Kokosmjölk

Svenskt namn: kokosmjölk (äv. kokosgrädde) kokosmjölk
Engelskt namn: coconut milk (äv. coconut cream)
Kategori: Nötter, frön och kärnor,Mjölk- och ostprodukter
Beskrivning: Används i Asien (särskilt i Thailand och sydindien) ungefär på samma sätt som vi använder grädde i Sverige. Finns i olika konsistenser, från lättare varianter, dvs. ganska tunn mjölk till tjock grädde. Finns även att köpa som pulver som rörs ut i vatten.

Kokosgrädde (coconut cream) är i princip samma produkt som kokosmjölk, men fetare, sötare och tjockare i konsistensen, mer kokos och mindre vatten med andra ord. Kokosgrädde används t.ex. i många drinkar.

Förväxla inte kokosmjölk med den klara vätska som finns inne i kokosnöten. Kokosmjölk framställs av fruktköttet och vatten, vätskan inne i kokosnötet används överhuvudtaget inte i kokosmjölk.
Finns att få tag på: Lite varstans numera. Asiatiska mataffärer är ett säkert kort, men det finns även på asiatiska hyllan i vanliga svenska mataffärer. Det finns numera oftast både lättare och fetare varianter. De fetare har rikare kokossmak än de lättare som innehåller mer vatten. Köper man kokosmjölk på burk brukar den fetare kokosgrädden samlas överst och den tunnare kokosmjölken under.
Kan ersättas med: Egen kokosmjölk kan man göra genom att hälla 6-7 dl kokhett vatten (mjölk sägs också fungera bra) över 200g torkad kokos och pressa ur vätskan genom en sil när den svalnat. Ger ca 4 dl kokosmjölk.
Hållbarhet och förvaring: Om inte hela burken går åt håller sig mjölken upp till 5 dagar i kylskåp om man häller över det i en annan burk med lock. Kvarvarande kokosmjölk går även bra att frysa.
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Kokosmjölk (Källa: USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 17)
Energi:197kcal/824.25kJ
Vatten:72.88g
Protein:2.02g
Fett:21.33g varav mättat: 18.92g, enkelomättat: 0.91g, fleromättat: 0.23g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:2.81g
Vattenlösl. vitaminer:C: 1mg, Niacin: 0.64mg, B1: 0.02mg, B6: 0.03mg
Fettlösl. vitaminer:
Mineraler:Fosfor: 96mg, Järn: 3.3mg, Kalcium: 18mg, Kalium: 220mg, Magnesium: 46mg, Natrium: 13mg, Zink: 0.56mg
Näringsöversikt: Mellan ca 70-150 kcal och 6-15 g fett per 100g beroende på vilken sort man köper.
Se även: kokosflingor
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om kokosmjölk i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med kokosmjölk på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (14 st)

torsdag den 16 februari 2006 kl 11:04
S.k. lätt kokosmjölk är inget annat än kokosmjölk de har spätt ut med vatten. Köp ej!
måndag den 12 mars 2007 kl 12:48
Gjorde en sockerkaka med kokosmjölk i istället för vanlig mjölk, en msk vaniljsocker & kokosflingor ist. för ströbröd i formen.
Supergott (och så passar det även laktosintoleranta)!
E
lördag den 7 juli 2007 kl 8:03
Varför måste man hälla över mjölken i annan burk? Jag gör alltid det med syrliga innehåll i plåtburkar, men kokosmjölk?
("upp till 5 dagar i kylskåp om man häller över det i en annan burk med lock.")
söndag den 15 juli 2007 kl 17:29
Att hälla över till en annan burk är för att förhindra zink (Zn) och andra giftiga ämnen att reagera med syre och sedan blanda sig med maten, vilket är giftigt för människokroppen
onsdag den 26 december 2007 kl 17:53
Söker en fiskrättmed kokosmjölk, wokgrönsaker
onsdag den 14 maj 2008 kl 14:19
Jag gjorde något som heter "Dulce de leche". Man kokar en burk kokosmjölk i en kastrull i flera timmar och när man öppnar den så ligger där en jättesöt och god, tjock kräm. Är det någon som vet om den krämen innehåller mer kolhydrater än vad själva mjölken gör? Om den inte gör det kan man ju äta den med gott samvete, eller hur?
torsdag den 15 maj 2008 kl 1:37
Ingrid: Jag tror det är kondenserad mjölk du använde, det är den som blir en kolakräm när man kokar burken. Vi har en egen sida om kondenserad mjölk här på Recepthjälpen, där står mer.
måndag den 19 januari 2009 kl 20:04
Jag använder ofta kokosmjölk när jag har fått slut på kanel. Man tar bara en T-påse och häller kokosen genom den. Vips har man 4,5 dl. kanelmjälk.
måndag den 30 mars 2009 kl 15:17
Finns det någon som kan svara på: om man kan andvända kokosmjölk i maten om man är laktosintolerant?
lördag den 2 maj 2009 kl 20:56
Ankie: Jodå, det funkar utmärkt. Laktos finns i däggdjursmjölk.
söndag den 14 juni 2009 kl 9:40
Jag önskar hitta en absolut sockerfri kokosmjöl. Har ni någon sådan
wretman.johan1@gmail.com
även
jwretman@yahoo.se
torsdag den 20 augusti 2009 kl 17:56
Jag är helt rudis i köket men har nu gjort en soppa med kokosmjölk i.
Kan man frysa in det som blev över?
fredag den 28 maj 2010 kl 9:16
Wok med kokos kokosmjölk & röd curry, finns inget godare!
torsdag den 22 mars 2012 kl 9:38

Kokosmjölk är nyttigt efter träning.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser