Kalkon

Svenskt namn: kalkon
Engelskt namn: turkey
Kategori: Fågel
Beskrivning: En hönsfågel av släktet Meleagris vars kött är milt, mört och saftigt och är vitt när det tillagats. Här i Sverige har vi inte alls så starka kalkontraditoner som i USA och Storbritannien, men konsumtionen har ökat under senare år.

Kalkon är en stor fågel. Jämfört med kyckling som brukar väga runt 1 kg, så är det inte ovanligt med kalkoner runt 14 kg. Från så stora fåglar hittar vi oftast endast styckningsdetaljer, såsom filé, lår och bröst, antingen färska eller i frysdisken. De hela kalkoner som brukar finnas i frysdiskarna kallas minikalkon och brukar väga runt 4 kg. En sådan är lagom att helsteka till ca 8-10 personer som huvudrätt.

Man använder kalkon på ungefär samma sätt som kyckling, helstekt, i grytor, grillad etc. I och med att smaken är så mild passar kalkon bra ihop med många olika kryddningar. Kalkonfilén kan man använda ungefär som fläskfilé, helstekt eller strimlad i wookrätter etc. Det finns numera också många färdiga charkvaror av kalkon i handeln, såsom rökt kalkon (påminner om rökt skinka i smaken men något mildare) och kalkonkorv.
Finns att få tag på: Fryst i frysdisken, ibland färska kalkonbitar (lår etc) tillsammans med färsk kyckling, eller rökta charkprodukter bland smörgåspålägg.
Kan ersättas med: Generellt sett går det bra att använda kyckling istället. Rökt kalkon kan ersättas med rökt skinka, och istället för kalkonfilé kan man prova med fläskfilé.
Måttomvandling
Kalkonkött kokt t smörgås, skiva st = 10 g Beräkna
  g = 10 st Beräkna
 
portion = 15 g
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Kalkonkött (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:115kcal/481.3kJ
Vatten:74g
Protein:22g
Fett:2.9g varav mättat: 0.91g, enkelomättat: 0.61g, fleromättat: 0.88g, kolesterol: 65mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 9mcg, Niacin: 4.5mg, B2: 0.17mg, B1: 0.07mg, B6: 0.47mg, B12: 0.4mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.4mcg, Retinol (A-vit): 9mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.2mg
Mineraler:Fosfor: 150mg, Järn: 0.8mg, Kalcium: 10mg, Kalium: 220mg, Magnesium: 17mg, Natrium: 49mg, Selen: 5mcg, Zink: 2.6mg
Kalkonkött m skinn (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:126kcal/527.2kJ
Vatten:74g
Protein:21g
Fett:4.6g varav mättat: 1.5g, enkelomättat: 1.17g, fleromättat: 1.38g, kolesterol: 81mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 9mcg, Niacin: 8mg, B2: 0.1mg, B1: 0.08mg, B6: 0.43mg, B12: 0.4mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 1.4mcg, Retinol (A-vit): 38mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.5mg
Mineraler:Fosfor: 190mg, Järn: 1.1mg, Kalcium: 7mg, Kalium: 285mg, Magnesium: 22mg, Natrium: 55mg, Selen: 5mcg, Zink: 2mg
Kalkonkött kokt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:138.9kcal/581.2kJ
Vatten:70g
Protein:22g
Fett:5.6g varav mättat: 1.86g, enkelomättat: 1.19g, fleromättat: 1.62g, kolesterol: 76mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 7mcg, Niacin: 5.4mg, B2: 0.18mg, B1: 0.06mg, B6: 0.46mg, B12: 0.4mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 1.26mcg, Retinol (A-vit): 9mcg
Mineraler:Fosfor: 199mg, Järn: 0.8mg, Kalcium: 5mg, Kalium: 245mg, Magnesium: 26mg, Natrium: 580mg, Selen: 5mcg, Zink: 2.4mg
Näringsöversikt: Kalkon är fettsnålt och innehåller mycket protein. Kalkonkött innehåller också en hel del järn och B-vitamin. Liksom kyckling så innehåller skinnet mycket fett i förhållande till köttet.
Se även: kyckling
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om kalkon i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med kalkon på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (3 st)

onsdag den 3 mars 2004 kl 2:17
JAG AR SA INTRESSERAD OM KALKON , ANATOMI , BIOLOGI LIVET OCH JAG VILLE LASA ARTIKLER OM DET
onsdag den 28 december 2005 kl 19:54
Bra fakta om kalkon.
Jag behöver råd, hur jag får kalkonen mör.Är det bra att ha den i folie på låg värme lång tid ?
måndag den 25 december 2006 kl 16:41
jag vill köpa kalkon om du har ? kan du skriva till mig . tack

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser