Kassler

Svenskt namn: kassler kassler
Engelskt namn: kassler (äv. kasseler)
Kategori: Charkvaror (korv, bacon mm)
Beskrivning: Kassler är benfri kotlettrad av gris som man injicerat salt i och varmrökt. Kassler är förhållandevis billig mat som är praktisk då den har bra hållbarhet och kan användas på många olika sätt. Eftersom den är färdiglagad kan man äta den både varm eller kall direkt ur förpackningen. Oftast serverar man den i skivor, antingen kallskuren eller varm (pannstekt, ugnsgratinerad eller grillad). Den går även bra att tärna eller strimla att använda i sallader, grytor eller pyttipanna.

Kassler är inte en namnskyddad produkt, d.v.s. det finns inga formella krav på hur kassler ska smaka eller tillverkas för att få kallas kassler. Oftast avser man den varmrökta sorten, men det förekommer även kallrökt kassler som man ej ska äta rå, endast tillagad.

Oftast omges kassler av en tunn rand med fett och har även en större del fett längs med sidan (den s.k. kappan). På en del sorter är fettet bortskuret mot ett lite högre pris. Kassler har ofta stabiliseringsmedel tillsatt, s.k. polysfater (E 450-E 452), som gör att köttet binder mer vätska. (Detta för att kunna sälja mer vatten och/eller för att den inte ska bli torr vid tillagning, beroende på vem man väljer att lyssna på).

Trivialt: Namnet kassler lär komma från den tyska slaktaren Kassel, som vid ett tillfälle fick så mycket griskött över att han fick röka det för att det skulle hålla sig bättre. (Det finns också de som påstår att namnet kommer från den tyska staden Kassel.)
Finns att få tag på: I kyldiskarna i alla vanliga svenska matbutiker.
Kan ersättas med: Rökt skinka ligger närmast smakmässigt, men även rökt kalkon kan vara ett alternativ.
Hållbarhet och förvaring: Förvaras i kylskåp och har en hållbarhetstid på ca 5 veckor, men se alltid bäst-före-datum på förpackningen.
Måttomvandling
Kassler, skiva, tj 10 mm st = 55 g Beräkna
  g = 1.82 st Beräkna
Kassler stekt, skiva, tj 10 mm st = 50 g Beräkna
  g = 2 st Beräkna
 
portion = 125 g
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Gris kassler (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:105.6kcal/441.8kJ
Vatten:71g
Protein:20.7g
Fett:2.2g varav mättat: 0.81g, enkelomättat: 0.98g, fleromättat: 0.21g, kolesterol: 57mg
Kolhydrater:0.5g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 2.1mcg, Niacin: 3.3mg, B2: 0.2mg, B1: 0.42mg, B6: 0.4mg, B12: 0.9mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.57mcg, Retinol (A-vit): 9mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.4mg
Mineraler:Fosfor: 220mg, Järn: 0.7mg, Kalcium: 10mg, Kalium: 313mg, Magnesium: 22mg, Natrium: 2106mg, Selen: 5.8mcg, Zink: 3.6mg
Gris kassler stekt el värmd (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:111.2kcal/465.1kJ
Vatten:69.47g
Protein:21.79g
Fett:2.32g varav mättat: 0.85g, enkelomättat: 1.03g, fleromättat: 0.22g, kolesterol: 60mg
Kolhydrater:0.53g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 2.2mcg, Niacin: 2.95mg, B2: 0.16mg, B1: 0.31mg, B6: 0.34mg, B12: 0.95mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.6mcg, Retinol (A-vit): 9.5mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.42mg
Mineraler:Fosfor: 231.6mg, Järn: 0.74mg, Kalcium: 10.5mg, Kalium: 329.5mg, Magnesium: 23.2mg, Natrium: 2216.8mg, Selen: 6.11mcg, Zink: 3.79mg
Se även: skinka
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om kassler i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med kassler på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)


Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser