Julskinka

Svenskt namn: julskinka (äv. helgskinka) julskinka
Engelskt namn: swedish christmas ham
Kategori: Charkvaror (korv, bacon mm)
Beskrivning: Julskinkan, som traditionellt har en central plats på de svenska julborden, är hel bit benfri skinka som först antingen rimmats eller lättrökts, och sedan kokats eller ugnstekt och därefter griljerats. Samma produkt finns året om, men brukar då säljas under namnet helgskinka.

Om man köper man den lättrimmad (sockersaltad) eller lättrökt måste den först tillagas (det räcker inte att griljera den). Traditionellt är den rimmade sorten vanligast, men lättrökt verkar bli vanligare år för år.

Koka skinka
Skölj eller torka av skinkan och sjud den i vatten och kryddor (t.ex. kryddpepparkorn och lagerblad) i ca en timme per kilo. Låt ev. nät sitta kvar under kokningen. Koka ner och spara spadet till dopp-i-grytan.

Ugnsbaka skinka
Skölj eller torka av skinkan, packa in den i aluminiumfolie och ugnsbaka i 175 grader, ca 1 tim och en kvart per kilo. Låt ev. nät sitta kvar under tillagningen. Späd spadet med vatten och använd till dopp-i-grytan. Ugnsbakning lämpar sig inte lika bra för mindre skinkor (under 2 kilo). Ugnsbakad skinka blir mer salt i smaken eftersom inte saltet lakas ur av något kokvatten.

Alternativt kan man ugnsbaka den i 125 grader. Då behövs ingen folie, men beräkna ca en kvart extra per kilo skinka.

När är den färdig?
Tiden det tar är olika beroende på skinkans form. Ju knubbigare, desto längre tid. Innertemperaturen bör vara minst 70 grader när den är klar men inte högre än 75, då blir den lätt torr. Tänk på att temperaturen även stiger ett par grader vid griljering.

Griljera
Den klassiska senapsgriljeringen innebär att pensla skinkan med en blandning av ägg, senap och ev. socker eller honung, strö över ströbröd och låta stå i ugnen på 200 grader till den fått fin färg. Men det finns givetvis andra varianter.

Färdigkokt skinka
För den som har bråttom finns idag gott om färdigkokt skinka i butikerna, bara att griljera.

Vattna ur skinkan?
Förr var julskinkan hårt rimmad och i äldre recept står ofta att man behöver vattna ur eller åtminstone skölja skinkan ordentligt innan man tillagar den för att den inte skulle bli alldeles för salt. Dagens skinkor är i regel lättrimmande, och räcker att torka av med lite papper eller bara skölja dem hastigt.

Rimma själv?
Hittar man ingen färdigrimmad skinka, eller om man helt enkelt har tid och lust, så går det bra att salta in skinkan själv. Man gnider in den i salt och socker, och låter den sedan dra i en salt- och sockerlag i ett par veckor. Man bör tillsätta salpeter för att få den lite aptitligare röda färgen, annars blir den bara grå. För proportioner se: recept på hemrimmad skinka. Receptet verkar härstamma från rutiga kokboken där man rekommenderar exakt samma proportioner. I den rimmade skinka man köper i butik har oftast saltlaken även sprutats in direkt i köttet, vilket förmodligen snabbar upp processesen.
Kan ersättas med: Ett vegetariskt alternativ till julskinka är kokt och griljerad kålrot. Koka en hel kålrot tills den är mjuk och senapsgriljera den i ugnen tills den får fin färg. Ägg kan helt enkelt uteslutas från griljeringsblandningen.
Hållbarhet och förvaring: Otillagad skinka: se förpackningen. Färdig skinka, griljerad och klar håller sig cirka en vecka i kylskåp. Tillagas den till julafton bör man alltså förbruka den innan nyår. Den bör förvaras under 6 grader, och försök att inte ta in och ut den för mycket ur kylen. Dela då hellre upp den i flera bitar och ta bara ut så mycket som beräknas gå åt.

Skinkan går även bra att frysa och håller sig där i ca en månad.
Tips: Tips 1: Skär gärna bort lite av svålen innan griljering om du vill, men: vänta till efter du kokat eller ugnsbakat den, så blir den saftig och fin.

Tips 2: För den som törs: koka skinkan i Coca Cola (ej light) istället för vatten. Enligt TV-kocken Nigella Lawson den enda optimala sättet att koka skinka på.

Måttomvandling
Skinka kokt, skiva, tj 2 mm st = 17 g Beräkna
  g = 5.88 st Beräkna
 
portion = 100 g
Beräkna
Gris skinka julskinka rimmad kokt fett 3 % st = 17 g Beräkna
  g = 5.88 st Beräkna
 
portion = 100 g
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Gris skinka rimmad julskinka rå fett ca 3 % (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:108.2kcal/452.7kJ
Vatten:73.5g
Protein:20.1g
Fett:3g varav mättat: 1.1g, enkelomättat: 1.34g, fleromättat: 0.29g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 3mcg, Niacin: 8.63mg, B2: 0.26mg, B1: 0.85mg, B6: 0.54mg, B12: 0.71mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.57mcg, Retinol (A-vit): 9mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.4mg
Mineraler:Fosfor: 175mg, Järn: 1.42mg, Kalcium: 6mg, Kalium: 373mg, Magnesium: 27mg, Natrium: 1200mg, Selen: 11.33mcg, Zink: 1.87mg
Gris skinka rimmad el julskinka kokt fett 4,5 % (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:129.2kcal/540.5kJ
Vatten:70g
Protein:22g
Fett:4.5g varav mättat: 1.94g, enkelomättat: 1.85g, fleromättat: 0.5g, kolesterol: 45mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 6mcg, Niacin: 5.1mg, B2: 0.2mg, B1: 0.8mg, B6: 0.37mg, B12: 0.8mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.63mcg, Retinol (A-vit): 2mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.3mg
Mineraler:Fosfor: 196mg, Järn: 0.7mg, Kalcium: 10mg, Kalium: 310mg, Magnesium: 15mg, Natrium: 1130mg, Selen: 6mcg, Zink: 3mg
Gris skinka julskinka rimmad kokt fett 3 % (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:118.8kcal/496.9kJ
Vatten:71.5g
Protein:22.7g
Fett:3g varav mättat: 1.1g, enkelomättat: 1.34g, fleromättat: 0.29g, kolesterol: 38mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 6mcg, Niacin: 5.3mg, B2: 0.23mg, B1: 0.84mg, B6: 0.45mg, B12: 0.8mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.63mcg, Retinol (A-vit): 2mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.3mg
Mineraler:Fosfor: 196mg, Järn: 0.7mg, Kalcium: 10mg, Kalium: 310mg, Magnesium: 15mg, Natrium: 1130mg, Selen: 6mcg, Zink: 3mg
Se även: skinka
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om julskinka i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med julskinka på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (16 st)

måndag den 7 november 2005 kl 16:43
Ett annat tips: -Stoppa gärna ner ett par kanelstänger i det kokande skinkspadet. Ljuvligt gott!
onsdag den 21 december 2005 kl 0:01
Skinkan kan bakas i plastpåse i ugnen också.Då får man spadet koncetrerad det blir en fin såsfond.
Speciellt om man kryddar den råa skinkan med krossade nejlikor och peppar innan bakningen.
Låt skinnet sitta kvar och snitta det i rutmönster före grillningen,
det blir knaprigt och fint och ser mycket apptitligt ut.
Lyck till, god jul
söndag den 6 augusti 2006 kl 3:07
Halla garna over lite apple juice innan grilljeringen och istallet for krossade kryddnejlikor. Tryck ner en hel kryddnejlika i mitten pa varje ruta.
Lycka till och god jul
söndag den 10 december 2006 kl 18:21
För att få jämn vacker färg på griljeringen, blöt den panerade skinkan med skinkspadet.
torsdag den 14 december 2006 kl 11:59
Det var rydligen fel på min termometer,så skinkan är rå i mitten,går det att koka om den?
fredag den 16 mars 2007 kl 17:35
Om man approximerar skinkan som en sfär kan man anvanda Laplaces operator och beskriva förloppet med Fourierserier och med hjälp utav det få ut tiden på när skinkan är klar.
torsdag den 20 december 2007 kl 23:17
Näe då får du ut våglängden på skinkan. Stanna i tidsdomänen när du vill ha ut tid (vi vill ju inte ha stationär eller startvärde här)
måndag den 22 december 2008 kl 21:40
Nån som har testat och koka skinkan i coca cola?
söndag den 13 december 2009 kl 17:52
Smula lite pepparkakor tillsammans med ströbrödet vid griljeringen. Mycket gott!! Har hört det på tv för ett par år sedan.
lördag den 11 december 2010 kl 17:34
Har aldrig i mitt liv gjort skinka. Men nu bor jag i Frankrike och är väldigt sugen. Någon som vet vad man ska beställa för kött (på Franska) hos slaktaren? Det enda som på något vis påminner om julskinka som jag hittat är en rågrillad stek på sådar 6-700g. Jag letar efter något runt 3-4 kilo, minst.
Mecri! /Jaborif R Ankrike
onsdag den 22 december 2010 kl 19:49
jambona franska heter skinka JAMBON,
eller jul skinka Jambon julliet
torsdag den 23 december 2010 kl 8:52
Vi kokar alltid skinkan i coca cola, det blir mycket bra.
torsdag den 23 december 2010 kl 22:32
En riktig julskinka ska flamberas 1-2 minuter i en bladning av jägermeister och kir.
onsdag den 21 december 2011 kl 22:13

Undrar vad man gör om den färdiga skinkan är för salt !!!!
lördag den 24 december 2011 kl 3:00
Har aldrig använt temometer när jag gör skinka, utan hittade denna sida och beräkningen per kg, för på Scans rimmade har dom tagit bort den texten, hur lång tid per kilo, vi som aldrig använder termometer då?? och alltid lyckas med att få en saftig god skinka, har alltid fått beröm för mina skinkor, att det är dom godaste dom ätit! Tack för att jag hittade denna sida med tim/kg! God Jul
onsdag den 24 juli 2013 kl 8:04
IntroductionBali is an island, which throughout the ages has been influenced by many other cultures. While Balis religious root stems from animism and ancestral worship, Hindu mythology and Buddhism have been major influences. However, regardless of what they were practicing, one factor has always remained constant: Life in Bali is governed by religion . Therefore, it comes as no surprise that the art of mask making derived as a religious act, rather than a quest to create aesthetic beauty. Masks thus give form to godly and chthonic forces and are used in theatrical performances to teach adaptations of Indian Sanskrit Texts . In addition, theatrical mask dances are used for, planting and harvest celebrations and at times of transition in the lives of individuals and communities. Mask dances, such as Topeng, also discuss politics of the past and present, and morals. I will further discuss the masked dances in another section of this article.Theatre in Bali, Indonesia is more than a distinguished discipline; it is a performance entwined with every day life. Theatre, like all art, is a part of the religion and culture in Bali; thus all Balinese participate in art in some way. Furthermore, music, dance, costumes, and drama are not separate entities, but rather pieces of Balinese Theatre that rely on each other to achieve their ultimate purpose: Creating unity and harmony between the three worlds. In this article, I am going to discuss Balinese masks and the religious-socio-cultural role they play in Balinese Theatre.Balinese Beliefs & MythologyThe Bali Hindu religion, the foundation of the ordered Balinese society, pervades every aspect of life. Bali Hinduism, which has root in Indian Hinduism and in Buddhism, adopted the animistic traditions of the indigenes, who inhibited the island around the first millennium BC. This influence strengthened the belief that the gods and goddesses are present in all things. Every element of nature, therefore, possesses its own power, which reflects the power of the gods. A rock, tree, dagger, or woven cloth is a potential home for spirits whose energy can be directed for good or evil. However, even art shop masks, those wood masks made in an unconsecrated assembly-line manner to be sold to tourist, have been known to become possessed. A former director of Balis Art Center has a concise explanation: If you make an attractive home, someone will want to live in it. A desirable propositionAccording to Bali Hinduism, for every positive principle or constructive force there is an equally powerful destructive forces. These are sometimes referred to as forces of the right (high) and forces of the left (low). The two elements ideally coexist in balance so that neither assumes too much power. Maintaining this precarious equilibrium is a constant preoccupation for the Balinese, who prepare daily offerings to satiate the spirits and keep them under control as well as plead for blessings. Offerings, or banten, vary according to the nature of the ceremony and whether they are intended for a high or low spirit. They may consist of combination of incense, flowers, old Chinese coins, fabric, betel nuts, arak (liquor), holy water, palm-leaf decoration, and food. The food is not actually meant to be eaten by the gods but functions as means by which the people give back what rightfully belongs to the spirits. The most significant moment in the life of offering is its dedication. After that, what happens to it is important. Consequently, offerings to low spirit, which are left on the ground, are usually scavenged by chickens or dogs. The larger offerings to high spirits are taken back to the family home after residing for a while at the temple, and the edible parts are then consumed by family members. Balinese temples, embellished with a decorative display of stones carvings, consist of breezy, open air courtyards, surrounded by a wall and entered through a large split gate. Once inside the entrance is a free standing wall (aling-aling). Beyond the wall is a large, open area with many small shrines of various sizes, each dedicated to a different god or goddess. At temple festivals, the normally somber shrines are highly decorated, and worshippers come to pray and dedicate their offerings, then retire to talk with friends. A festival is a highly social occasion, culminating in a live performance of mask dance or puppets presented for all to enjoy-local villagers and guests as well as the spirits of visiting deities and ancestors, and even an occasional tourists. The dance and masks dramas that are performed at the temples as part of the odalan are considered important offerings to the god and goddess. The deities would be hesitant to attend any birthday celebration where there is no entertainment. A mask dancer makes an offering of his skills each time he performs, in some cases serving in a capacity similar o a priest. Wali dances, those permitted to occur in the inner sanctum of the temple complex, are directed toward the deified ancestors, who are honored guests, and tend to be involved with spirits rather than plot, character, or story.Balinese Mask PerformanceMasks performances have been important rituals on the Indonesian island of Bali for over a thousand years. Although many ancients societies used wooden masks to celebrate their religions, Bali is one of the few places where the ritual art has never disappeared and is, in fact, thriving. Wood carvers are producing more beautiful and more elaborate wood mask than ever, and thousands of people worldwide collect these compelling objects. The proliferation of Balinese artists and performance groups indicates that the tiny island is undergoing a cultural renaissance, the centerpiece of which is the tapel-the beautiful Balinese masks.Masks may represent gods, animals, demons, or humans and can be whole masks or half masks depending on the dance they are used for. Masks can also be sacred or non-sacred depending on their purpose and preparation. Because the mystical theatre in Bali has captured the attention of so many foreigners to the land, non-sacred masks are made abundantly for sale. However, the best of the mask carvers have not abandoned their calling to create the sacred, consecrated masks when they have a feeling to do so.The Balinese classify the masks of heroes, clowns, and low spirits according to their qualities. The dashing heroes (often incarnation of gods), beautiful queens, and virtuous kings are describe as halus, a Balinese word meaning sweet, gentle, and refined. Low spirits, animals, and brutish types, including antagonist kings, are referred to as keras, or strong, rough, and forceful. There are certain distinctions in between, which usually encompass the clowns and servants.The three types of wood masks used in these dramas depict humans, animals, and demons. Human-looking masks can be full face or three-quarter face (extending to the upper lip), or can have a movable jaw. They are expected to resemble certain character types rather than specific people. Heroes and heroines are stereotypically handsome, with refined features matched b the movements of the dancers. The coarser a character is, he more exaggerated the features are: eyes bulge, mouths and noses thicken, and teeth become fangs. Color is also employed to reveal character of mask.Animal masks are mythological rather than realistic. Conscious of the distinction between humans and animal, the Balinese emphasize the difference by designing animal wood masks that seem closely related to demons, even for magically powerful and god-related animals like the heroic and delightful Hanuman, the white monkey of the Ramayana epic. Birds, cows, and even frogs have gaping mouths and horrendous protruding fangs. Protuberant eyes with black pupils stare from golden irises in masks that can hardly be called attractive despite elaborate crowns and earrings.Perhaps the most exciting wood masks are those of the witches and what are called low spirits. The low spirits, who can be troublesome if no appeased, are sometimes describe by Westeners as demons. This is inaccurate, since low spirits have power to perform good deads and provide protection. The Balinese do not separate the supernatural from the natural. The spirit world is a living force that must be recognize and appeased through rituals and offerings. Because the Balinese grant the masks powers that befit their roles and society, the masks of witches and low spirits are the largest and most grotesque of all traditional masks. The imposing wigs on most of these wood masks magnify the head and stature of the wearer. A basket device attached inside the construction holds it to the wearers head. Since the arrangement is relatively unstable, dancers often steady their unwieldy wood masks while they perform. In some parts of Bali, trance is a frequent part of ritual; elsewhere, it is nonexistent. In Calonarang and Barong mask dramas, trance is common. The subject matter of these dramas is witchcraft, the supernatural, and the battle of positive and negative forces. The major characters, Durga, the Goddess of Death as Rangda, and Barong Ket, Lord of the Jungle, battle with every ounce of magical power they can harness, occasionally assisted by armies. Kerambitan in southwest Bali is one of the areas known for highly active spirits and the frequencies of trance possession. A dancer who once worked as director of Balis Art Center tells a story about the Rangda and Barong masks of Kerambitan, his village: Our priest had a dream that Rangda and Barong masks must be part of the village temple, so we had them created in the prescribed manner. Once they were brought to their temple home, they began fighting with each other while they were inside their baskets. They created so much noise and tension that the masks had to be separated. Although the Rangda mask was moved to another temple, the two mask still fought and the Rangda mask was moved to another village. On the masks birthday, the day they were both consecrated, they had to be united in the temple again. Rangda was brought from the other village, displayed in the ceremony, and then immediately put away.Balinese Mask With Supernatural EnergyMasks are regarded as powerful receptacles for wandering spirits. A wooden mask filled with divine energy becomes tenget (metaphysically charged). Made from a particular wood that is cut at specific times, tenget masks are generally associated with a certain number of rituals. Wooden masks in a tenget state may lose some of their special energy over time and need to be recharged in a special ceremony Initiations of renewed or new masks, called pasupati, can involve as many as ten days of feasting, performances of dance and Wayang Kulit (shadow puppets), cockfights, and processions. A high priest is called to officiate the exact moment when the body of the wood mask separates from the head (spirit) and the god inhabiting the wood mask is sent home. After the newly vitalized mask is returned to the temple, another set of ceremonies is held to invite the spi

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser