Hallon

Svenskt namn: hallon hallon
Engelskt namn: raspberry
Kategori: Frukt och bär
Beskrivning: Hallon växer vilt i Sverige och finns över hela Europa och även i Amerika och Asien, men givetvis odlas bären också. Röda hallon är vanligast, men det finns även svarta och gyllengula. Färska hallon är gott till desserter och är också goda att använda till sylt, saft, marmelader etc.
Finns att få tag på: Frysta i frysdisken eller färska under sommaren hos torghandlare.
Kan ersättas med: Några andra bär, t.ex. jordgubbar.
Miljöpåverkan:

Grönt ljus

Färska svenska hallon är ett mycket bra miljöval.

Gult ljus

Frysta hallon är ibland importerade och dessutom har själva infrysningen kostat energi. En del färska hallon är växthusodlade och/eller importerade.

Bästa säsong:
            
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Referens: LivsmedelsSverige
Hållbarhet och förvaring: Nyplockade hallon blir snabbt dåliga, och bör ätas samma dag om de förvaras i rumstemperatur. Förvaras de i riktigt kallt kylskåp håller de sig några dagar, och de går bra att frysa.
Måttomvandling
Hallon st = 4 g Beräkna
  g = 25 st Beräkna
 
dl = 52 g
Beräkna
 
g = 1.92 dl
Beräkna
 
portion = 125 g
Beräkna
Hallon frysta sockrade
dl = 105 g
Beräkna
 
g = 0.95 dl
Beräkna
 
portion = 115 g
Beräkna
Hallon frysta
dl = 52 g
Beräkna
 
g = 1.92 dl
Beräkna
 
portion = 115 g
Beräkna
Hallonsylt msk = 17 g Beräkna
  g = 5.88 msk Beräkna
 
dl = 115 g
Beräkna
 
g = 0.87 dl
Beräkna
 
portion = 20 g
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Hallon (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:28.1kcal/117.4kJ
Vatten:90g
Protein:1.2g
Fett:0.6g varav mättat: 0.05g, enkelomättat: 0.05g, fleromättat: 0.38g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:4.4g, varav sockerarter: 4.1g
Fibrer: 3.7g
Vattenlösl. vitaminer:C: 27mg, Folat: 26mcg, Niacin: 0.5mg, B2: 0.05mg, B1: 0.03mg, B6: 0.09mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 6mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 1.4mg
Mineraler:Fosfor: 28mg, Järn: 0.1mg, Kalcium: 27mg, Kalium: 150mg, Magnesium: 25mg, Natrium: 1mg, Zink: 0.3mg
Hallon sockrade frysta (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:76.5kcal/320.2kJ
Vatten:78g
Protein:0.7g
Fett:0.2g varav mättat: 0.02g, enkelomättat: 0.02g, fleromättat: 0.13g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:17.7g, varav sockerarter: 14.3g
Fibrer: 3.3g
Vattenlösl. vitaminer:C: 16mg, Folat: 26mcg, Niacin: 0.2mg, B2: 0.04mg, B1: 0.02mg, B6: 0.03mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 36mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 1.26mg
Mineraler:Fosfor: 17mg, Järn: 0.6mg, Kalcium: 15mg, Kalium: 114mg, Magnesium: 13mg, Natrium: 1mg, Zink: 0.2mg
Hallon frysta (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:32.1kcal/134.1kJ
Vatten:89g
Protein:1g
Fett:0.5g varav mättat: 0.04g, enkelomättat: 0.04g, fleromättat: 0.32g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:5.8g, varav sockerarter: 3.4g
Fibrer: 3.7g
Vattenlösl. vitaminer:C: 25mg, Folat: 26mcg, Niacin: 0.5mg, B2: 0.05mg, B1: 0.02mg, B6: 0.03mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 42mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 1.4mg
Mineraler:Fosfor: 30mg, Järn: 1mg, Kalcium: 20mg, Kalium: 200mg, Magnesium: 25mg, Natrium: 1mg, Zink: 0.3mg
Hallonsylt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:179.3kcal/750.3kJ
Vatten:54g
Protein:0.4g
Fett:0.2g varav mättat: 0.02g, enkelomättat: 0.02g, fleromättat: 0.13g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:43.3g, varav sockerarter: 42g
Fibrer: 1.7g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 4.4mcg, Niacin: 0.25mg, B2: 0.02mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 12mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.7mg
Mineraler:Fosfor: 15mg, Järn: 0.3mg, Kalcium: 17mg, Kalium: 65mg, Magnesium: 12.5mg, Natrium: 15mg, Zink: 0.1mg
Näringsöversikt: Hallon innehåller en del järn, A- och C-vitaminer.
Se även: björnbär
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om hallon i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med hallon på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (1 st)

onsdag den 25 maj 2005 kl 19:02
Vilken jättebra sida, jag har hittat en skatt. Tillhör redan mina favoriter!

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser