Grönkål

Svenskt namn: grönkål grönkål
Engelskt namn: kale (äv. borecole, cow cabbage)
Kategori: Grönsaker
Beskrivning: Kål med kraftiga gröna, mörka, vackra gröna blad. Den har en kraftig kålsmak och används främst i soppor, stuvningar och som dekoration (en klassisk dekoration till julskinkan).
Finns att få tag på: Svenska grönkål finns i de flesta grönsaksdiskar under vinterhalvåret, särskilt runt jul då den är särskilt efterfrågad.
Miljöpåverkan:

Grönt ljus

Bra miljöval då den odlas på friland och den allra mesta grönkålen som säljs är svenskodlad.

Bästa säsong:
            
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Referens: LivsmedelsSverige
Hållbarhet och förvaring: Förvaras i kylskåpets kallaste del.
Måttomvandling
Grönkål fryst, hackad
dl = 55 g
Beräkna
 
g = 1.82 dl
Beräkna
 
portion = 100 g
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Grönkål (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:44.8kcal/187.4kJ
Vatten:85g
Protein:3.3g
Fett:0.7g varav mättat: 0.1g, enkelomättat: 0.01g, fleromättat: 0.45g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:6.2g, varav sockerarter: 2.1g
Fibrer: 3.8g
Vattenlösl. vitaminer:C: 120mg, Folat: 30mcg, Niacin: 1mg, B2: 0.13mg, B1: 0.11mg, B6: 0.27mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 5350mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 5.4mg
Mineraler:Fosfor: 56mg, Järn: 1.7mg, Kalcium: 157mg, Kalium: 530mg, Magnesium: 30mg, Natrium: 12mg, Selen: 2.3mcg, Zink: 0.4mg
Grönkål fryst (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:24.7kcal/103.5kJ
Vatten:91g
Protein:2.7g
Fett:0.5g varav mättat: 0.06g, enkelomättat: 0.01g, fleromättat: 0.32g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:2.3g, varav sockerarter: 1.1g
Fibrer: 2.6g
Vattenlösl. vitaminer:C: 28mg, Folat: 17mcg, Niacin: 0.7mg, B2: 0.11mg, B1: 0.06mg, B6: 0.09mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 2100mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 2.4mg
Mineraler:Fosfor: 29mg, Järn: 0.4mg, Kalcium: 136mg, Kalium: 330mg, Magnesium: 18mg, Natrium: 15mg, Selen: 2.3mcg, Zink: 0.2mg
Se även:
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om grönkål i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med grönkål på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (5 st)

tisdag den 3 april 2007 kl 14:23
Var kommer grönkålen från ursprungligen?
tisdag den 19 augusti 2008 kl 22:55
Hej! Jag har en kolonilott och detta är första sommaren. Vi har bland annat grönkål. Jag undrar vilken del av plantan man kan äta? Vitkålen formar ju huvuden, gör grönkålen det med? Eller skördar man bara bladen helt enkelt?
tisdag den 24 november 2009 kl 13:42
Kapa av grönkålen med en mycket vass machete och finhacka, förväll eller koka till soppa. Allt utan stjälken smakar bra.
söndag den 20 december 2009 kl 10:20
Varför är det mindre kolhydrater om den är djupfryst?
söndag den 12 september 2010 kl 12:06
Måste kålen förvällas före djupfrysningen, eller kan man frysa den som den är direkt ur landet ? Jag använder den i sallad som den är. Är det ok ?

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser