Fänkål

Svenskt namn: fänkål fänkål
Engelskt namn: fennel (äv. bulb fennel)
Kategori: Grönsaker
Beskrivning: Grönsak med karaktäristisk smak som används i grytor etc. Dess frön har en lakritsliknande smak och är en vanlig krydda t.ex. i det indiska köket och som brödkrydda i sverige (se separat artikel om fänkålsfrön). Av själva grönsaken använder man den nedre delen av planta som är saftig och krispig, och även den har en tydlig lakritston i smaken. Man använder den både rå i sallader, ugnsgratinerad, kokt, och grytor. Fänkålen passar bra både till fisk och kött och är vanlig i det italienska köket.

När man köper fänkål är oftast den övre delen av blasten bortskuren, men har man tur sitter det kvar lite av den mörkgröna dilliknande blasten, som är en mycket god och mild krydda som är perfekt som dekoration.

Fänkålen består av grova blad som sitter ihop i botten. Delar man den på tvären faller den isär i strimlor. Om man vill använda större bitar t.ex. i en gryta bör man istället dela den på längden så att delarna håller ihop.
Finns att få tag på: I välsorterade grönsaksdiskar
Kan ersättas med: Istället för ugnsgratinerad fänkål eller fänkål i grytor kan man prova endiver ev. kryddad med fänskålsfrön för att få med den lakritsliknande smaken. Selleri har en liknande konsistens och kan fungera i vissa rätter, men båda har ganska originella smaker.
Miljöpåverkan:

Grönt ljus

Svensk fänkål under säsong är ett mycket bra miljöval. Odlas dock i liten skala och är därför ganska svår att få tag på. Leta hos butiker specialiserade på ekologiska grönsaker.

Gult ljus

Den mesta fänkålen importeras från övriga Europa året om. Den odlas på friland och är därmed mindre energikrävande än växthusodlade grönsaker.

Bästa säsong:
            
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Hållbarhet och förvaring: Förvaras den i tillräckligt kallt kylskåp kan den hålla sig flera veckor, i rumstemperatur håller den sig några dagar.
Måttomvandling
Fänkål, hel st = 315 g Beräkna
  g = 0.32 st Beräkna
Fänkål, hackad
dl = 45 g
Beräkna
 
g = 2.22 dl
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Fänkål (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:26.3kcal/110kJ
Vatten:90g
Protein:2.8g
Fett:0.4g varav mättat: 0.07g, enkelomättat: 0.07g, fleromättat: 0.18g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:2.8g, varav sockerarter: 2.6g
Fibrer: 3.3g
Vattenlösl. vitaminer:C: 31mg, Folat: 3.3mcg, Niacin: 0.2mg, B2: 0.11mg, B1: 0.23mg, B6: 0.1mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 2100mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.2mg
Mineraler:Fosfor: 51mg, Järn: 2.7mg, Kalcium: 64mg, Kalium: 396mg, Magnesium: 14mg, Natrium: 7mg, Selen: 1mcg, Zink: 0.5mg
Näringsöversikt: Fänkålen är särskilt rik på C-vitamin och karoten
Se även: fänkålsfrön
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om fänkål i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med fänkål på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (5 st)

fredag den 14 oktober 2011 kl 17:11
Kan man frysa in fänkål?
christer
torsdag den 10 maj 2012 kl 15:21
Om man har haft fänkålen för länge i kyl o blivit brun.Vad kan man göra!
söndag den 2 september 2012 kl 18:32
Kan man äta den del som håller ihop bladen.
onsdag den 19 september 2012 kl 9:11
jag undra också om man kan frysa in fänkålen?
tisdag den 16 oktober 2012 kl 12:38
Hej ja man kan frysa fankålen

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser