Flankstek

Svenskt namn: flankstek flankstek
Engelskt namn: flank steak
Kategori: Nötkött (ko och kalv)
Beskrivning: Flankstek är en bit av bukväggens muskler (kållap) från nöt (ko eller kalv). Man har tagit skurit bort mycket av fett och senor och det är därför en ganska mager bit kött. Flansksteken har ganska grova, långa muskeltrådar men är ändå ganska mör om man inte tillagar den för länge.

Flanksteken fungerar utmärkt på grillen. Snitta den först tvärs över muskeltrådarna och lägg i en god marinad i förväg. Grilla på båda sidor och skiva sedan upp den i snett skurna, tunna skivor vid servering. Fungerar även bra att bräsera i panna.

Man kan även strimla steken, tvärs över muskeltrådarna, och använda i wookrätter etc. Låt gärna strimlorna ligga i marinad innan.
Finns att få tag på: Färsk i välsorterade köttdiskar.
Kan ersättas med: Biff, men tillaga kortare tid.
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
(Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:134.5kcal/562.7kJ
Vatten:72g
Protein:22g
Fett:5.1g varav mättat: 2.44g, enkelomättat: 2.06g, fleromättat: 0.2g, kolesterol: 52mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 12mcg, Niacin: 5.7mg, B2: 0.26mg, B1: 0.08mg, B6: 0.5mg, B12: 1.4mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.5mcg, Retinol (A-vit): 5.2mcg, Karoten (A-vit): 8mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.1mg
Mineraler:Fosfor: 189mg, Järn: 2.2mg, Kalcium: 6mg, Kalium: 333mg, Magnesium: 22mg, Natrium: 58mg, Selen: 9mcg, Zink: 3.8mg
Se även:
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om flankstek i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med flankstek på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (16 st)

söndag den 23 januari 2011 kl 21:17
Hej!
I går serverade jag flankstek till 95 personer, jag brynte den hastigt och kryddade endast med salt och svarpeppar. Sedan fick den en dust i ugnen i 90 grader, slicades upp och tillsammans med en krämig potatisgratäng och sallad på honungsmelon, chilifrukt, avocado, cocktailtomat, balsamvinäger, rapsolja och en del andra kryddor blev alla glada, mätta och nöjda.
Jag avslutade med äppelpaj och vaniljsås.
Flanken är helt underbar!!
måndag den 31 januari 2011 kl 23:00
Men var får man tag på flankstek? Jag har aldrig sett den i butik.
söndag den 27 februari 2011 kl 19:27
Man måste beställa det...Ring City Gross och beställ eller fråga om de har. Man har nästan aldrig flankstek i disken förutom på sommaren. Löjligt...egentligen ingen "säsongsgrej" som dem säger..Jag använder det religiöst till wok/kinesiskt mat. Mycket mörare och bättre än lövbiff. Utmärkt att grilla, tex som stek kött i quesadillas.
lördag den 30 april 2011 kl 18:08
Jag hittade flankstek på Vi Norrtull i Sthlm. Vet inte om andra Vi-butiker tar in det också.
lördag den 7 maj 2011 kl 19:21
Jag köpte Flankstek, färdigmarinerad på Ica idag. Det var scan som hade gjort den. vi får se om det e bra. Grillen e tänd nu.
lördag den 4 juni 2011 kl 22:47
Grillade ICA flankstek ikväll,det var första o sista gången,har aldrig ätit något segare.Ändå så grillade jag inte alls länge ca:5min/sida.
onsdag den 8 juni 2011 kl 19:01
Åt en fantastiskt god flankstek på Vassa eggen för en dryg vecka sedan och har nu beställt 5kg till 16 personer som ska läggas på grillen på lördag. Någon som har marineringstips eller är det bara att köra?
fredag den 10 juni 2011 kl 18:52
Hej!
Hur tillagar jag en Flankstek?
Mvh
Ingemar
söndag den 19 juni 2011 kl 21:29
Flankstek är ny favorit. Har hunnit med att grilla det vid tre tillfällen på en vecka!? Här är mina tips. Putsa köttet, dvs ta bort hinnor och fett, skär mkt grunda skåror (i hinnorna) mot fibrernas riktning, lägg i marinad över natt i kylen (förslagsvis rapsolja, nymald svartpeppar lite citron och vitlök), ta ut i god tid, grilla sedan på het grill 3-4 min på varje sida, linda in i folie och låt det vila i 10 minuter, skär upp och servera direkt. Mycket Gott!
måndag den 15 augusti 2011 kl 15:07
I mitt matlexikon kallas denna styckningsdel(kållap) även för slaksida, och används främst till köttfärs, men kan kokas till pepparrotskött eller kalops :-)
lördag den 21 april 2012 kl 18:57
Om man anstränger sig lite när man läser matlexikon så förstår man att
"Kållappen", även kallad slaksida, är oxens magparti, dvs bukmuskeln med fett och bindväv. Utöver flanksteken som sitter i ljumskpartiet, används köttet huvudsakligen till köttfärskött.

Flanksteken sitter i ljumsken. Det är en rundplatt, jämntjock långfibrig muskel. Köttet har god smak. Fetthalt 5%. Den är populärare i andra länder än i Sverige tex i USA. Kvalitén på köttet kan variera precis som med allt kött. Normalt så får man väldigt mycket bra kött för pengarna, mer än ca 200 kr/kilot ska du inte behöva betala för prima vara. Den funkar utmärkt i stekpannan. Viktigt är att låta den vila. Tranchera på tvärsen i långsmala stycken. Gudagott!


tisdag den 10 juli 2012 kl 22:39
Min poikvän hade köpt en intresting paket kött in LIDL, in finland. Det hette "Plankstek", och han frågade mig att göra nånting med det. När jag öppnade paketet, jag märkte at det var flankstek i det. Måste varit någonslags översättnigsfel. nåväl, jag skar köttet i tunna strimlor och grillade dem in ugnen. mycket knaprigt och smakande det blev, gott till potatismos och grillade tomater ;)
torsdag den 25 juli 2013 kl 20:36
Jag köpte flankstek på köttbutiken på Kirseberg. Marinera i äppelcidervinäger och krydda med kummin och fänkål (&salt o peppar)
Lät den ligga över svag glöd med lock i tio minuter på var sida. Tills den fick fin brun bark. Strimla tvärs över fibrerna och servera tillsammans med köttskyn och nyplockad senapskål
onsdag den 1 januari 2014 kl 19:06
utbudet var inte stort idag nyårsdagen och vill äta något gott med sonen jag gick efter pris halva priset alltså 55:- för en rejäl bit flankstek från usa stog det måste den marineras,kan jag inte bara krydda snitta den lite o steka en stund i pannan m gorgonzolaost pot.kroketter o färsk sallad????någon???oGOTT NYTT 2014!
onsdag den 1 januari 2014 kl 19:10
utbudet var inte stort idag nyårsdagen och vill äta något gott med sonen jag gick efter pris halva priset alltså 55:- för en rejäl bit flankstek från stog det måste den marineras,kan jag inte bara krydda snitta den lite o steka en stund i pannan m gorgonzolaost pot.kroketter o färsk sallad????någon???oGOTT NYTT 2014!
lördag den 29 mars 2014 kl 19:28
Går alldeles utmärkt att bara steka i vanlig stekpanna eller grillpanna (innertemp c:a 58 grader) och sedan snitta tunt tvärs över muskelfibrerna. Låt köttet vila en stund innan du snittar upp det. Före stekning saltar jag och pepprar köttet och glöm inte att det som allt kött ska vara rumstempererat.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser