Hagtorn

Svenskt namn: hagtorn
Engelskt namn: hawthorn
Kategori: Frukt och bär
Beskrivning: Hagtorn är buskväxt som växer växer vilt i delar av Sverige och också odlas som prydnadsväxt, används t.ex. i häckar. Det finns en mängd olika sorters hagtornsväxter, men några av de vanligare i Sverige är Rundhagtorn, Spetshagtorn, Trubbhagtorn och Amerikansk hagtorn. Både bladen och bären från hagtorn är ätliga, men man odlar dem i regel inte för smakens skull, även om de lär gå bra att använda till gelé, sylt och som brännvinskrydda. Bären är sötsyrliga, mjöliga i konsistensen och inte särskilt saftiga, och man äter dem i regel aldrig naturella.

Hagtorn har tillskrivits en hel del läkande egenskaper och är därför inte ovanliga inom naturmedicin, bl.a. för hjärtat. Det varnas därför för att äta hagtorn i kombination med hjärtmedicin, då den lär förstärka medicinens verkan vilket kan vara skadligt.

Förväxla inte namnet hagtorn med havtorn, som är en helt annan växt, betydligt mer uppskattad som livsmedel än hagtorn.
Bästa säsong:
            
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Se även: havtorn
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om hagtorn i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med hagtorn på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (16 st)

tisdag den 4 oktober 2005 kl 4:34
Hei!
Jeg prøver å hjelpe min svigerinne med å finne en medisin som inneholder Hagtorn.Vet dere hvor vi kan få tak i det? Takk for at denne siden finnes.M.v.h.Charles
fredag den 24 mars 2006 kl 13:56
Var inne pã nãtet idag -060324 sãg Karl-Otto Alys komentarer kring Hagtorn / Lãkemedelsverket, tydligen ãr Hagtorn sã pass effektivt sã att det stõr lãkemedelsbranchens intressen, jag visstas vintern i Portugal och kommer under dagarna framõver att jaga Hagtorn och prõva effekten, jag ãr 57 och var inlagd akut KSS Skõvde -03 diagnos hjãrtsvikt ( dilaterad cardio myo pati ) Kãnner mej klart bãttre kan komma nãn enstaka svacka ett par dar, har under nãgon vecka provat ACE / BETA / Digitalis trodde jag skulle dõ, gãr pã Waran fõr propprisk. Lars-Erik. 00351 969699428
onsdag den 29 mars 2006 kl 18:34
Fick tag pã hagtorn pã en hãlsokostbutik pãse pã 50 gr 1,70 € pã Portugisiska Espinheiro Alvar och pã Apoteket Homeopatisk Hagtorn liten ampull fõr ca 2 veckor 3,50 €,det i pãsen gõr man thé pã blandade kvistar bãr blad eller varfõr inte tugga direkt, bõrjade med de homeopatiska 5 i styrka 2 st. morgon / kvãll tydligen fõr mycket kãnner mej som nãr jag prõvade Lanacrist (Digitalis) under en vecka, gãr õver till 1 st. morg. / kvãll, har haft hyperandning nãgra veckor tillbaka nãgra enstaka ggr. kvãll troligen Magnesiumlãckage dãrfõr att jag tar vattendrivande Furosemidum. Lars-Erik.
lördag den 1 april 2006 kl 18:43
Det hãr med hyperandning / MgO-lãckage finns artikel www.medicallink.se, kãnner mej trõtt pâ Hagtorn, nâgon vattendrivande effekt av Hagtorn infinner sig inte pâ mej, dãremot verkar det som blodtrycket har sjunkit kallare om hãnderna fortsãtter ett tag till med Hagtorn, kommer ãven att prõva Spigelia eller Calmia nãr jag hittat dessa õrter, tar man vattendrivande Furosemidum ( typ Furix ) sâ mâste man samtidigt ta Spironolakton som stoppar Ca-MgO annars âker Kalcium Magnesium rakt ut, min lãtta hyperventillation fortsãtter med dâlig kondision verkar som det ãr mag och tarm som spõkar vãrst ãr det pâ kvãllen, ãr annars vegetarian sen -80. Lars-Erik.
söndag den 14 maj 2006 kl 11:22
Är hemma i Sverige igen har provat Hagtorn under nån månad nu, kan inte vidkännas nån effekt, kokar jag the nån 1/2 liter så kan jag få muskelkramper i hjärtat som sitter i halva dan, tygligen är det som Jülke säger att Hagtorn är för "varmt" och då blir ett oroligt hjärta ännu oroligare, märkbart är även när man kommer tillbaka till Sverige efter en längre tids bortavaro att frekvenserna här är värre än tex. Portugal, jag menar då de geologiska störningar som går in och stör kroppens egna frekvenser( www.energybusters.se )Lars-Erik.
måndag den 11 september 2006 kl 22:17
Jag tror att det smugit sig in fel bild. Jag tror att bilden visar stenbär, Rubus saxatilis, och inte någon av arterna av hagtorn.
tisdag den 12 september 2006 kl 9:45
Tack Oskar, du har nog rätt. Vi plockar ner bilden tills vi har den rätta.
måndag den 20 augusti 2007 kl 19:16
Jag lider sedan länge av arytmi som dom säger är normalt. Hindrar dock min livskvalitet och provar nu hagtornsampuller, 1 om dagen Känner efter ca 2 v ingen förändring, får fortfarande hjärthopp. Vågar man fortsätta eller ska man pröva längre tid? Kan det även bli värre tror ni?
tisdag den 25 september 2007 kl 11:16
Läser här om en del personer som har haft problem med hjärtsvikt och arytmier och som har provat naturläkemedel med hagtorn. Jag skulle vilja rekommendera er att ta del av de artiklar som leg. läkare Karl-Otto Aly har skrivit om Hagtorn och den forskning som gjorts om denna växt. Dr. Aly har en egen sida på www.helhetsmedicin.se där har i en artikel från dec.2000 skriver om vilka naturläkemedel som har otillräckliga mängder av hagtorn och vilka som har tillräckliga mängder för att vara verksamma. Det går också att ställa frågor till honom om man skulle vilja det. Mvh Anders
lördag den 13 september 2008 kl 9:30
Hej!

Undrar hur hagtorn (flytande köpt i Finland på flaska) påverkar hjärtat i samband med intag av hjärtläkemedlet "Levaxin" som tas i mindre dos. Är det rekommenderat att i stället använda sig av HAVTORN för C-vitaminhalten skull?

Tusen tack på förhand.

Kathe
söndag den 19 oktober 2008 kl 12:56
Hej Kathe!

Om du använder Levaxin så är det bra att veta att det är ett syntetiskt tyroideahormon som används vid underfunktion hos sköldkörteln.
Vet inte om det påverkas av hagtorn. HAVTORN är en fin c-vitaminkälla!

Hälsningar Eva J
torsdag den 11 juni 2009 kl 7:12
hagtorn kanske även har effekt på
andra delar av kroppen som jag som Man skulle uppskatta ..
Provar
fredag den 30 mars 2012 kl 14:11
Har börjat med Fitline sen mitten av Nov.2011 och känner mej bättre fast en del förstförsämmringar dök upp nattetid där jag måste upp och pinnka minst två ggr. ca. 2,5 - 3,5 lit per natt, troligen ett Fitline-pulver som tas nån timme innan sänggåendet Restorate, har inga andra medikamenter än Fitline som går rakt in i cellerna utan föregående spjälkning alltså nano-teknik bra om man har ämnesomsättningsrubbningar !, nackdelen är att det kostar 849:-/m
tisdag den 15 oktober 2013 kl 10:37
kan havtornen slå ut blodförtunnande mediciner?
fredag den 15 november 2013 kl 15:40
Ytterligare en frukt man aldrig sett i Sverige. Det tar aldrig slut när man är i Kina. Inledningen att frukten inte skulle vara saftig är helt fel. Helt underbar som färsk. Söt smakar som äpple.
lördag den 21 juni 2014 kl 0:51
Jag plockade allt jag kunde en dag och gjorde 7 1/2 liters flaskor med hagtorns-sirap för hjärtat. Receptet finns i Dr. Christophers örtbok.Det finns också info på Herbal Legacy på christopherwebsites. Han är den mest kända örtagubben i hela USA.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser