Kantarell

Svenskt namn: kantarell (äv. gul kantarell) kantarell
Engelskt namn: golden chanterelle (äv. yellow chanterelle)
Kategori: Svamp
Beskrivning: Mycket uppskattad matsvamp med en kraftig, lite fruktig smak. Kantarellen är mycket vanlig, särskilt i skogarna i Europa, och plockas framförallt vilt även om vissa odlingsförsök förekommer. Den är väldigt lätt att känna igen i skogen och svår att förväxla med annan svamp. Nämner man enbart ordet kantarell i ett recept är det den gula kantarellen som avses, men det finns även andra varianter, såsom trattkantarell (mildare i smaken) och blek kantarell.

Kantarell serveras som annan svamp, oftast stekt eller stuvad som tillbehör, ensam eller blandad med andra svampsorter. Fungerar även bra i såser, soppor, grytor mm. Innan användning räcker det ofta att borsta dem rena, ev. skölja dem vid behov.
Finns att få tag på: Färska i grönsaksdisken, svenska under sensommar-höstsäsongen och ev. importerade resten året. Man kan även hitta torkade eller konserverade kantareller i en del butiker.
Handla online hos:Zmaka.se
(Sponsrade länkar)
Kan ersättas med: Trattkantareller (lite mildare i smaken) eller någon annan svamp, t.ex. champinjoner.
Hållbarhet och förvaring: Färska kantareller kan hålla sig upp till drygt en vecka i riktigt kallt kylskåp. Den går även bra att frysa om man förväller dem först (steker/kokar bort en del av vätskan). De går även bra att torka.
Måttomvandling
Kantareller
dl = 30 g
Beräkna
 
g = 3.33 dl
Beräkna
Kantareller konserv u lag
dl = 59 g
Beräkna
 
g = 1.69 dl
Beräkna
 
portion = 35 g
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Kantareller (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:13.4kcal/55.9kJ
Vatten:92g
Protein:1.5g
Fett:0.5g varav mättat: 0.12g, enkelomättat: 0.01g, fleromättat: 0.27g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:0.7g, varav sockerarter: 0.4g
Fibrer: 2.3g
Vattenlösl. vitaminer:C: 10mg, Folat: 21mcg, Niacin: 4.9mg, B2: 0.39mg, B1: 0.07mg, B6: 0.03mg
Fettlösl. vitaminer:D: 2.5mcg, Karoten (A-vit): 1300mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.06mg
Mineraler:Fosfor: 50mg, Järn: 0.9mg, Kalcium: 4mg, Kalium: 450mg, Magnesium: 10mg, Natrium: 3mg, Selen: 0.4mcg, Zink: 1mg
Kantareller konserv u lag (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:24.1kcal/100.7kJ
Vatten:90g
Protein:1.4g
Fett:0.7g varav mättat: 0.17g, enkelomättat: 0.01g, fleromättat: 0.38g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:3g, varav sockerarter: 0.4g
Fibrer: 2.3g
Vattenlösl. vitaminer:C: 3mg, Folat: 12mcg, Niacin: 4.9mg, B2: 0.3mg, B1: 0.05mg, B6: 0.06mg
Fettlösl. vitaminer:D: 2.5mcg, Karoten (A-vit): 1300mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.06mg
Mineraler:Fosfor: 50mg, Järn: 1mg, Kalcium: 5mg, Kalium: 155mg, Magnesium: 6mg, Natrium: 165mg, Selen: 2mcg, Zink: 0.9mg
Se även: champinjon, ostronskivling
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om kantarell i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med kantarell på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (7 st)

måndag den 23 februari 2009 kl 19:04
detta är väl inte stekta kantareller, blir väl annorlunda näringsvärde då?
måndag den 27 juli 2009 kl 11:08
Har hört att det är bäst att frysa gula kantareller utan att förvälla dem först och att lägga dem direkt från frysen i pannan el kastrullen. Ärdet någon som provat?
tisdag den 8 september 2009 kl 20:57
Kan man torka kantareller, börjar få fullt i boxen så här på hösten
fredag den 16 oktober 2009 kl 20:52
Kantarell har en helt fantastisk egenskap. Det är, vad jag vet, den enda vegetariska matingrediens som har D-vitamin i stor mängd. Bra att veta för veganer, ja även för alla oss andra i dessa stundande solfattiga tider.
torsdag den 30 september 2010 kl 13:43
BArnen kom hem med lite kantareller i förrgår och jag glämde ta hand om dem. De har stått inomhus i en stor hink med lock på. Ska de kanstas eller är de fortfarande ätbara?
måndag den 29 augusti 2011 kl 12:55
Hur länge kan man ha svamp innan den blir dålig?
måndag den 12 september 2011 kl 22:00
Hej! Vill gärna få veta om man måste förvälla gula kantareller innan frysförvaring? Hopppas på svar snart H Sanne

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser