Kondenserad mjölk

Svenskt namn: kondenserad mjölk kondenserad mjölk
T.v.: En burk kondenserad mjölk
T.h.: Kola av kokt kondenserad mjölk
Engelskt namn: condensed milk
Kategori: Mjölk- och ostprodukter
Beskrivning: Mjölk som reducerats genom kokning, sötats med socker och därmed fått en tjockflytande konsistens, gulaktig färg och söt smak. Det finns även osötade varianter, anges det inte i receptet är det troligen den sötade som avses. Används på lite olika ställen i världen, ibland som ersättning för mjölk. Oftast används den vid bakning, desserter o likn.
Finns att få tag på: Finns att hitta antingen frystorkad eller på burk i en del asiatiska livsmedelsaffärer. Numera kan man ganska enkelt hitta den på burk även i svenska livsmedelskedjor. Leta på bak-hyllan.
Kan ersättas med: Går att tillverka själv, här är ett (av mig oprövat) recept från Arla:

2 ½ dl Kelda matlagningsgrädde
120 g mjölkpulver
3 ½ dl socker

Mjölkpulvret vispas ner i den kalla grädden. Därefter
värmer man försiktigt och tillsätter socker. Fortsätt
värma försiktigt under omrörning till sockret är
upplöst. Ger ca 5-6 dl.
Tips: En enkel och god tjock kolasås får man om man kokar den oöppnade burken i vatten i tre timmar. (Fungerar inte med den osötade varianten.)
Måttomvandling
Mjölk kondenserad konserv
dl = 107 g
Beräkna
 
g = 0.93 dl
Beräkna
Mjölk kondenserad konserv sockrad
dl = 116 g
Beräkna
 
g = 0.86 dl
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Kondenserad mjölk konserv fett ca 8 % (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:135.5kcal/566.8kJ
Vatten:74g
Protein:6.8g
Fett:7.6g varav mättat: 4.93g, enkelomättat: 1.96g, fleromättat: 0.19g, kolesterol: 29mg
Kolhydrater:10g, varav sockerarter: 10g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:C: 2mg, Folat: 8mcg, Niacin: 0.2mg, B2: 0.32mg, B1: 0.05mg, B6: 0.05mg, B12: 0.2mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.05mcg, Retinol (A-vit): 61mcg, Karoten (A-vit): 28mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.2mg
Mineraler:Fosfor: 200mg, Järn: 0.2mg, Kalcium: 260mg, Kalium: 305mg, Magnesium: 24mg, Natrium: 106mg, Selen: 3mcg, Zink: 0.8mg
Kondenserad mjölk sockrad konserv fett ca 9 % (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:332.5kcal/1391.2kJ
Vatten:27g
Protein:7.9g
Fett:8.7g varav mättat: 5.64g, enkelomättat: 2.24g, fleromättat: 0.22g, kolesterol: 34mg
Kolhydrater:55g, varav sockerarter: 55g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:C: 3mg, Folat: 11mcg, Niacin: 0.2mg, B2: 0.42mg, B1: 0.09mg, B6: 0.05mg, B12: 0.4mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.06mcg, Retinol (A-vit): 67mcg, Karoten (A-vit): 31mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.2mg
Mineraler:Fosfor: 255mg, Järn: 0.2mg, Kalcium: 285mg, Kalium: 370mg, Magnesium: 26mg, Natrium: 127mg, Selen: 3mcg, Zink: 0.9mg
Se även: mjölk, evaporerad mjölk
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om kondenserad mjölk i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med kondenserad mjölk på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (15 st)

tisdag den 26 oktober 2004 kl 23:47
Kanske en dum fråga.. men ändras kalorimängden när man kokar den kondenserade mjölken till kola?
söndag den 13 februari 2005 kl 16:10
Alternativ till kondenserad mjölk om man är laktosintolerant?
onsdag den 16 februari 2005 kl 19:19
En liten fråga. Finns månne kondenserad mjölk i Finland? Har nämligen aldrig hört om detta förut fast jag är kock!!
onsdag den 16 mars 2005 kl 17:31
Är kondenserad mjölk även pasteuriserad? För gravida är detta viktigt att veta, mvh CE
torsdag den 17 mars 2005 kl 9:42
Carina, att pastörisera innebär att man hettar upp mjölken till 73 grader, och eftersom den kondenserade mjölken har reducerats genom kokning får man väl anta att den är ganska rejält pastöriserad. :-)
onsdag den 1 februari 2006 kl 12:44
Går denna att använda om man är laktosintolerant?
lördag den 5 augusti 2006 kl 10:34
Hur ska man göra om man vill använda sig av den osötade varianten? Finns det något sätt som man kan göra kolasås endå?
fredag den 27 oktober 2006 kl 1:53
Kond. mjölk är så gott att äta direkt ur konservburken! Fast det blir för sött sen :p
söndag den 17 december 2006 kl 18:44
Håller mer ^^ mycket smaskigt att doppa en sked i ^^ klibbigt.. lite för sött efter ett tag men mumma :P
måndag den 7 maj 2007 kl 16:46
i polen finns det i olika smaker på tub...finns i polska livsmedelsbutiker, eller en arab nära dig ;-)
fredag den 7 mars 2008 kl 12:46
Kokt är inte så god!!
Jag tycker om Nutella med sötad kondenserad mjölk...
söndag den 9 mars 2008 kl 17:16
Firade min bästa väninnas födelsedag igår och gjorde en Key Lime cheescake. Den består av Philadelphiaost, kondencerad söt mjölk, lime juice och vaniljsocker. Otroligt god och uppskattad!!!!!!
tisdag den 9 juni 2009 kl 16:02
Pia, eftersom du är så duktig och rättar Carina kan det ju även tilläggas att pastörisering sker vid 72 grader celsius, vid den temperaturen dör alla patogena bakterier.

Sen finns UHT behandling som jag antar att de använder på alla helkonserver (vilket mjölken väl är?) då hettas det till 120 grader i en autoklav och försluts sedan hermetiskt, dvs ingen luft i burken och produkten ska kunna stå i alla tider utan att bli dålig.

Allt detta fick man lära sig under grundutbildning i hygien.
onsdag den 18 november 2009 kl 18:30
En jättegod citronfromage fås genom att blanda ihop saft och rivet skal från 2 citronermed 1 burk kondenserad mjölk, samt tillsaätta 4 dl vispad grädde!!! Häll upp i portionsglas eller en större skål. Låt stå svalt. Garnera NJUT!!
onsdag den 18 november 2009 kl 18:33
Michael, eftersom DU är så duktig på att rätta andra kanske följande kan vara inressant: Vid stora svenska mejerier pastöriseras ost vid 73°, vanlig mjölk vid76°, vispgrädde vid 86°, smör pastöriseras 2 gånger vid 86° och filmjölk vid hela 90°. Ost, vispgrädde och smör pastöriseras enbart, medan vanlig mjölk och alla filsorter inklusive gräddfil och creme fraiche både homogeniseras och pastöriseras. Små mejerier för kravmärkt ost pastöriserar mjölken vid 63° i 30min. Dock kan man inte vara säker på något; nu har stärkelse och gelatin börjat blandas i både vispgrädde och filmjölk för att åstadkomma förtjockning trots högpastörisering

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser