Makadaminöt

Svenskt namn: makadaminöt (äv. australisk hasselnöt, makadamianöt) makadaminöt
Rostade och saltade makadaminötter
Engelskt namn: macadamia nuts (äv. Queensland nut, Australian nut)
Kategori: Nötter, frön och kärnor
Beskrivning: En australiensisk nöt som även odlas kommersiellt på Hawaii. En mäktig, knaprig nöt med nästan gräddig smak. Ätes som snacks och används i bakverk och desserter.

Makadaminötter är extremt besvärliga att skala och ganska svåra att rosta, och säljs därför oftast skalade och ofta även rostade.
Finns att få tag på: Ganska ovanliga i Sverige, men jag har sett dem säljas i påsar bredvid andra nötter såsom cashew-, pinjenötter och dyl, i flera större svenska mataffärer (ICA, finns säkert även hos andra kedjor i motsvarade storlek). Även hos butiker med lite specialsortiment av nötter och hälsokost mm.
Kan ersättas med: Någon annan nöt, t.ex. pekannöt, valnöt, mandel eller cashew-nöt, givetvis med lite annorlunda smak.
Hållbarhet och förvaring: En öppnad förpackning med makadaminötter bör förvaras i kylen eller frysen, då det höga fettinnehållet gör att de annars härsknar snabbt.
Tips: Du kan själv rosta makadaminötter i ugnen på 130°C, ca 15 min.
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Makadaminötter, torrostade och saltade (Källa: USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 17)
Energi:716kcal/2995.74kJ
Vatten:1.61g
Protein:7.79g
Fett:76.08g varav mättat: 11.95g, enkelomättat: 59.28g, fleromättat: 1.5g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:12.83g, varav sockerarter: 4.14g
Fibrer: 8g
Vattenlösl. vitaminer:C: 0.7mg, Niacin: 2.27mg, B2: 0.09mg, B1: 0.71mg, B6: 0.36mg
Fettlösl. vitaminer:Alfa-tokoferol (E-vit): 0.57mg
Mineraler:Fosfor: 198mg, Järn: 2.65mg, Kalcium: 70mg, Kalium: 363mg, Magnesium: 118mg, Natrium: 265mg, Zink: 1.29mg
Makadaminötter, torrostade utan salt (Källa: USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 17)
Energi:718kcal/3004.11kJ
Vatten:1.61g
Protein:7.79g
Fett:76.08g varav mättat: 11.95g, enkelomättat: 59.28g, fleromättat: 1.5g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:13.38g, varav sockerarter: 4.14g
Fibrer: 8g
Vattenlösl. vitaminer:C: 0.7mg, Niacin: 2.27mg, B2: 0.09mg, B1: 0.71mg, B6: 0.36mg
Fettlösl. vitaminer:Alfa-tokoferol (E-vit): 0.57mg
Mineraler:Fosfor: 198mg, Järn: 2.65mg, Kalcium: 70mg, Kalium: 363mg, Magnesium: 118mg, Natrium: 4mg, Zink: 1.29mg
Makadaminötter, färska (Källa: USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 17)
Energi:718kcal/3004.11kJ
Vatten:1.36g
Protein:7.91g
Fett:75.77g varav mättat: 12.06g, enkelomättat: 58.88g, fleromättat: 1.5g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:13.82g, varav sockerarter: 4.57g
Fibrer: 8.6g
Vattenlösl. vitaminer:C: 1.2mg, Niacin: 2.47mg, B2: 0.16mg, B1: 1.2mg, B6: 0.28mg
Fettlösl. vitaminer:Alfa-tokoferol (E-vit): 0.54mg
Mineraler:Fosfor: 188mg, Järn: 3.69mg, Kalcium: 85mg, Kalium: 368mg, Magnesium: 130mg, Natrium: 5mg, Zink: 1.3mg
Näringsöversikt: Låg halt av kolhydrater, men högt fettinnehåll. Fettet är dock mestadels omättat vilket lär vara en nyttig form av fett. 100g nötter innehåller också 7g protein och 40mg calcium.
Se även: mandel, hasselnöt
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om makadaminöt i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med makadaminöt på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (1 st)

torsdag den 8 september 2005 kl 23:23
"En öppnad förpackning med makadaminötter bör förvaras i kylen eller frysen, då det höga fettinnehållet gör att de annars härsknar snabbt"

Visst ska man vara försiktig med fett som kan härskna - i synnerhet linfrön och dess olja, solrosfrön och dess olja och andralivsmedel med hög halt av fleromättade fettsyror - men andra källor gör gällande att macadamianötter och dess olja är mindre känsliga än andra nötter p g a av hög halt av monomättade fettsyror.

Men jag skulle definitivt förvara nötterna i en väl tillsluten förpackning.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser