Havtorn

Svenskt namn: havtorn havtorn
Engelskt namn: sea buckthorn
Kategori: Frukt och bär
Beskrivning: Havtorn är en bärbuske som trivs i Asiens och Norra Europas (inklusive Sveriges) lite kargare kusttrakter. Busken har gul-oranga syrliga, saftiga bär. Bären har en mycket stark en smak som påminner lite om passionsfrukt efter att man sötat dem. I matlagningssammanhang används bären till mos, sylt, saft, marmelad, gelé, likör och som smaksättare åt såser, drycker och desserter. Bären används dessutom flitigt till olika naturmediciner då oljan från kärnorna anses ha läkande egenskaper.
Även de proteinrika bladen tas tillvara och används dels som djurfoder och ibland till te.

Busken trivs i näringsfattig jord och och odlas ibland särskilt för att binda marken vid kusttrakterna så den inte sprids för vind och vatten. Busken har kraftiga törnar, därav namnet havtorn. Det botaniska namnet Hippophae Rhamnoides lär den ha fått av att de gamla grekerna använde växten till sina kapplöppningshästars diet (Hippohae betyder ungefär "skinande häst").

Förväxla inte namnet havtorn med hagtorn, som är en helt annan växt. Hagtorn har röda bär, som visserligen inte är giftiga, men har inget gemensamt med havtorn i smaken.
Finns att få tag på: Bären lär vara svår att hitta i butiker, så färska bär får man antingen plocka vilt, alternativt odla busken själv om man har möjlighet. Bären blir som regel mogna att plockas i september.
Miljöpåverkan:

Grönt ljus

Svenska havtornsbär är ett mycket bra miljöval.

Bästa säsong:
            
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Näringsöversikt: Bären är mycket rika på vitaminer, framförallt C-vitamin, men innehåller även A, E och B-vitaminer.

C-vitaminhalten lär ligga mellan 200-1500 mg per 100g (normalt ca 600mg) vilket är betydligt högre än t.ex. citron med sina ca 50mg/100g. E-vitamin halten har mätts ända upp till 180mcg, Folater upp till 80 mcg och Karoten till ca 30-40mg.
(Källa till dessa uppgifter: Institute for Traditional Medicine (http://www.itmonline.org/arts/seabuckthorn.htm)
Se även: hagtorn
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om havtorn i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med havtorn på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (82 st)

måndag den 15 augusti 2005 kl 16:46
I olika beskrivningar om Havtorn står att den växer i torr eller näringsfattig mark. Jag har en enormt snabbväxande häck med god skörd - som trivs i sank lerjord!
söndag den 15 januari 2006 kl 13:32
Det finns ingen regel, utan undantag :-)
torsdag den 23 februari 2006 kl 18:54

Är det ett tryckfel "(normalt ca 600 g)" det borde väl vara 600 mg!?
C-vitaminhalten lär ligga mellan 200-1500 mg per 100g (normalt ca 600g) vilket är betydligt högre än t.ex.
torsdag den 23 februari 2006 kl 21:07
Japp, mg ska det naturligtvis vara. Tackar för påpekandet, det är nu korrigerat!
söndag den 19 mars 2006 kl 21:11
I min tehandel har jag köpt grönt te med havtorn som är fantastiskt gott. Men jag undrar hur mycket av näringsämnena man får i sig den vägen?
söndag den 19 mars 2006 kl 21:11
I min tehandel har jag köpt grönt te med havtorn som är fantastiskt gott. Men jag undrar hur mycket av näringsämnena man får i sig den vägen?
måndag den 29 maj 2006 kl 21:46
Har idag 29/5 bjudit tillsammans med min hustru två damer på lunch, varav envar amerikanska.
Som avslutning på måltiden bjöds de på Havtornsglass, Den var gjord av Glass Otto, Glassfabriken i Hässleholm,fd ägare till Åhus Glass
på den tiden när det var ett familjeföretagh. GLASSEN VAR GOD!
måndag den 3 juli 2006 kl 15:48
Köpte två e-plantor (sverigeanpassade x-tra tåliga) av havtorn i present till ett par som firar gemensam 30-årsdag. Krävdes två plantor med namnen 'Romeo' och 'Julia'. Flyinge plantshop i Skåne har dem.
torsdag den 14 september 2006 kl 20:56
Hej
Är det någon som kan ge mig ett recept på havtornsmarmelad. Det skulle vara roligt att prova att göra marmelad på detta "spännande" bär..
söndag den 17 september 2006 kl 13:22
"Taggar" resp "törnar" är inte synonymer utan botaniska begrepp med olika innebörd.
Namnet havtorn kommer från törnar, som busken är rik på.Det förhåller sig på samma vis med hagtorn.
söndag den 24 september 2006 kl 19:28
Hej!
Åh, mina havtornsbuskar (en heter Julia) har i år nedkommit med 2 dl fina bär. Jag vill göra marmelad på dem men har inget recept så jag skulle också gärna vilja få tag på det om det finns någon som vill dela med sig av recepthemligheten. :-)
lördag den 30 september 2006 kl 15:15
Någon som vet om det är tillåtet att plocka hela kvistar av Havtorn?? Har hört att de lossnar lättare om de fryses så innan skörd.
söndag den 1 oktober 2006 kl 17:25
man plockar lättast hela kvistar och fryser dem. annars går de lätt sönder när man plockar dem. har man egna buskar så gallrar man dem genom att klippa kvistar och fryser dem. de växer lätt för tätt.
fredag den 6 oktober 2006 kl 19:37
HJÄLP!! jobbar som kock på en restaurang i finlandssvenska skärgården,har total ide torka vad gäller havtorn...behöver alla recept som finns att få!! tackar
onsdag den 11 oktober 2006 kl 16:34
Är det någon som vet vad man byta ut havtorn mot i ett recept. Går inte att få tag i havtornsjos som ska vara med i ett recept jag tycker låter spännande.
Hälsningar
Susanne
onsdag den 18 oktober 2006 kl 14:07
Hej, Ni som har svårt att få tag på Havtornsjucie. Vi har kallpressad jucie med hög puréhalt. Levererar till flera stjärnkockar, restauranger och livsmedelsindustri. kolla på havtornspecialisten.se eller ring 073-724 20 10 eller 0531-40977 Vi har sveriges bredaste sortiment av svensktillverkade produkter av Havtorn. Både delikatesser och naturkosmetik. Ring NU!
mvh
sune
söndag den 11 mars 2007 kl 17:12
Har en fråga; Kan C-vitaminhalten variera så mycket som mellan 200-1500mg? glad för svar!
fredag den 10 augusti 2007 kl 10:08
Havtorn innehåller mycket Omega 7 som ska vara bra för kroppens slemhinnor. Men man måste äta bären det är i fruktköttet och i kärnorna det finns. I juice finns väldigt lite.
måndag den 13 augusti 2007 kl 9:02
Hjälp!
Jag bor i Västmanland och behöver hjälp med att ta reda på vart man kan köpa Havtornsbuskar! Gärna över nätet..om det funkar. Tack på förhand.
onsdag den 22 augusti 2007 kl 18:14
God kräm blir det av havtorn! Och man ska inte kasta bort kärnor och skal då man kokar upp bären med vatten.. Utan sila sen bort bär och skal, kör detta i mixer. Det blir jättegoda saftiga grahamsemlor och annat bröd, om man lägger i detta "kross".
lördag den 25 augusti 2007 kl 18:50
Till dej som ville köpa havtornsbuskar: I Ärla, utanför Eskilstuna, ligger Löta Trädgårdscentrum. Det är väl en bit att åka, men dom har jättekunnig personal och massor av andra växter (och hur mycket rosor som helst). Våra buskar tog sej bra och fick mycket bär första året.
måndag den 3 september 2007 kl 16:44
Jag gjorde Havtornsmarmelad i gårkväll.
Fick ut 7 dl rå saft efter att ha kört de råa bären i mixer.
Blandade med dubbla mängden vatten och 7 dl socker. Kokade upp och skummade. Rörde ner 6 tsk Pektin blandat med lite socker och kokade upp igen.
Hällde på varma geléglas och slöt dem med paraffin.
Underbart gott! Lycka till
tisdag den 18 september 2007 kl 9:10
Har just fått fyra små buskar av en god vän. Hur ska man veta vad som är han- och honbuskar? Någon som har ett tips?
onsdag den 19 september 2007 kl 8:34
Någon som vet var jag kan plocka havtornsbär i närheten av Österlen i Skåne?
tisdag den 25 september 2007 kl 21:25
Hej! jag skulle behöva mer informtion om receptet på havtornsmarmelad. Hur mycket bär behövs för 7 dl saft , tillsats av vatten och socker mängden oklar
TAcksam för svar.
onsdag den 26 september 2007 kl 19:46
Jag o min pojkvän var i helgen uppe i Luleå skärgård. På ön där vi har vår stuga växer det obegränsat med havtorn, men vi plockade bara 3 liter p.g.a. de jobbiga taggarna. Att klippa av hela kvistar på vilda buskar är förresten Förbjudet! =d
torsdag den 4 oktober 2007 kl 18:32
Hvordan lager en havtorn sorbet. Jeg trenger en recept.
lördag den 24 november 2007 kl 16:51
Djupfrysta, svenska havtornsbär finns att köpa hos Gryningens hälsokostaffär, Folkungagatan 68.
Irma
torsdag den 13 december 2007 kl 23:05
jag har några frågor om havtorn. hade tänkt att sätta några plantor i växtzon fyra. läget är i en sluttning mot en insjö. ganska stenigt och ganska blåsigt. Tror ni att plantorna kan växa bra där?
måndag den 17 december 2007 kl 17:49
hej!Har själv pressat havtorn och silat,sedan in i frysen i istärningspåsar.E n tärning är alldeles lagom på morgonen i ett glas apelsinjuice eller drick den som en "snaps" i ett litet vackert glas.
måndag den 4 februari 2008 kl 18:09
i Finland pressar vi havtorn med en press,sen fryser jag ner saften i iskubspåsar-fryser sen och har saft hela året:1lvatten+3kuber+0,7dl socker!
måndag den 4 februari 2008 kl 20:28
Mina barn e´som galna i havtornsmarmeladen ...... Är d farligt om dom äter mycke´av d ?
måndag den 3 mars 2008 kl 15:47
Brukar havtorn kallas: Nordens kokosnöt, nordens passionsfrukt eller nordens bambu?
tisdag den 8 april 2008 kl 22:04
Undrar om någon vet butik i Borås eller Göteborg som säljer havtorn. Verkar vara svårt att hitta i vanliga mataffärer..
söndag den 18 maj 2008 kl 23:11
Undrar om man kan plantera havtorn i närheten av avloppsledning? Får den djupa rötter?
måndag den 19 maj 2008 kl 10:49
Planta Jemtlandica i Krångede säljer massor av olika Havtornsprodukter och även fem olika sorters plantor. Tatjana, Sunny, Gold Rain, Mary och hanplantan Lord. Alla är nästan taggfria. Deras hemsida är www.plantajemtlandica.se
lördag den 28 juni 2008 kl 13:58
hej...
jag vill veta om du vet viken matbutik eller hälsabutik i sthlm eller nätet bruka sälja om färska havtorn??
söndag den 10 augusti 2008 kl 19:12
Hur vet man att bären är mogna? Har oranga vackra bär, men de sitter väldigt hårt på busken, är det meningen att man ska slita loss bären eller ska jag vänta ett tag med att skörda? Gunilla
tisdag den 12 augusti 2008 kl 19:46
Svar till Karin: Det finns en butik på PÅ STAMPGATAN 22 D – MITTEMOT ULLEVI – PÅ ANDRA SIDAN ÅN.

Svar till Gunilla Hamberg: Det står längre upp att man ska frysa in hela kvistar med bär på. Antar att det blir lättare att ta av dem när de är frysta...

Själv undrar jag om man kan köpa buskar som man kan ha hemma i lägenheten??
fredag den 15 augusti 2008 kl 12:00
Vill tipsa om Membra7 från hälsokost som innehåller havtorn och omega3,6,7,9.Det hjälper Bra mot mina torra ögon ,finns även flytande.
måndag den 25 augusti 2008 kl 21:45
Är det någon som vet var man kan köpa en press för Finnbär? (bären på Havtorn)Håkan
onsdag den 10 september 2008 kl 12:36
Jag har köpt en massa olika havtornprodukter på nätet på en sida som heter blickfang.nu. Leveransen tar bara typ en vecka, supersmidigt..

Jag brukar blanda i lite torkade havtornsbär i en sallad, det är jättegott!
tisdag den 16 september 2008 kl 19:31
Var hittar jag matrecept på havtorn?
onsdag den 17 september 2008 kl 16:46
Förra året skördade jag mina havtorn genom att,med tjocka gummihandskar på för taggarnas skull,krama saften ur bären medan de satt kvar på buksen. Silade och frös in i iskubspåsar. I år har jag klippt av kvistarna,klippt bort bladen och lagt i frysen under natten. Sedan bara att pilla loss de frysta bären.Har nu drygt 30 l i frysen och längtar efter recept....
fredag den 19 september 2008 kl 1:36
Kom igen Sverige!
havtornsmarmelad!
har ingen bra recept.
Vi svämmar över i malmö.
lördag den 20 september 2008 kl 9:18
Ska ut i helgen och plocka havtorn.Önskar tips på vad man laga av havtorn?
fredag den 26 september 2008 kl 9:29
Det finns en fantastisk bok med alla möjliga recept med havtorn från Gräsö. Kolla deras hemsida: www.havtornsrecept.se
Vi brukar göra havtornsmarmelad med äppelpektin som vi kokar själv. Koka först 1 kg äpple i halvliter vatten, ca 1 timme, sila vätskan (äppelpektin). Rör havtornsbär i mixer och sila dem om du vill inte ha frö med. Ta 200 ml äppelpektin, 2 l havtornspuré och 1 kg syltsocker, rör massan och varma upp till första bubbel (ca 95 grader), fylla i sterila burkar, skruva lockar på en gång, låt den stå, rör inte före marmeladen har stelnat, annars förstöras gelé. Liknande marmelad kan du köpa på vår hemsida: www.plantajemtlandica.se Vi kokar inte havtornsproduker, eftersom försämras havtorns smak-arom och förstöras vitaminer.
lördag den 11 oktober 2008 kl 21:57
går det att äta bär av havtorn-romeo
lördag den 1 november 2008 kl 17:48
Var kan få tag i havtornsolja. Tacksam för svar snarast

rik Bengtsson
lördag den 15 november 2008 kl 17:38
man kan köpa havtornsjuice på handelsgården i Umeå
lördag den 15 november 2008 kl 22:38
man kan köpa havtornsjuice på handelsgården i Umeå
lördag den 13 december 2008 kl 16:58
Härligt att se att det Havtorn blivit så uppmärksammat! Nya sidor och forum poppar upp hela tiden! :) Här är en ny som jag nyligen hittat för er som är havtornsintresserade: www.MyHavtorn.com de har en del vettigt!
fredag den 6 februari 2009 kl 11:35
I offer havtorn (sea-buckthorn) berries, frozen. In 25kg paperbags. From Estonia. 3.-EUR/kg Minimum quantity is 1000kg (40 bags).
priit@jomanda.ee +3725033931
onsdag den 11 februari 2009 kl 16:08
Havtorns-granulat från Kina. Var i Sverige får man tag på detta?
måndag den 30 mars 2009 kl 14:18
På Ölands örtagård kan man köpa havtorn och havtornsprodukter som vi odlar och tillverkar själva
onsdag den 20 maj 2009 kl 13:53
Hej!
Vi har den turen att på vår sommarställe i Österbotten (Finland) så har vi vildväxande havtornsbuskar. Vi pressar bären på buskarna när det har varit den första frostnatten för då är bären inte lika sura och saften rinner otroligt bra (med en speciell press som vi gjort själv). Fryser sedan ner saften i iskubspåsar, så är det bara att ta fram när som helst man vill ha. Jag brukar göra kräm av bären samt läskande i drinkar inga onödiga tillsatser bara lite socker.
torsdag den 2 juli 2009 kl 7:01
Här finns bra havtornsprodukter: www.lenas.se
onsdag den 2 september 2009 kl 13:41
Har en stor härlig havtorns buske/träd. Önskar olika recept. Tack på förhand
lördag den 5 september 2009 kl 15:36
Hur sura ska bären vara? Våra är oranga men fortfarande väldigt syrliga.
söndag den 4 oktober 2009 kl 11:19
Hej!
Jag har just skördat 5-6 liter havtorn från min trädgård. Hur gör jag juice? Saft?
MVH Gullvi
måndag den 10 maj 2010 kl 20:54
Hej
jag är diabetisk kan jag dricka juice från Havtorn ?
måndag den 17 maj 2010 kl 9:47
Hej!
Skulle vilja veta om man kan köpa buskar i Bohuslän (sommarbor i närheten av Grebbestad/Fjällbacka). Växer de vilt i Bohuslän? Kan man beställa fran nagon odlare om det inte finns att köpa i närheten?. Vad för jordman bör man ordna?
lördag den 11 september 2010 kl 9:20
OSB!!! Havtorn är fridlyst och grenar från vilda buskar får därför inte klippas av.
måndag den 27 september 2010 kl 21:36
Någon som vet var de finns i Stockholms skärgård som man kan plocka dom?

Jag är hemskt tacksam för tips.
Jag skulle vilja plocka en 5-10-liter som ska räcka hela året.
måndag den 1 november 2010 kl 11:54
Efter att ha provat olika recept på havtorn har jag koncentrerat mig på saft som jag tar ur färska bär genom att trycka dem genom potatispressen. Fryser sedan saften i istärningsfack.
Men det bästa tycker jag är att styckefrysa dem och att varje morgon äta 6-10 bär.
Jag undviker att koka bären för att bibehålla C vitaminhalten.
fredag den 10 juni 2011 kl 18:51
Hur många år dröjer det innan man får bär? Visst är det honplantan som får bär!??
onsdag den 3 augusti 2011 kl 12:15
Undrar hur man vet när bären är mogna.
onsdag den 3 augusti 2011 kl 16:55
Jag behöver recept på havtorns-marmelad gjord på syltsocker med pektin. Hade väldiga problem i fjor med "vanligt" pektin.

Lill C
torsdag den 4 augusti 2011 kl 17:27
Jag undrar när havtornsbären är mogna.Dom är oranga och fasta. Väntar man för länge så kalasar fåglarna på dom. britt.
torsdag den 4 augusti 2011 kl 18:35
4 aug 2011
Havtornen är mogna att skörda när du klämmer på ett av bären och "det sprutar" ur dem. Täck över med ett nät så slipper du kalasande fåglar.

Lill C
onsdag den 24 augusti 2011 kl 9:12
Svar till Helena Johansson 3 aug -11
Javisst är det honplantan som får bär. Dock MÅSTE du ha en planta av varje kön annars blir det inga bär (av naturliga skäl)

Lill C
måndag den 29 augusti 2011 kl 17:21
29 aug 2011. Har köpt en havtornspress som är bra, pressat 7 liter ren saft i dag.Jag vill ha recept på marmelad på enbart saften.Skalen är ju borta,finns pektin i skalet? Janne
lördag den 15 oktober 2011 kl 0:01
Jag har tre "flickor" och två pojkbuskar.Har skördat ca 5liter bär nu i höst. Det finns mer att ta ner, men det är så jobbigt att få bären från grenarna. Har någon ett tips på hur man plockar bären?
torsdag den 9 februari 2012 kl 13:23
Ett bra sätt att få med sig lite mer av bären är att "räfsa" med lätt hand, inifrån och ut utmed grenarna.
fredag den 6 april 2012 kl 13:33
Läste en artikel om havtorn i en utländsk tidning där det stod att havtorn får inte ätas färska. Undrar om detta är sant????
Själv har jag ätit havtorn endast rå.Tacksam för svar
lördag den 18 augusti 2012 kl 15:22
Hittade några recept:Havtornsmarmelad. 90 g havtorn
1,5 dl vatten
1,5 dl syltsocker

Koka havtornsbär och vatten i 5-7 minuter. Ta bort ev. skum och passera bären och vattnet genom en sil.
Häll tillbaka blandningen i grytan, blanda ner syltsockret och låt koka i 3 minuter.
Häll sylten på uppvärmda burkar.

Havtornssorbet (4-6 portioner)
2 gelatinblad
100g vatten (1dl)
200g havtornspuré
250-300g vit sirap

Lägg gelatinbladen i blöt och koka upp vattnet. Krama ur gelatinbladen och lös dem i vattnet. Blanda i havtornspuré och smaka av med sirap.
Kyl smeten i kylskåp och frys den i glassmaskin. Förvara sorbeten i frys fram till servering.


fredag den 31 augusti 2012 kl 17:46
Finns det någon som har recept på havtornssylt. Vilket är enklast o godast att göra, sylt eller marmelad.
Berith
torsdag den 27 september 2012 kl 20:27
Sylt är nog inte lätt att göra på havtorn. För att överhuvud kunna handskas med dem kör jag mina i mixern och silar bort skal och kärnor, som jag använder till brödbaket senare.
Jag gör marmelad på dem och köper DanSugars Fruktsocker med pektin, lika delar saft som socker fungerar bra. Kokas i max 5 min under omröring. Häll upp på burkar och förslut dem varma/heta - ställ att svalna, sedan njut!
torsdag den 27 september 2012 kl 20:31
Svar till Carin
Jag "plockar" mina med hjälp av en sekatör. Klipper även bort de grövsta taggarna och lägger dem i plastpåsar i frysen 2 dygn. Använder ett gammalt (rent) lakan på köksbordet och de "spritter" av grenarna enkelt och utan alltför mycker "smet". Lägger tillbaka de rena bären i frysen om jag inte har tid att göra marmelad meddetsamma.
Lycka till!
torsdag den 22 augusti 2013 kl 9:17
Av misstag köpte jag havtornsolja som är gulfärgad (skulle ha ofärgad att smörja ansikte och händer). Önskar tips på användningsområde för den gulfärgade.
fredag den 20 september 2013 kl 9:01
Kan man inte äta bären som dom är? Jag plockade några dl som jag frös tänkte ta upp efter hand och ha i filen eller på glass.
torsdag den 24 juli 2014 kl 19:36
Jag odlar havtornsbuskar, Julia o Romeo, på min balkong i Närke. Julia har gett massor av bär under flera år nu. Jag klipper hälften av grenarna varje år, fryser dem och plockar de djupfrysta bären.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser