Ingefära

Svenskt namn: ingefära (äv. ingefärsrot) ingefära
Ingefära
Engelskt namn: ginger
Kategori: Hårda kryddor och kryddgrönsaker
Beskrivning: Används färsk eller torkad i både asiatisk och svensk matlagning och i bakverk. Den har en skarp och frisk smak, särskilt den färska. Mycket god i kombination med vitlök, curry etc. Det man äter är rotdelen av en ca 1-1,5 meter hög ört. En färsk och fin ingefära har ljusbrunt skal (som man skär/skalar bort före användning) och saftigt gult eller gulgrönt innhåll.
Finns att få tag på: Färsk i grönsaksdisken eller malen i kryddhyllan. Finns numera även som pasta på burk, oftast i den asiatiska hyllan.
Handla online hos:Zmaka.se
(Sponsrade länkar)
Kan ersättas med: Färsk ingefära kan ersättas med torkad men resultatet blir ofta inte lika bra. Den torkade kan köpas både hel och malen, men i matlagning rekommenderar jag hellre den i pastaform på burk. Står det däremot torkad ingefära i receptet ska man inte vara säker på att färsk fungerar lika bra, särksilt om det gäller ett bakverk, då smaken är ganska annorlunda och konsistensen inte alls är densamma.
Köpråd: Färsk ingefära ska kännas hård och fast när man klämmer på den och vara slät och fin i skalet. Rynkigt skal tyder på att den har börjat torka, och är antagligen inte så saftig och fin i köttet som färsk ingefära bör vara.
Hållbarhet och förvaring: Förvara färsk, oskalad ingefära svalt (8-12°C). Förvara den helst i förseglad plastpåse eller burk med lock, då den annars snabbt torkar ut. Förvaras den rätt håller den sig i ca 3 månader. Den ska även gå bra att frysa i 6 månader

Skalad ingefära har sämre hållbarhet, och behöver bevaras på något sätt, t.ex. genom att skivas och läggas in i sockerlag eller sherry.
Tips: Ingefärans skal skrapar man enkelt av med hjälp av en sked.

Färsk ingefära är mycket trådig, skiva den därför tvärs över trådarna om den ska användas i bitar om man vill undvika hela trådar i munnen. Det går även utmärkt att riva den på rivjärn, givetvis även då tvärs emot trådarnas riktning.
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Färsk ingefära, rå (Källa: USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 17)
Energi:80kcal/334.72kJ
Vatten:78.89g
Protein:1.82g
Fett:0.75g varav mättat: 0.2g, enkelomättat: 0.15g, fleromättat: 0.15g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:17.77g, varav sockerarter: 1.7g
Fibrer: 2g
Vattenlösl. vitaminer:C: 5mg, Niacin: 0.75mg, B2: 0.03mg, B1: 0.03mg, B6: 0.16mg
Fettlösl. vitaminer:Alfa-tokoferol (E-vit): 0.26mg
Mineraler:Fosfor: 34mg, Järn: 0.6mg, Kalcium: 16mg, Kalium: 415mg, Magnesium: 43mg, Natrium: 13mg, Zink: 0.34mg
Se även:
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om ingefära i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med ingefära på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (68 st)

onsdag den 10 mars 2004 kl 12:26
Hör och häpna en man som har mycket värk i kroppen fick rådet att äta ingefärar strör ut den över filet och flingorna -värken försvann- mannen är 75-80 år?????
onsdag den 2 juni 2004 kl 21:27
Jag river ingefäran och blandar den i marmelad. Jag tycker att det blir gott och det säter lite extra piff på marmeladen. Alla sorters marmelad kan användas.
fredag den 10 september 2004 kl 9:45
Kommentar till Per-Olof: Ingefära i marmelad är något av det godaste som finns! Vad kul att du upptäckt den underbara kombinationen! (Håll även utkik efter ren ingefärsmarmelad. Himlen på burk!)
Ingefära är perfekt när man har ont i halsen. Riv ganska mycket (några centimeter) färsk ingefära, slå över hett vatten och låt dra en liten srund. Lägg i en sked honung (eller efter smak) och drick så varmt som möjligt. Det lenar och lindrar! :)
lördag den 4 december 2004 kl 16:57
Min fru är från Indonesien och vi änvänder färsk ingefära dagligen. Antingen större skivor som man kan plocka ur sedan eller finfördelad.
Bra mot hosta också i kraftigare avkok.
måndag den 6 december 2004 kl 0:55
Ett smarrigt tips till julkalkonen är att blanda ner syltad ingefära i rårörda lingon! Fantastiskt gott!
onsdag den 29 december 2004 kl 8:13
Jag använder själv ingefäran mot värken i mina höfter, men jag har en fråga. Det står alltid att man ska skala ingefäran - är det för att skalet innehåller farliga ämnen eller bara för att det är besvärligare att riva el äta ingefäran då? Någon som vet???
onsdag den 29 december 2004 kl 11:31
Mia: ingefärans skal innehåller inget farligt såvitt jag hört talas om, utan man skalar den för att skalet är ganska kraftigt och, som du säger, gör det besvärligare att äta och riva den.
torsdag den 10 februari 2005 kl 22:13
Kan någon ge tips på hur man odlar ingefära och hur man kokar ingefärsmarmelad? Använder ingefäran i citrusmarmelad men vill gärna ha en "ren" ingefärsmarmelad
fredag den 11 mars 2005 kl 18:59
Jag vill veta hur man gör Gari (inlagd ingefära till sushi). Älskar det, men det är så dyrt att köpa i affären. Det borde inte vara svårt att göra, men det går inte att hitta något recept någonstans. Snälla hjälp !
lördag den 2 april 2005 kl 12:27
Jag skall sylta ingefära. Hur länge skall den koka i sockerlagen, innan den tas upp?
lördag den 14 maj 2005 kl 17:45
Jag undrar om någon vet hur man odlar ingefära?? Kan ni i såfall vara snälla att maila mig svaret?! Margaretha Svenning: När du syltar ingefära ska du först skala och skära ingefäran i centimeter stora bitar (ca 500gram)och koka dem mjuka i vatten i ca 1 timma. Koka sedan upp lagen (5dl vatten + 1kg socker), lägg i ingefäran och låt den sjuda i 1 timma. TAG UPP INGEFÄRAN och lägg i glasburkar. Koka sedan lagen kraftigt i 5 min, häll över lagen över ingefäran och sätt på lock och förvara svalt. Det är sedan jätte gott att göra ingefärs kakor med den syltade ingefäran!
måndag den 11 juli 2005 kl 10:54
Till Karin!

Inlagd ingefära:
till 4 glasburkar à 1 dl
150 g färsk ingefära


Skär ingefäran i lövtunna skivor.
1,5 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
1/2 tsk salt
4 msk honung


Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp. Låt koka på
svag värme i 10 minuter. Häll kokande hett i små glasburkar,
lägg lock på och låt svalna.
Öppnade burkar ska förvaras i kylskåpet i maximum en vecka.

tisdag den 26 juli 2005 kl 14:35
Hej!
Finns det någon som har receptet på ingefärsmarmelad?
fredag den 5 augusti 2005 kl 22:49
Hej!

Jag undrar om man kan riva ner färsk ingerfära och förvara den fryst? Eller det borde man väl kunna göra, men vet någon hur det påverkar hållbarheten, smaken och näringsämnena i ingerfäran?
onsdag den 12 oktober 2005 kl 22:35
Hej!
Jag letar efter ett recept på ingefärsmarmelad så här lagom innan jul, nån som kan hjälpa mig?
onsdag den 16 november 2005 kl 18:29
Veronika undrar om man kan frysa riven, färsk ingefära. Jag har hört att man kan förvara den skalad i frysen och sedan riva det man behöver. Precis som Yvonne och Ki så är jag på jakt efter ett recept på ingefärsmarmelad. Det är så gott på den rostade mackan!
måndag den 5 december 2005 kl 15:12
Ingefära räddade våra liv.
fredag den 9 december 2005 kl 19:15
Hörde om en energidryck med ingefära i ett TV-program. Den påstods förbättra synen bla. Kan någon förmedla receptet till mej.
torsdag den 5 januari 2006 kl 12:16
Ingefära fungerar utmärkt som bot mot bil- och sjösjuka. Tugga på en bit innan och/eller under resan.
lördag den 14 januari 2006 kl 17:21
Jag vet att det inte blir samma smak med riven färsk som mald torkad ingefära.
Står det 1 msk riven färsk ingefära i receptet - hur mycket motsvaras detta av om man bara har mald torkad.
Lars-Erik
söndag den 29 januari 2006 kl 10:59
Söker ett recept på ren ingefärsmarmelad. Har letat på hela webben men ej lyckats finna. Kan någon hjälpa mig?
torsdag den 2 februari 2006 kl 13:40
Såg att det var flera som letade efter recept påingefärsmarmelad. Hittade detta på Dansukkers sida.

Ingredienser
60 g riven färsk ingefära
8 dl vatten
1 kg Syltsocker

Blanda samtliga ingredienser i en gryta och koka i 5 minuter.

Tag grytan från värmen. Skumma väl. Låt stå i 15 minuter. Rör om då och då.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut.

Förvara svalt.
fredag den 31 mars 2006 kl 18:59
Köpte ingefära för första gången. Tänkte ha den i en köttgryta. Någon som kan tipsa om det ska vara mycket eller lite av ingefäran. Är den stark, eller?
fredag den 21 april 2006 kl 15:04
Vid förkylningshosta och halsont.

0.5 l cola
1 st citron, i 4 klyftor. Pressa saften ur dem i colan, lägg de urpressade citronskalen i colan. Tillsätt
1 bit färsk riven ingefära
5-8 pressade vitlöksklyftor.
Värm upp, sila av & drick varmt.
Gott, lindrande och välgörande.
onsdag den 10 maj 2006 kl 15:05
vill du ha hjälp när du ska sluta röka. ingerfära är toppen när du blir röksugen.. skär i små bitar o ha med dig i en liten ask.
tisdag den 5 december 2006 kl 17:03
Hej alla!
Har precis köpt ingefära...läste idag att det hjälper mot viknedgång, någon som har erfarenhet av det? Och på vilket sätt kan det hjälpa? Kram alla
tisdag den 19 december 2006 kl 23:53
Varje gång jag börjar få ont i halsen äter jag ca en centimeter färsk ingefära. Jag har inte varit förkyld sedan jag började med det för ett halvår sedan, och jag brukar bli sjuk rätt ofta i vanliga fall. Värt ett försök.
onsdag den 21 mars 2007 kl 20:15
Hej alla. När ni skriver "riven" ingefära. Vilken grovlek pratar vi då? minsta möjliga eller?

Har precis avnjutit en fantastiskt god ingefära-grog med rom, citron, hett vatten och socker.
måndag den 10 september 2007 kl 13:13
Jag blir ofta sjuk under vinterhalvåret, och fick tipset att prova ingefära. Jag har använt det i mitt te tillsammans med honung, och måste ärligt talat säga att skillnaden är enorm. Dels blir jag riktigt varm och go i kroppen, och ingen förkylning hittills. Super!
tisdag den 18 september 2007 kl 5:11
Hej chatarina! Vad menar du med cola (coca cola?)
Tack!
lördag den 27 oktober 2007 kl 20:01
när man ska koka och göra inkokta ingefärsbitar så kan man koka ur ingefäran lite först och sedan slå av vattnet.blir litemer likt det man köper på affärn
måndag den 26 november 2007 kl 22:48
Hej, undrar om det kan vara farligt att äta en stor bit av ingefära per dag. Tycker det smakar otroligt starkt men äter för att bli av med förkylning och liknande...
mvh
tisdag den 11 december 2007 kl 14:51
snäll skriv ätt recept om sportdryck
lördag den 2 februari 2008 kl 17:36
Hur torkar man ingefära? Någon som vet?
tisdag den 19 februari 2008 kl 20:45
Jag gör ofta min så kallade mirakeldryck.

då skalar jag, hackar och kokar upp en näve färsk ingefära tills vattnet börjar få en lite lätt röd färg.
då låter jag den svalna och blandar sedan i honung efter smak..
(brukar gå åt en del)
och sist en rejäl skvätt citron
Drickes med fördel kyld
håller garanterat alla förkylningar borta och är SUPERGOTT!! :)
torsdag den 10 april 2008 kl 15:43
hej. jag som alla andra har hört att ingefära kan hjälpa mot viktnedgång,.....
stämmer detta??
måndag den 21 april 2008 kl 11:10
Tips:
Skala och skiva en bit ingefära och lägg i vatten i en kastrull. Lägg även i en hel kanelstång och några kryddnejlikor.
Koka upp och låt sedan stå och dra. Blanda i honung efteråt eller socker innan uppkoket - allt efter smak.
Supergott kvällste!
torsdag den 17 juli 2008 kl 14:33
såg att ni skrev att inlagd ingefära somman gör hemma håller bara i en vecka hur kan man göra det så att den håller längre?
typ som mermelad som är gjor hemma hålelr mycket längre
torsdag den 4 december 2008 kl 16:21
Har läst om ingefärans fantastiska egenskaper och tänker nu testa hur det fungerar mot värk i kroppen(
onda knän, höfter och armbågar) och eventuell viktnedgång. Återkommer om några veckor med testresultat.
onsdag den 21 januari 2009 kl 16:03
Har druckigt ingefärste (starkt) nu ca 3 veckor. Märker stor skillnad fämst på magen. Ingen luft i magen längre och mycket fastare avföring. Tror oxå att jag blir piggare?! Har dock inte gått ner i vikt men hoppas att detta skall hjälpa till med det. Men man skall kanske äta ingefära mer då och inte bara dricka te som jag gör? Någon som vet?
söndag den 22 mars 2009 kl 16:39
Jag har ätit färsk ingefära i lövtunna skivor på Kinarestaurang.
Försökte samma sak själv men det blir väl starkt. Skall man förvälla först eller lägga skivorna i någon lösning? Kan någon tipsa mig? Stort tack i förhand.
torsdag den 25 juni 2009 kl 19:29
Till Cina:
Vill du gå ner i vikt ska du helt enkelt få i dig mindre energi och förbruka mer.
torsdag den 30 juli 2009 kl 15:31
hej jag läste nångstans att om man koka nigefära i små bitar i 15 minuter och dricka som te kan man gå när i vikt är det sant?
måndag den 5 oktober 2009 kl 8:26
Hur mycket Ingefära kan man äta per dag.
torsdag den 5 november 2009 kl 11:25
Jag river ingefäran och så med vitlök, blanda jag dem med rivande gurka och yougort, lite salt och lite svart peppar. teste den, denne god.
måndag den 7 december 2009 kl 3:58
Torkad ingefära. Läste att någon villa ha recept på torkad ingefära. Jag brukar skala och skiva färsk ingefära, lägga på galler och torka i ugnen på 50 grader över natten med luckan på glänt. Gott som te eller i grytor och buljonger.
fredag den 18 december 2009 kl 0:28
Urgod wok! Skala ingefära, skär i tunna skivor, strimla dem, strimla röd spetspaprika, skär shiitakesvamp - strimla kycklingfile med en vitlöksklyfta - fräs allt i rapsolja samt ljus thaisoya! jasminris till och en flaska kallt portugisiskt Vinho verde! Strålande!
måndag den 21 december 2009 kl 22:54
Ingefära är bra mot mycket. Jag brukar dricka ingefäratea och det hjälper min mage, samt potensen blir bra så kvinna var finns du jag är redo hihi..
måndag den 1 februari 2010 kl 14:55
jag är förkyld och driker ingefära
nu och det känns riktigt bra i halsen. men att gå ner i vikt tror jag ej på!!....
fredag den 19 februari 2010 kl 7:53
Hej !

Sedan 5 år tillbaka så dricker jag en stor kopp te på kvällen som innehåller 1/2 msk ingefära, 1 liten vitlök och 1 msk honung. Lite starkt blir det, men det står man ut med :-) Jag har inte haft någon försylning eller några andra sjukdomar sen jag började med denna drink. Innan hade jag årliga försylningar. Testa :-)
onsdag den 21 april 2010 kl 22:38
Hej!
Ingefära är mycket bra mot mens värk testa det tjejer!
tisdag den 4 januari 2011 kl 15:47
Tack, alla för dessa fantastiska tips. Och Ronak, jag lånar din text och delar på FB. Tack.
fredag den 4 februari 2011 kl 23:01
Har provat ingefära i förkylningstider. Jag kokar upp vatten med en matsked riven ingefära och tillsätter en eller två skedar socker. Det blir starkt men det hjälper mot halsont. Man kan också koka vanligt te med riven ingefära plus en bit kanel.
Med en sked socker blir det jättegott och nyttigt.
fredag den 11 februari 2011 kl 10:22
Ingefära sägs öka ämnesomsättningen, därför är det troligt att den kan påverka viktnedgången. Att ta en lite bit syltad ingefära eller att dricka varmt ingefärste (utan socker) mellan måltiderna gör att suget efter andra sötsaker och mat minskar.
söndag den 27 februari 2011 kl 10:36
Upplever många av de diskuterade fördelarna men såg att en frågeställning inte behandlats färdigt. Kan det vara farligt att äta färsk ingefära dvs i inte tillagad utan rå? Kan den ha negativ inverkan på nerver?
måndag den 28 februari 2011 kl 19:02
Jag börjar bli lite stel i leder och har dessutom ständigt infl. i armbågar. Har hört att ingefära skall vara bra. Jag köpte färsk men fick höra i hälsokostaffären att man får akta magen när man tar färsk ingefära?? Någom som kan råda hur mycket man ska ta och hur?? Ingen van kryddare..
söndag den 8 maj 2011 kl 10:07
Är det någon som har koll på om den torkade ingefäran är lika nyttig som den färska??
onsdag den 29 juni 2011 kl 15:49
Hur mycket torkad ingefära motsvarar 1 msk färsk
onsdag den 5 oktober 2011 kl 17:25
Tack och lov att jag kunde få tag i ingefära även i Italien,där man inte normalt använder ingefära i maaten. Vår snälle frukthandlare skaffade hem färsk och fin ingefära till mig. Dagen förut hade jag gått stadsrundtur med mycket värk trots varmt och skönt väder. Dagen efter att ha ätit ingefäran, var jag i stort sett helt värkfri!
tisdag den 24 januari 2012 kl 1:34
Jag slutade röka med ingefära. Tidigare rökte jag ett paket om dagen i 12 års tid. Nu har jag inte rökt en cigarett på 9 år. Så fort röksuget satte in tog jag en bit ingefära under läppen och röksuget var som bortblåst. Det var mycket effektivt och nyttigare än något hjälpmedel med nikotin.
torsdag den 2 februari 2012 kl 13:39
Jag håller på att försöka att sluta snusa och äter då ingefära uppskuren i små bitar och det lindrar suget efter snus så hittils har jag kunnat vara utan snus i tre veckor (efter 40 års snusande)
onsdag den 30 maj 2012 kl 0:01
En sak som inte nämnts är att ingefärste fungerar fantastiskt för att förhindra acne! Den egenskap som jag uppskattar mest :)
måndag den 25 februari 2013 kl 10:51
hej jag äter jätte mycket ingefära på dagen undrar om den är falig
måndag den 22 april 2013 kl 12:15
Jeg har artros og vil gjärne pröve fersk ingefär. Bakdelen er at jeg tar anastrozol for brystkreft. Denne medisinen er hormondempende. Bör jeg avstå fra ingefär?
söndag den 12 maj 2013 kl 11:37
TACK FÖR ALLA FÖRSLAG-- HUR MYCKET KAN MAN TA-OCH NHUR FÖR LEDER OCH IBS-MAGE1
onsdag den 5 juni 2013 kl 19:48
Jag är reumatiker som ofta får spännings huvudvärk/migrän. Ingefära i alla former tar bort detta för mig. får nästan aldrig migrän numera. Dock gör jag en ingefär shot i min råsaft centrufug och shottar den varje dag! mycket stark dock så tugga på en bit äpple direkt efter så försvinner det starka nästa direkt.
torsdag den 19 september 2013 kl 16:02
Stoppa en tunn skiva av färsk ingefära under läppen om du vill sluta snusa, fungerar perfekt :)
tisdag den 1 april 2014 kl 19:24
fråga? är ingefärsvatten bra för lederna? Med vänlig hälsning birgitta

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser