Fläskfilé

Svenskt namn: fläskfilé (äv. grisfilé) fläskfilé
Engelskt namn: pork tenderloin (äv. pork filet, pork tender)
Kategori: Fläskkött (gris)
Beskrivning: Fläskfilé brukar anses vara den finaste delen av grisen, liksom oxfilé anses vara den finaste sortens nötkött. Om man ska kalla filéerna de finaste köttdelarna eller inte råder det delade meningar om, det beror helt enkelt på vad man tänker göra med dem.

Filén är den del av grisen som sitter mellan de två kotlettraderna, och är helt benfi och har nästan inget insprängt fett eller senor. Tillagas den rätt är det också en mycket mör och fin bit.

Fläskfilé passar utmärkt i grytor, stekt i skivor eller helstekt i ugn. Den går även fint att wooka eller grilla i skivor eller på spett. Oavsett hur man tillagar den är det viktigt att den inte tillagas för länge, då blir köttet lätt torrt, segt och tråkigt. Samtigt gäller det, som med allt griskött, att det är ordentligt genomstekt, dvs att den tillagats till dess att köttsaften är klar och att den är stekt ända igenom.

Innan man tillagar filén brukar man putsa bort eventuella silverfärgade hinnor. Fläskfilé i skivor, ca 2 cm tjocka, steks ungefär 2 minuter per i sida för att hålla sig saftiga och möra.

Ska man helsteka den i ugn brukar man först bryna den runt om i en stekpanna på hög värme ca 3 minuter, därefter krydda den och steka den i 175 grader varm ugn tills innertemperaturen är ca 65-70 grader, dvs knappt genomstekt (brukar ta ca 15-20 minuter). Därefter brukar man täcka den med folie och låta vila ca 10 minuter innan den skärs upp och serveras.

Eftersom fläskfilé är ganska milt i smaken passar den bra ihop med alla möjliga smakkombinationer. Vanligt är, förutom salt och peppar, örtkryddor, såsom rosmarin eller salvia, och vitlök.
Finns att få tag på: Både färsk och djupfryst i alla vanliga svenska mataffärer.
Kan ersättas med: Kycklingfilé eller kalkonfile. Som vegetariskt alternativ kan man t.ex. använda quornfiléer.
Måttomvandling
Grisfilé stekt, skiva, tj 15 mm st = 20 g Beräkna
  g = 5 st Beräkna
 
portion = 125 g
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Gris filé (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:106.7kcal/446.4kJ
Vatten:75.5g
Protein:20.6g
Fett:2.6g varav mättat: 0.95g, enkelomättat: 1.16g, fleromättat: 0.25g, kolesterol: 50mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 3mcg, Niacin: 8.54mg, B2: 0.25mg, B1: 0.83mg, B6: 0.54mg, B12: 0.76mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.57mcg, Retinol (A-vit): 9mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.4mg
Mineraler:Fosfor: 204mg, Järn: 1.45mg, Kalcium: 5mg, Kalium: 373mg, Magnesium: 27mg, Natrium: 49mg, Selen: 12mcg, Zink: 1.7mg
Gris filé stekt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:145kcal/606.9kJ
Vatten:65.47g
Protein:28.01g
Fett:3.53g varav mättat: 1.3g, enkelomättat: 1.58g, fleromättat: 0.34g, kolesterol: 68mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 4.1mcg, Niacin: 9.87mg, B2: 0.26mg, B1: 0.79mg, B6: 0.59mg, B12: 1.03mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.78mcg, Retinol (A-vit): 12.2mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.54mg
Mineraler:Fosfor: 278.2mg, Järn: 1.98mg, Kalcium: 8.6mg, Kalium: 507.5mg, Magnesium: 37.1mg, Natrium: 551.1mg, Selen: 16.31mcg, Zink: 2.31mg
Näringsöversikt: Fläskfilé har låg fetthalt tack vare att den innehåller väldigt lite insprängt fett.
Se även:
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om fläskfilé i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med fläskfilé på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (7 st)

fredag den 26 november 2004 kl 6:42
onsdag den 31 augusti 2005 kl 10:41
Tack för en jätte bra sida men jag undrar om ni inte även kan jämföra priser på olia delar av grisen?
fredag den 28 juli 2006 kl 11:48
Tack för en bra sait.
Ett tips! (För 4 pers.)
Stek en stor strimlad pujolök.
späd med 4 dl kycklingbuljong.
Rör i 2.5 dl creme fraiche.
Smält i 200 gr ädelost.
Bryn 350 gr fläskfileskivor och
blanda i dem.
sjud på svag värme i 15 min.
Servera med stekta strimlade morötter och ruccolasallad.
tisdag den 19 juni 2007 kl 18:50
Tycker att den här sidan var jättebra, t.o.m jag klarar detta,som är en gammal snickare!
söndag den 11 januari 2009 kl 17:42
Hej. Mitt namn är Peter och tycker om fläskfilé. Jag skulle emskt gärna vilja få all denna informtion skickad till min mail om det är möjligt. Gärna några närbilder på saftiga fileer om det går. Tack på förhand. Love Peter
söndag den 8 maj 2011 kl 17:06
haha, roliga kommentarer x) men, ja bra sida. Jag undrar om det är farligt att äta fläskfilé som fortfarande är rosa i mitten?
måndag den 30 januari 2012 kl 12:43
Hej, ja det kan vara farligt att äta något griskött som inte är helt genomstekt. Finns risk att det finns trikiner i köttet (små maskar) som dör när det det blir upphettat till tror det var 70-72 grader eller däromkring. Då det går till på ett speciellt sätt när slaktarna kontrollerar köttet (slaktar köttet, skickar provar till labb, skickar kött till butikerna, efter 1-2 veckor får tillbaka proverna från labben) Dock har dem inte hittat några trikiner i Sverige sedan 60-talet men kan ju dyka upp vart och när som helst.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser