Jordärtskocka

Svenskt namn: jordärtskocka jordärtskocka
Engelskt namn: jerusalem artichoke (äv. sunchoke, sunroot)
Kategori: Rotfrukter
Beskrivning: Små knöliga jordstammar med tunt skal och vitt, saftigt och krispigt fruktkött som mörknar någon när de tillagas. Smaken är milt söt och lite nötig. Man brukar skala dem, men egentligen bör man ännu hellre bara tvätta dem noga, då skalet innehåller mycket nyttigheter, och dessutom behåller de färgen bättre om de kokas med skalen på.

Man kan äta dem råa t.ex. i råkostsallad, men oftast kokar eller ångkokar man dem och serverar dem som sidorätt, gärna med lite smör. Man kan även gratinera dem, puréa dem eller använda dem i soppor.
Finns att få tag på: Svenska jordärtskockor börjar skördas på senhösten och finns i grönsaksdiskarna höst, vinter och vår och importeras även från Europa året om.
Kan ersättas med: Istället för jordärtskockor som tillbehör kan man använda kronärtskockshjärtan som har en någorlunda liknande smak. Ska de ugnsbakas kan man använda potatis istället.
Miljöpåverkan:

Grönt ljus

Lätta att hitta ekologiska och närproducerade. När det inte är säsong i Sverige importeras även från nordeuropa.

Bästa säsong:
            
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Referens: Centrum för Tillämpad Näringslära "Hälsomålets säsongsguide"
Hållbarhet och förvaring: Förvaras kallt: 2-4°C.
Måttomvandling
Jordärtskocka kokt st = 20 g Beräkna
  g = 5 st Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Jordärtskocka (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:60.5kcal/253.3kJ
Vatten:78g
Protein:2g
Fett:0g varav mättat: 0g, enkelomättat: 0g, fleromättat: 0g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:12.9g, varav sockerarter: 3.2g
Fibrer: 4.5g
Vattenlösl. vitaminer:C: 6mg, Folat: 13mcg, Niacin: 1.3mg, B2: 0.06mg, B1: 0.07mg, B6: 0.09mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 12mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.2mg
Mineraler:Fosfor: 78mg, Järn: 3.4mg, Kalcium: 25mg, Kalium: 560mg, Magnesium: 16mg, Natrium: 3mg, Selen: 0.1mcg, Zink: 0.1mg
Jordärtskocka kokt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:64.6kcal/270.1kJ
Vatten:75.66g
Protein:2.13g
Fett:0g varav mättat: 0g, enkelomättat: 0g, fleromättat: 0g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:13.76g, varav sockerarter: 3.41g
Fibrer: 4.8g
Vattenlösl. vitaminer:C: 3.2mg, Folat: 13.9mcg, Niacin: 1.18mg, B2: 0.05mg, B1: 0.05mg, B6: 0.08mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 12.8mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.21mg
Mineraler:Fosfor: 83.8mg, Järn: 3.63mg, Kalcium: 28mg, Kalium: 597.5mg, Magnesium: 17.4mg, Natrium: 352.9mg, Selen: 0.11mcg, Zink: 0.11mg
Näringsöversikt: Ganska rika på bl.a. på järn och kalium. Jordärtskockor innehåller inte stärkelse, utan istället inulin som är uppbyggt av fruktsocker, vilket gör dem lämpliga för diabetiker.
Se även:
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om jordärtskocka i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med jordärtskocka på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (17 st)

söndag den 15 augusti 2004 kl 16:57
Jättegod att tillsammans med lök, äpple, citron/lime, mjölk och buljong koka soppa på och mixa. Går bra att frysa i portionsstorlekar.
torsdag den 21 februari 2008 kl 12:37
Riktigt god att baka i ugnen tillsammans med t.ex. morötter, lök och äpple.
onsdag den 12 mars 2008 kl 0:26
fräs med lök, koka sönder tillsammans med buljong, tillsätt vitt vin och grädde, mixxa!. finns ingen bättre soppa ;)
tisdag den 4 november 2008 kl 19:26
Jag kommer från Irak. Inlagd jordärtskocka är det godaste. Jag gjort det hem och låtit mina kollegor på jobbet prova, mmmmmmmmmmums.
torsdag den 9 april 2009 kl 11:18
Hej Suha ,
Vill du vara snäll , skriv resep inlagda jordärtskocka. Det loter gott.
torsdag den 22 oktober 2009 kl 17:30
Enligt Raw food, kan man köra jordärtskockor tillsammans med rotselleri så att det blir som ris. Till detta gör men en paranötsröra och servera med rucola.
måndag den 16 november 2009 kl 10:20
Hej jag gör ofta soppa på jordärtskockor fantastiskt gott. Jag har recept.
fredag den 19 mars 2010 kl 20:46
hur gör jag soppa på denna fantastiska grönsak??
måndag den 18 oktober 2010 kl 18:44
hej, rev idag fram kockorna ur jorden och tvättade och skar några i tunna skivor och friterade i solrosolja till chips.kanongott alternativ till potatis,t.o.m min kräsne broder åt!
tisdag den 22 februari 2011 kl 17:55
Här är receptet för den som är intresserad och vågar prova. Det var länge sen var jag på sidan, så förlåt till er som frågade och inte fick svar

Skölj noggrann Jordärtskockorna och lägg ett snitt ca 1 cm.
Lägg dem i mättad saltad vatten, för varje en liter saltad vatten tillsätt en dl ättiksvinäger.
Lät det stå i ca 2 veckor
Man får den i den normala färgen.
Det kan man lägga till blandningen en morot och blomkål samt rödbetor och det sista nämnda ger en vin röd färg och lite mer smak.
Personligen gör jag en mix av de ovannämnda plus majrova och alltid med rödbetor.
torsdag den 17 maj 2012 kl 13:05
fick receptet på Coop.
500 g jordärtchoka,
2 st sharlottenlök
5 dl vatten,
1 dl vitt vin
2 st kycklingbukljonger
2,5 dl grädde

man steker två skurna charlottenlökar i smör, lägger till småbitar av jordärtickokor, vatten, vin och buljonger. kokar 15 minuter, mixar och hälller 2,5 dl grädde. Yammmmmsssssssssss
måndag den 21 maj 2012 kl 14:47
Det sägs alltid att jordärtskockor är bra för diabetiker, men ingen säger hur. Kolhydratinnehållet är ju ganska högt. Hur påverkas blodsockret?
torsdag den 2 augusti 2012 kl 21:38
Ulla-Britt. läs igen.

"Jordärtskockor innehåller inte stärkelse, utan istället inulin som är uppbyggt av fruktsocker, vilket gör dem lämpliga för diabetiker."
fredag den 24 augusti 2012 kl 18:23
Jag petade ner 4 knölar som jag köpte på ICA i jorden i maj månad. De växte upp men när de var 50 cm höga fann jag alla blad på jorden.
Nästa överraskning var några dagar senare. Växternas "stammar" var borta ända ner till jordytan och blad på marken var borta. Vem kan sabotären vara?

söndag den 7 oktober 2012 kl 22:04
Jag fick några knölar av en kompis satt dom i höstas,du milde vilken skörd, vilken höjd på blommorna minst 2 m.Men nu är frågan hur förvara jag dom? ska jag förvälla och frysa eller vad
fredag den 30 november 2012 kl 16:33
det bästa recept på dessa knölar
fredag den 26 april 2013 kl 10:43
Jag förvarar så mycket jag får plats av mina kockor i en plastpåse i svalen, med jorden kvar runt kockorna, håller hela vintern. Resten förvaras ouppgrävd i jorden tills tjälen släpper.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser