Högrev

Svenskt namn: högrev högrev
Engelskt namn: beef chuck (äv. blade, beef shoulder)
Kategori: Nötkött (ko och kalv)
Beskrivning: Högrev är en av de billigaste styckningsdetaljerna av nötkött, men rätt tillagat är det både mycket mört och smakrikt. Köttet har grova muskeltrådar då det kommer från skulderpartiet, en del som fått arbeta mycket, och är därför inte tillräckligt mört för att stekas som biffar. Högrev blir istället bäst om det får koka långsamt, t.ex. i en köttgryta eller soppa. Efter ca 2 timmars kokning blir köttet så mört att det nästan faller sönder, och är därför ett typiskt grytkött. Högreven passar också bra att mala till nötfärs.

Köttet har mycket smak i sig, men man behöver trots det inte vara rädd för att blanda med kraftiga kryddningar, vin, chili, smakstarka grönsaker mm. Klassiska recept där högrev passar bra är: kalops, pepparrotskött, boeuf bourgignon, chili och gulasch.

Det går faktiskt även bra att grilla en hel bit högrev om man använder barbeque-metoden, dvs. låg värme under lång tid under lock, gärna med rökspån. Skiva sedan upp den i inte alltför tjocka skivor, skär alltid tvärs över fibrernas riktning. I Sverige har denna grillmetod inte varit så vanlig, men har blivit populärare under senare år.

Högrev är ett ganska stort köttparti, som oftast säljs som större köttstycken eller grytbitar. Det finns dock en del lite mörare delar som även säljs i skivor som lämpar sig att steka eller grilla som biffar. Dessa blir inte lika möra som t.ex. biffar av innanlår eller ryggbiff, men har mycket smak. Utanför Sverige (bl.a. i USA) har man delat upp högreven i en mängd olika styckningsdetaljer, med eller utan ben (i Sverige säljs den alltid benfri). Det är svårt att hitta motsvarigheten till dessa i Sverige. Pratar man om steak menar man skivat kött, medan roast betyder ett större köttstycke. Exempel på högrevs-delar i USA:
pot roast - en benfri grytstek, ganska mager utan större senor
shoulder steak - en biff av högrev som steks eller bräseras
7-bone pot roast – en grytstek med benpartiet kvar
Kan ersättas med: Bog (av nötkött) eller fransyska
Hållbarhet och förvaring: Förvara färsk högrev i kylskåpets kallaste del (helst högst +4º). Hållbarheten brukar vara 3-4 dagar, se bäst-före-datum på förpackningen. Högrev går även bra att frysa i 8-12 månader, frys in snabbt och tina långsamt.
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Nöt högrev (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:190.5kcal/797.2kJ
Vatten:67g
Protein:18.6g
Fett:13g varav mättat: 5.96g, enkelomättat: 5.5g, fleromättat: 0.55g, kolesterol: 54mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 12mcg, Niacin: 5.7mg, B2: 0.18mg, B1: 0.06mg, B6: 0.45mg, B12: 1.4mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.6mcg, Retinol (A-vit): 13mcg, Karoten (A-vit): 25mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.35mg
Mineraler:Fosfor: 162mg, Järn: 2.4mg, Kalcium: 8mg, Kalium: 320mg, Magnesium: 21mg, Natrium: 61mg, Selen: 9mcg, Zink: 4.4mg
Nöt högrev fett bortskuret (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:148.6kcal/621.9kJ
Vatten:71.9g
Protein:19.5g
Fett:7.85g varav mättat: 3.6g, enkelomättat: 3.32g, fleromättat: 0.33g, kolesterol: 55mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 12mcg, Niacin: 6mg, B2: 0.13mg, B1: 0.04mg, B6: 0.5mg, B12: 1.4mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.6mcg, Retinol (A-vit): 6.1mcg, Karoten (A-vit): 10mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.3mg
Mineraler:Fosfor: 160mg, Järn: 2.4mg, Kalcium: 7.8mg, Kalium: 292mg, Magnesium: 18mg, Natrium: 70mg, Selen: 8mcg, Zink: 5.7mg
Se även:
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om högrev i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med högrev på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (4 st)

måndag den 8 december 2008 kl 9:50
I en så väl arbetad sida saknar jag en enkel skiss var på djuret högreven sitter
mvh
måndag den 7 september 2009 kl 11:02
det lustiga är att högreven sitter närmast entrecoten...lite längre upp mot halsen på djuret om jag inte minns fel.(Rätta mig gärna om så är fallet). Måste säga att det var en väldigt bra information...men jag håller med föregående om att en köttkarta hade varit pricken över i här:)
tisdag den 6 oktober 2009 kl 14:23
ööööh...det står högst upp på sidan beef shoulder. Shoulder=axel...hej..
fredag den 26 november 2010 kl 9:40
För den som är intresserad av BBQ / grill som nämns här kan jag ge ett länktips;

kolla www.grillhouse.se de har riktiga BBQ grillar som passar för tillagning av ex högrev mm.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser