Lax

Svenskt namn: lax lax
Engelskt namn: salmon
Kategori: Fisk
Beskrivning: Lax är en mycket populär matfisk. Den är både smakrik, nyttig, kan användas på många olika sätt och är dessutom vacker i färgen. Lätt att få tag på för övrigt, och behöver inte vara särskilt dyr. Laxen finns både vilt i en del svenska sjöar och vattendrag, Stilla havet, Atlanten och Östersjön, och odlas även flitigt.

Det finns en hel del olika laxarter, varav man hittar en hel del att välja på här i svenska butiker, såväl färsk som fryst, odlad eller viltfångad. De olika arterna har liknande smak, men färgen i köttet kan variera från ljust rosa till nästan rött. Fetthalten varierar också, och generellt är odlad lax fetare än den viltfångade.

Utomlands är även konserverad lax är vanligt, men används inte lika flitigt här i Sverige.

Rökt lax
Varmrökt lax är ungefär som kokt eller stekt lax i konsistensen och köps oftast hel hos fiskhandlaren eller vakuumförpackad i butiken. Man äter den antingen som huvudrätt med sallad och andra tillbehör, eller använder bitar i sallader etc.

Kallrökt lax påminner mer om rå fisk i konsistensen, är blank i köttet och faller inte i flagor på samma sätt som varmrökt lax. Man köper den oftast filéad och färdigförpackad i skivor i butiken, och äter den som huvudrätt med tillbehör, som smörgåspålägg eller som plockrätt t.ex. på smörgåsbord.

Gravad lax
Filéead lax som gravats i socker, salt och kryddor som serveras i skivor t.ex. till kokt potatis och hovmästarsås.

Färsk och fryst lax
Köper man antingen hel eller i filéer, bitar eller kotletter (skurna i tjocka skivor tvärs över). Färsk lax är enkel att tillaga i stekpanna, i ugn eller på grillen och går att variera på många sätt.
Kan ersättas med: Regnbåge eller någon annan fet fisk.
Miljöpåverkan:
Odlad lax anses bättre ur ekologisk synpunkt än vildfångad. Världsnaturfonden ger följande rekommendationer:

Grönt ljus

Ät gärna kravodlad lax

Gult ljus

Ej kravodlad lax bidrar till hög efterfrågan
på foderfisk och ger upphov till lokala föroreningar

Rött ljus

Köp inte vildlax från bestånd som är
hotade. Havsfisket skiljer inte på vild och utplanterad fisk. Köp därför inte lax från Östersjön som är fångad till havs med drivgarn.

Måttomvandling
Lax konserv
portion = 75 g
Beräkna
Lax rökt, skiva, tj 1 mm st = 45 g Beräkna
  g = 2.22 st Beräkna
 
portion = 75 g
Beräkna
Lax rökt, till smörgås
portion = 35 g
Beräkna
Lax gravad, skiva, tj 4 mm, huvudrätt st = 45 g Beräkna
  g = 2.22 st Beräkna
 
dl = 63 g
Beräkna
 
g = 1.59 dl
Beräkna
 
portion = 100 g
Beräkna
Lax gravad, till smörgås
portion = 50 g
Beräkna
Lax urtagen varmrökt
portion = 75 g
Beräkna
Lax stekt
portion = 125 g
Beräkna
Lax kokt
portion = 150 g
Beräkna
Lax kokt till sallad
portion = 60 g
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Lax (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:180.9kcal/756.8kJ
Vatten:68g
Protein:18.4g
Fett:12g varav mättat: 2.55g, enkelomättat: 4.97g, fleromättat: 3.28g, kolesterol: 70mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:C: 1mg, Folat: 26mcg, Niacin: 6mg, B2: 0.1mg, B1: 0.23mg, B6: 0.98mg, B12: 6.2mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 12.5mcg, Retinol (A-vit): 30mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 1.3mg
Mineraler:Fosfor: 200mg, Järn: 0.8mg, Kalcium: 20mg, Kalium: 330mg, Magnesium: 24mg, Natrium: 57mg, Selen: 26mcg, Zink: 0.4mg
Pinklax puckellax "stillahavslax (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:127.2kcal/532.4kJ
Vatten:74g
Protein:20g
Fett:5.2g varav mättat: 0.96g, enkelomättat: 1.41g, fleromättat: 1.96g, kolesterol: 35mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 26mcg, Niacin: 7.2mg, B2: 0.23mg, B1: 0.1mg, B6: 0.7mg, B12: 4mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 1.25mcg, Retinol (A-vit): 30mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 2.2mg
Mineraler:Fosfor: 300mg, Järn: 0.9mg, Kalcium: 79mg, Kalium: 400mg, Magnesium: 26mg, Natrium: 45mg, Selen: 26mcg, Zink: 0.8mg
Lax konserv (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:155.8kcal/651.9kJ
Vatten:68g
Protein:20.5g
Fett:8.2g varav mättat: 1.7g, enkelomättat: 3.4g, fleromättat: 2.2g, kolesterol: 90mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 12mcg, Niacin: 7mg, B2: 0.18mg, B1: 0.04mg, B6: 0.45mg, B12: 4mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 12.5mcg, Retinol (A-vit): 90mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 1.5mg
Mineraler:Fosfor: 240mg, Järn: 1.4mg, Kalcium: 93mg, Kalium: 300mg, Magnesium: 30mg, Natrium: 570mg, Selen: 20mcg, Zink: 0.9mg
Lax sida kallrökt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:210.3kcal/880kJ
Vatten:59g
Protein:22.6g
Fett:13.4g varav mättat: 2.85g, enkelomättat: 5.55g, fleromättat: 3.67g, kolesterol: 76mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 6.7mcg, Niacin: 9.5mg, B2: 0.17mg, B1: 0.23mg, B6: 0.6mg, B12: 8.1mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 9.7mcg, Retinol (A-vit): 7mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 1.4mg
Mineraler:Fosfor: 218.3mg, Järn: 0.42mg, Kalcium: 14.5mg, Kalium: 367mg, Magnesium: 26.2mg, Natrium: 1600mg, Selen: 28.38mcg, Zink: 0.47mg
Gravlax (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:178.9kcal/748.4kJ
Vatten:61g
Protein:21.2g
Fett:9.2g varav mättat: 1.95g, enkelomättat: 3.81g, fleromättat: 2.52g, kolesterol: 70mg
Kolhydrater:2.8g, varav sockerarter: 2.8g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 26mcg, Niacin: 6mg, B2: 0.08mg, B1: 0.18mg, B6: 0.78mg, B12: 5mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 12.5mcg, Retinol (A-vit): 30mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 2.2mg
Mineraler:Fosfor: 210mg, Järn: 0.4mg, Kalcium: 26mg, Kalium: 295mg, Magnesium: 24mg, Natrium: 1930mg, Selen: 26mcg, Zink: 0.4mg
Lax rimmad (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:148kcal/619.3kJ
Vatten:68g
Protein:18.8g
Fett:8.1g varav mättat: 1.72g, enkelomättat: 3.35g, fleromättat: 2.22g, kolesterol: 70mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 26mcg, Niacin: 6mg, B2: 0.08mg, B1: 0.18mg, B6: 0.78mg, B12: 5mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 13mcg, Retinol (A-vit): 30mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 2.2mg
Mineraler:Fosfor: 184mg, Järn: 0.3mg, Kalcium: 19mg, Kalium: 250mg, Magnesium: 24mg, Natrium: 1760mg, Selen: 26mcg, Zink: 0.4mg
Lax urtagen varmrökt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:168.8kcal/706.1kJ
Vatten:67g
Protein:22.6g
Fett:8.7g varav mättat: 1.85g, enkelomättat: 3.6g, fleromättat: 2.38g, kolesterol: 70mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 13mcg, Niacin: 8.2mg, B2: 0.15mg, B1: 0.21mg, B6: 0.43mg, B12: 10mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 8.8mcg, Retinol (A-vit): 7mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 1.2mg
Mineraler:Fosfor: 200.6mg, Järn: 0.32mg, Kalcium: 15.7mg, Kalium: 370mg, Magnesium: 24.1mg, Natrium: 413mg, Selen: 26.08mcg, Zink: 0.59mg
Lax stekt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:218.2kcal/913kJ
Vatten:60.09g
Protein:22.2g
Fett:14.48g varav mättat: 3.08g, enkelomättat: 6g, fleromättat: 3.96g, kolesterol: 84mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:C: 0.6mg, Folat: 31.4mcg, Niacin: 6.15mg, B2: 0.09mg, B1: 0.19mg, B6: 0.95mg, B12: 7.48mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 15.08mcg, Retinol (A-vit): 36.2mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 1.57mg
Mineraler:Fosfor: 242.2mg, Järn: 0.98mg, Kalcium: 26.1mg, Kalium: 398.6mg, Magnesium: 29.4mg, Natrium: 589mg, Selen: 31.37mcg, Zink: 0.48mg
Lax kokt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:239.1kcal/1000.3kJ
Vatten:56.9g
Protein:24.32g
Fett:15.86g varav mättat: 3.37g, enkelomättat: 6.57g, fleromättat: 4.34g, kolesterol: 93mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:C: 0.7mg, Folat: 34.4mcg, Niacin: 6.74mg, B2: 0.1mg, B1: 0.21mg, B6: 1.04mg, B12: 8.2mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 16.52mcg, Retinol (A-vit): 39.7mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 1.72mg
Mineraler:Fosfor: 264.9mg, Järn: 1.06mg, Kalcium: 27.6mg, Kalium: 436.5mg, Magnesium: 32mg, Natrium: 395.6mg, Selen: 34.36mcg, Zink: 0.53mg
Näringsöversikt: Lax är en fet fisk i positiv bemärkelse. Innehåller mycket nyttiga, omättade omega-3-fetter.
Se även: regnbåge
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om lax i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med lax på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (3 st)

torsdag den 30 december 2004 kl 16:43
Information om fisk, med mera, finns hos:
http://hem.passagen.se/kent.andersson
torsdag den 9 juni 2005 kl 19:19
Salmon is great to grill because it is fatty enough that it doesn't dry out. Get slices with skin on one side and put them down on the grill. Coat the salmon with bbq or teriyaki sauce several times while cooking. The skin will keep the fish from burning. Also works well in electric grills.
torsdag den 16 april 2009 kl 18:10
Hur är det med Omega 3 i odlad lax? Ibland sägs att det inte finns - laxen måste äta plankton för att ge Omega 3 och det gör inte odlad fisk, sägs det. Är det någon som vet hur det förhåller sig med saken?

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser