Kålrot

Svenskt namn: kålrot kålrot
Engelskt namn: swede (äv. rutabaga, swedish turnip)
Kategori: Rotfrukter
Beskrivning: Rund eller plattrund rotfrukt (egentligen en kålväxt) med gulgrönt gult/orange skal. Mindre kålrötter har mild och fin kålsmak och passar bra att rivas och serveras som råkost. Större exemplar har kraftigare smak och grövre fibrer och bör kokas eller stekas och används till bl.a. rotmos, i grytor eller soppor. Tärnad kålrot passar bra i pyttipannan, och hel kokt kålrot kan kokas och griljeras som alternativ till julskinka.

Kålroten är C-vitaminrik och kallas därför ibland för "nordens apelsin".

Kålroten klassas också ibland som en rova och kallas Swedish turnip (svensk rova) på engelska , men ska för den skull inte sammanblandas med majrovan (eng. turnip) som vi menar om man bara säger rova.
Miljöpåverkan:

Grönt ljus

Bra miljöval, finns svenskodlad ekologisk kålrot att hitta i princip året om. Höst och vår är bästa säsong.

Bästa säsong:
            
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Tips: Kålroten kan vara lite besvärlig att skala med potatisskalare. Har du inte en särskild rotfruktskalare så går det även bra med en vanlig osthyvel.
Måttomvandling
Kålrot, fint riven
dl = 52 g
Beräkna
 
g = 1.92 dl
Beräkna
 
portion = 70 g
Beräkna
Kålrot, grovt riven
dl = 34 g
Beräkna
 
g = 2.94 dl
Beräkna
Kålrotstärningar
dl = 70 g
Beräkna
 
g = 1.43 dl
Beräkna
 
portion = 50 g
Beräkna
Kålrotsbit kokt, l 50, br 40 mm st = 35 g Beräkna
  g = 2.86 st Beräkna
 
dl = 72 g
Beräkna
 
g = 1.39 dl
Beräkna
 
portion = 50 g
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Kålrot (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:29.9kcal/125.2kJ
Vatten:89.4g
Protein:0.81g
Fett:0.06g varav mättat: 0.01g, enkelomättat: 0.01g, fleromättat: 0.03g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:6.43g, varav sockerarter: 5.1g
Fibrer: 2.72g
Vattenlösl. vitaminer:C: 36mg, Folat: 89.7mcg, Niacin: 1.02mg, B2: 0.03mg, B1: 0.05mg, B6: 0.17mg
Fettlösl. vitaminer:
Mineraler:Fosfor: 34.6mg, Järn: 0.22mg, Kalcium: 30.8mg, Kalium: 219mg, Magnesium: 14mg, Natrium: 7.3mg, Zink: 0.3mg
Kålrot kokt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:30.3kcal/126.7kJ
Vatten:88.43g
Protein:0.82g
Fett:0.06g varav mättat: 0.01g, enkelomättat: 0.01g, fleromättat: 0.03g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:6.51g, varav sockerarter: 5.16g
Fibrer: 2.75g
Vattenlösl. vitaminer:C: 18.2mg, Folat: 90.7mcg, Niacin: 0.88mg, B2: 0.02mg, B1: 0.03mg, B6: 0.14mg
Fettlösl. vitaminer:
Mineraler:Fosfor: 35.6mg, Järn: 0.23mg, Kalcium: 32.4mg, Kalium: 221.9mg, Magnesium: 14.4mg, Natrium: 341.3mg, Zink: 0.3mg
Se även: rova, majrova
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om kålrot i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med kålrot på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (6 st)

onsdag den 16 december 2009 kl 19:17
måste bara säga att det smakar precis som blomkål, vilket jag idag fick erfara :P
tisdag den 22 december 2009 kl 23:49
Testade den för första gången i mitt liv nu i dagarna och det smakade underbart. Lite söt och mild. Gott att ätas som den är eller blandas i en rätt, omelett, pyttipanna, etc.
onsdag den 23 december 2009 kl 12:31
Jag brukar skära den i stavar och ha den som alternativ till chips (healthy snack) tillsammans med morotstavar och gurkastavar. Jättegott med lite dip eller bara "naturell".
måndag den 11 januari 2010 kl 15:13
Gott alternativ till potatis.
söndag den 17 oktober 2010 kl 17:47
Kålroten är faktiskt billigare än potatis på hösten,och kan ätas rå, kokt,stekt mosad riven tärnad ,torkad ,ja ialla former/ewa
torsdag den 28 oktober 2010 kl 18:49
Klyftor eller stavar tillsammans med andra rotfrukter som palsternacka, morot, potatis, rotselleri och sötpotatis även blomkål och brysselkål,som rostas (ugnsbakas)är supergott...

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser