Filmjölk

Svenskt namn: filmjölk filmjölk
Engelskt namn: buttermilk (äv. butter milk)
Kategori: Mjölk- och ostprodukter
Beskrivning: Filmjölk framställs liksom yoghurt av mjölk som syrats med en bakteriekultur, och därigenom fått tjockare konsisten, syrligare smak och längre hållbarhet. Filmjölk äter vi i Sverige oftast som frukost eller mellanmål med flingor, men man använder det i matlagning ibland i kalla såser, dressingar och dippsåser.

Det amerikanska buttermilk och svenska filmjölk är inte riktigt samma sak, men filmjölk funkar oftast bra som ersättning för buttermilk. Buttermilk heter egentligen kärnmjölk på svenska, och är den restprodukt som blir kvar när man kärnar smör från grädde. Någon har rekommenderat att blanda buttermilk och naturell youghurt (plain yoghurt) för att ännu mer efterlikna den svenska filmjölken.
Finns att få tag på: Filmjölk i alla svenska mataffärer. Buttermilk eventuellt i specialaffärer med amerikanska livsmedel.
Kan ersättas med: I kalla såser, dressingar och dipsåser går det oftast bra med gräddfil eller créme fraiche (lite tjockare konsistens) eller yoghurt (lite syrligare).
Måttomvandling
Filmjölk fett 3 %, tallrik st = 250 g Beräkna
  g = 0.4 st Beräkna
 
dl = 103 g
Beräkna
 
g = 0.97 dl
Beräkna
 
portion = 200 g
Beräkna
Lättfil fett 0,5 %, tallrik st = 250 g Beräkna
  g = 0.4 st Beräkna
 
dl = 104 g
Beräkna
 
g = 0.96 dl
Beräkna
 
portion = 200 g
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Filmjölk fett 3 % (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:60.3kcal/252.4kJ
Vatten:88g
Protein:3.42g
Fett:3g varav mättat: 2g, enkelomättat: 0.7g, fleromättat: 0.1g, kolesterol: 10mg
Kolhydrater:4.9g, varav sockerarter: 3.8g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:C: 0.9mg, Folat: 11.2mcg, Niacin: 0.06mg, B2: 0.14mg, B1: 0.04mg, B6: 0.04mg, B12: 0.27mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.02mcg, Retinol (A-vit): 25mcg, Karoten (A-vit): 14mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.07mg
Mineraler:Fosfor: 91mg, Järn: 0.04mg, Kalcium: 116mg, Kalium: 162mg, Magnesium: 12mg, Natrium: 41mg, Selen: 1.8mcg, Zink: 0.44mg
Lättfil fett 0,5 % berik (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:39kcal/163.2kJ
Vatten:90.2g
Protein:3.51g
Fett:0.5g varav mättat: 0.33g, enkelomättat: 0.12g, fleromättat: 0.01g, kolesterol: 3mg
Kolhydrater:5g, varav sockerarter: 3.9g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:C: 0.9mg, Folat: 11.5mcg, Niacin: 0.07mg, B2: 0.15mg, B1: 0.04mg, B6: 0.04mg, B12: 0.27mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.38mcg, Retinol (A-vit): 45mcg, Karoten (A-vit): 2mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.01mg
Mineraler:Fosfor: 94mg, Järn: 0.04mg, Kalcium: 119mg, Kalium: 166mg, Magnesium: 12mg, Natrium: 42mg, Selen: 1.8mcg, Zink: 0.45mg
Se även: gräddfil, yoghurt
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om filmjölk i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med filmjölk på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (9 st)

fredag den 31 december 2004 kl 11:45
Hur mkt laktos finns det i filmjölk ?
fredag den 31 december 2004 kl 12:18
Det var svårt att hitta någon exakt siffra för det men enligt livsmedelsverkets tabell ligger det mellan 3-6g per 100g. Man kan också utläsa att laktosinnehållet är lägre än vanlig mjölk, men högre än yoghurt.
onsdag den 26 november 2008 kl 20:06
Hej!
Jag vill göra filmjölk av vanlig mjölk,och färdig fil.Hur´många procent fil skall jag blanda med mjöl?
Blandningen skall väl tempereras.Hur många grader,hur lång tid?
Blir det samma,som det man köper?
Går det att köpa renkultur ?Torkad renkultur?
Tack för svaret!
Leve filen!
måndag den 13 juli 2009 kl 11:21
Hej önskar recept på hur jag kan tillverka filmjölk.
Bor i spanien, och saknar de.
onsdag den 5 augusti 2009 kl 23:40
Man kan enkelt gora buttermilk substitut genom att halla en matsked vinager i 1 cup (2,3 dl) vanlig mjolk. Ror om latt och vanta ca 10 min. Perfekt om man inte har tillgang till buttermilk eller om man som har i USA bara kan kopa stora forpackningar som man sen far slanga for att man inte behover resten.
söndag den 31 oktober 2010 kl 22:32
Bor också stor del av året i Spanien. Samma problem! Håller på att förbättra receptet, men just nu ser det ut så här: Tag en enliters förpackning (helst med skruvlock) med reguljär mjölk (3,5%). Sätt till litet filmjölk (från affären eller från din förra tillverkning). A-fil fungerar inte så bra. Låt stå i rumstemperatur (ca 25 grader i Spanien) över natt eller kanske litet längre. Sätt sedan in i kylskåp till nästa dag. Börja med att skaka ordentligt (därför skruvlocket som dras ordentligt). Häll upp den mängd du vill använda i en bägare och vispa kort med en stavmixer, sen är det bara att äta. Förvaras i kylskåp tills det används (inom ett par dar). Startkultur lär man kunna ta med på en bit bomullstyg indränkt med fil som har fått torka i luften, och som man blöter ur med en skvätt mjölk. Ca 3 dl serveras bäst med ca fem matskedar av en flingblandning av havreflingor (copos de avena) 2 volumsdelar, krossade linfrån (en volymsdel, finns inte i Spanien så ta med), en volymsdel kruskakli (tag med), en volymedel skalade solrosfrökärnor (pipas de girasol natural, finns på marknaden) och en del skalade pumpafrökärnor (pipas de calabasa natural, finns på marknaden) och en skivad kanariebanan på toppen. Buen apetito eller bon profit, vilket du föredrar.
fredag den 10 februari 2012 kl 8:47
jag har testat med att ersätta ButterMilk med filmjölk blandat med lite ramlösa elelr vichyvatten funkar jätte bra!!!!!
måndag den 23 september 2013 kl 12:07
Varför inte bara tillaga buttermjölk (kärnmjölk) genom att vispa vispgrädde tills det blir smör, och använda kärnmjölken som blir kvar = buttermilk.
tisdag den 1 oktober 2013 kl 9:13
Det finns två olika sorters buttermilk i staterna, den syrade, och så kärnmjölk, som inte alls är lik fil det minsta. Den är blek och tunflytande. Den syrade buttermilken, däremot, kan nog liknas lite vid filmjölk, och görs själv, som fil, genom att blanda vanlig mjölk med lite färdig buttermilk o låta det stå, och är absolut inte det minsts lik kärnmjölk. Blandar du lite i grädde istället får du gräddfil.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser