Kycklingfilé

Svenskt namn: kycklingfilé (äv. kycklingbröstfilé) kycklingfilé
Kycklingbröstfilé
Engelskt namn: chicken filet
Kategori: Fågel
Beskrivning: De största delarna sammanhängande kött på kyckling är kycklingbrösten. Ett kycklingbröst utan skinn och ben kallas för kycklingfilé. Man kan även göra filé av kycklinglår genom att bena ur dem, men då talar man i regel om kycklinglårfilé.

Bröstfilén brukar anses som den finaste delen av kycklingen, då köttet är mört, fettsnålt och blir vitt och fint i färgen vid tillagning. Man använder filéerna både hela, t.ex. stekta, ugnsstekta eller grillade, och i bitar, t.ex. i grytor och wookrätter.

Bröstfiléerna består av en yttre och en inre del. Delarna sitter ihop, men det går lätt att separera dem. Den yttre delen är den största och finaste biten. När man serverar hela kycklingfiléer används ofta bara den yttre filén, med den inre delen bortskuren. Den inre filén är mindre och innehåller en grov sena som man med fördel avlägsnar innan tillagning (man kan ganska enkelt dra ut den med en tång). Innerfiléerna sälja ibland separat som kycklinginnerfiléer till ett lägre pris än för hela kycklingfiléer eller ytterfiléer.

Lårfiléerna är inte lika möra och kan vara mörkare i köttet, och serveras oftast inte hela, utan används i bitar i grytor etc. Ska man servera hela kycklingfiléer bör man alltså välja kycklingbröstfilé/kycklingytterfilé, men ska man använda bitar i grytor etc kan man gärna välja de billigare innerfiléerna eller lårfiléer. Lårfiléerna är dessutom utmärkta att grilla, och blir inte lika lätt torra som grillade bröstfiléer, bl.a. tack vare att det högre fettinnehållet gör dem saftiga och smakrika. Grillade lårfiléer går lika bra att servera hela som på grillspett.

Vid tillagning, tänk på att inte steka kycklingfiléerna varken för länge eller för kort tid. Köttet ska vara vitt rakt igenom och köttsaften ofärgad, för att inte riskera att ev. salmonella och andra bakterier finns kvar. Steker man dem för länge å andra sidan blir köttet lätt torrt och segt. Ett bra sätt att steka hel kycklingfilé är att att först bryna den på båda sidor under ganska hög värme, och sedan sänka värmen och steka den färdigt under lock, alternativt låta den bli genomstekt i ugnen.

Om köttet kokas, helt täckt av vätska, kan de kokas under lång till utan att bli torra och tråkiga, så länge bitarna inte är alltför små.
Finns att få tag på: Djupfryst i alla vanliga svenska mataffärer, och ofta även färsk.
Kan ersättas med: Hittar man inte kycklingfilé kan man givetvis köpa hel kyckling eller kycklingbröst med skinn och ben och själv filéa dem. Istället för kyckling är fläskfilé ett bra alternativ med liknade egenskaper vid tillagning. Som vegetariskt alternativ kan man använda fileér av quorn.
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Kyckling bröst kött kycklingfilé (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:104.5kcal/437.1kJ
Vatten:74.8g
Protein:23.1g
Fett:1.2g varav mättat: 0.32g, enkelomättat: 0.48g, fleromättat: 0.15g, kolesterol: 58mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:C: 1.2mg, Folat: 4mcg, Niacin: 12mg, B2: 0.14mg, B1: 0.24mg, B6: 0.9mg, B12: 0.26mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.4mcg, Retinol (A-vit): 7mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 1.1mg
Mineraler:Fosfor: 196mg, Järn: 0.72mg, Kalcium: 11mg, Kalium: 255mg, Magnesium: 28mg, Natrium: 65mg, Selen: 11.2mcg, Zink: 0.8mg
Kyckling lår kött lårfilé (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:114.1kcal/477.5kJ
Vatten:75.5g
Protein:19.6g
Fett:3.9g varav mättat: 1.04g, enkelomättat: 1.57g, fleromättat: 0.47g, kolesterol: 83mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:C: 3.1mg, Folat: 10mcg, Niacin: 6.33mg, B2: 0.19mg, B1: 0.08mg, B6: 0.33mg, B12: 0.35mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.4mcg, Retinol (A-vit): 20mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 1.1mg
Mineraler:Fosfor: 168mg, Järn: 1.04mg, Kalcium: 10mg, Kalium: 231mg, Magnesium: 24mg, Natrium: 86mg, Selen: 11.2mcg, Zink: 1.91mg
Se även: kyckling
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om kycklingfilé i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med kycklingfilé på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (5 st)

torsdag den 26 januari 2006 kl 8:08
Hej, bulgur tilsammans med en tomatsås är ett utmärkt tillval.
söndag den 18 februari 2007 kl 19:37
Var noga med att köttet är helt genomstekt så att man inte blir smittad. Tänk på att tvätta händerna för att minska bakterierisken.
fredag den 23 februari 2007 kl 12:51
Hur länge kan en kycklingfile ligga i kylen innan man bör tillaga den?
fredag den 8 februari 2008 kl 18:52
Bra att veta hur många gram kalcium kyckling innehåller per 100 gram... Men hur länge ska den vara i ugnen?! Vilken inner temp?!
... Fosfor.. hmm.
torsdag den 16 april 2009 kl 17:23
Kyckling bryns i stekpanna. Därefter steks i ugn, 180 grader i mitten av ugnen, ca 20 minuter för en medelstor filé. För en stor filé ca 25 min.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser