skrev lite fel
tisdag den 28 juni 2011 kl 19:27
Yvonne,
270 g socker = 3 dl (lite drygt)
100g mandel = 1,5 dl
75 g mjöl = 1,25 dl
Man kan också många gånger använda måttomvandlingen under respektive ingrediens här på sajten för att räkna om g till dl.
fredag den 6 april 2012 kl 8:43
Hej.
jag vill ha receptet till Marzipan eftersomm jag bor i g
Grekland och kan inte hitta den har

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser