Fikon

Svenskt namn: fikon fikon
Färska fikon
Engelskt namn: fig
Kategori: Frukt och bär
Beskrivning: Päronformig, söt - sötsyrlig frukt från det västasiatiska fikonträdet. Odlas i Turkiet, Italien, Spanien och Grekland. Förekommer oftast i torkad variant i sverige. Mogna fikon innehåller mycket druvsocker. Man äter dem oftast naturella eller snabbt uppvärmda i desserter, förrätter, men även ibland som tillbehör till varmrätter och kallskuret.
Finns att få tag på: Torkade fikon finns i princip i alla svenska mataffärer. Tyvärr möglar färska fikon fort och säljs därför mest i odlingsländerna. På senare tid har det dock börja bli allt vanligare med färska fikon även i svenska grönsaksdiskar, särskilt under sommaren och höstmånaderna. Fikonen sälj i regel alltid färdigmogna.
Kan ersättas med: Smaken är hos färska fikon är inte alls lika söt som hos torkade, så torkade är inte någon bra ersättare för färska. I exempelvis desserter där det ska vara färska fikon, använd istället någon annan färsk frukt, t.ex. päron, om du inte får tag på fikon.
Köpråd: Kontrollera att de färska fikonen ser fräscha och inte ihopsjunkna ut. Eftersom de har dålig hållbarhet händer det att man inte hinner rensa ut dåliga frukter under dagen i affärerna.
Miljöpåverkan:

Gult ljus

Torkade fikon kan vara ett förhållandevis bra miljöval då de inte kräver kylförvaring och tar mindre plats vid transport än färska.

Bästa säsong:
Importeras från medelhavsländerna på sommarhalvåret, och mer långväga ifrån övriga året (bl.a. från Brasilien)
            
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Referens: LivsmedelsSverige och Centrum för tillämpad näringslära
Hållbarhet och förvaring: Färska fikon bör ätas så fort som möjligt, håller sig några dagar i kylskåp. Fikon är ömtåliga och bör hanteras varsamt.
Måttomvandling
Fikon st = 50 g Beräkna
  g = 2 st Beräkna
 
portion = 45 g
Beräkna
Fikon torkade st = 20 g Beräkna
  g = 5 st Beräkna
 
dl = 78 g
Beräkna
 
g = 1.28 dl
Beräkna
 
portion = 45 g
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Fikon (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:54.3kcal/227kJ
Vatten:84g
Protein:0.8g
Fett:0.3g varav mättat: 0.06g, enkelomättat: 0.07g, fleromättat: 0.14g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:11.9g, varav sockerarter: 11.5g
Fibrer: 2.5g
Vattenlösl. vitaminer:C: 2mg, Folat: 3mcg, Niacin: 0.4mg, B2: 0.05mg, B1: 0.06mg, B6: 0.11mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 84mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.1mg
Mineraler:Fosfor: 14mg, Järn: 0.4mg, Kalcium: 35mg, Kalium: 230mg, Magnesium: 17mg, Natrium: 1mg, Selen: 2mcg, Zink: 0.2mg
Fikon torkade (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:271.1kcal/1134.1kJ
Vatten:16.8g
Protein:3.6g
Fett:1.2g varav mättat: 0.24g, enkelomättat: 0.26g, fleromättat: 0.57g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:60.5g, varav sockerarter: 59.9g
Fibrer: 18.5g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 8mcg, Niacin: 0.7mg, B2: 0.09mg, B1: 0.07mg, B6: 0.22mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 78mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.25mg
Mineraler:Fosfor: 68mg, Järn: 2.2mg, Kalcium: 144mg, Kalium: 710mg, Magnesium: 59mg, Natrium: 11mg, Selen: 2.3mcg, Zink: 0.5mg
Se även: kaktusfikon
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om fikon i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med fikon på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (6 st)

lördag den 27 januari 2007 kl 14:40
Tack för en informativ och bra hemsida med bra info om näringsinnehåll.
Saknar dock jämförelseinnehåll ang mineraler och vitaminer när det gäller torkade och färska frukter.
MVH
C
söndag den 24 juni 2007 kl 21:36
Har en kruka med ett fikonträd, det kom flera fikon i fjol men inga som mognade.Jag har haft trädet i ett kall garage och vattnat några gånger under vintern, nu ser fikonen mogna och går lätt att plocka och är mjuka.
torsdag den 14 augusti 2008 kl 19:20
Hur torkar jag färska fikon?
onsdag den 20 augusti 2008 kl 15:29
Jag har ett fikonträd som ger ett par hundra frukter. Men det är bara några få som hinner mogna.
Finns det några recept på inlägningar av gröna fikon, typ gröna tomater?
// uffe
onsdag den 18 mars 2009 kl 13:38
Hur kommer de sig att fikon ofta relateras till "idioter", mindre smarta människor? Jag tycker frukten är god... varför inte kalla folk som är puckade för: din jävla apelsin? mer sofistikerat.
torsdag den 3 juni 2010 kl 11:52
Tack för informationen!
Den var mycket hjälpsam och bra att ha.
Älskar fikon. Ska äta några idag (torkade) Hihi.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser