Falukorv

Svenskt namn: falukorv falukorv
Engelskt namn: (falukorv)
Kategori: Charkvaror (korv, bacon mm)
Beskrivning: En svensk namnskyddad produkt med ursprung i Falun, som blivit en känd basvara över hela landet. För att få kallas falukorv måste produkten bl.a. innehålla minst 40g kött och vattenhalten får inte vara högre än 65 g och fetthalten inte högre än 23 g per 100 g korv.

Från början var falukorven en biprodukt, stora mängder nötkreatur slaktades i Falun för man behövde hudarna för att tillverka linor av, vilka skulle användas vid malmupptagningen i koppargruvan. För att köttet inte skulle bli dåligt under somrarna av värmen började man tillverka rökt korv av det för hållbarhetens skull.
Finns att få tag på: I Sveriga: i alla vanliga svenska livsmedelskedjor av olika tillverkare. Är man utomlands har man nog inte stor chans att få tag på falukorv, annat än på IKEA som har Ugglarps blommiga falukorv på menyn i flera länder.
Tips: Läs mer om falukorv på www.falukorv.net. Där finns bl.a. ett recept som kan vara värt att prova om man är utomlands med falukorvsabstinens.
Måttomvandling
Falukorv fett 23 %, skiva t smörgås st = 10 g Beräkna
  g = 10 st Beräkna
 
portion = 20 g
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Falukorv fett 23 % (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:256.6kcal/1073.7kJ
Vatten:61g
Protein:9.9g
Fett:23g varav mättat: 8.58g, enkelomättat: 10.9g, fleromättat: 2.43g, kolesterol: 65mg
Kolhydrater:3.2g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 4mcg, Niacin: 2mg, B2: 0.1mg, B1: 0.13mg, B6: 0.15mg, B12: 1.1mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.2mcg, Retinol (A-vit): 10mcg, Karoten (A-vit): 8mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.3mg
Mineraler:Fosfor: 84mg, Järn: 1.2mg, Kalcium: 10mg, Kalium: 116mg, Magnesium: 12mg, Natrium: 780mg, Selen: 2mcg, Zink: 1.9mg
Falukorv fett 18 % (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:216kcal/903.7kJ
Vatten:65g
Protein:11.3g
Fett:17.9g varav mättat: 6.69g, enkelomättat: 8.48g, fleromättat: 1.89g, kolesterol: 65mg
Kolhydrater:2.9g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 4mcg, Niacin: 2mg, B2: 0.1mg, B1: 0.13mg, B6: 0.15mg, B12: 1.1mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.2mcg, Retinol (A-vit): 10mcg, Karoten (A-vit): 8mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.3mg
Mineraler:Fosfor: 88mg, Järn: 1mg, Kalcium: 8mg, Kalium: 137mg, Magnesium: 12mg, Natrium: 780mg, Selen: 2mcg, Zink: 1.4mg
Falukorv mager stekt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:234.8kcal/982.3kJ
Vatten:61.96g
Protein:12.28g
Fett:19.46g varav mättat: 7.27g, enkelomättat: 9.22g, fleromättat: 2.05g, kolesterol: 71mg
Kolhydrater:3.15g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 4.3mcg, Niacin: 1.85mg, B2: 0.08mg, B1: 0.1mg, B6: 0.13mg, B12: 1.2mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.22mcg, Retinol (A-vit): 10.9mcg, Karoten (A-vit): 8.7mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.33mg
Mineraler:Fosfor: 95.7mg, Järn: 1.09mg, Kalcium: 8.7mg, Kalium: 148.9mg, Magnesium: 13mg, Natrium: 847.8mg, Selen: 2.17mcg, Zink: 1.52mg
Falukorv stekt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:278.9kcal/1167.1kJ
Vatten:57.61g
Protein:10.76g
Fett:25g varav mättat: 9.33g, enkelomättat: 11.85g, fleromättat: 2.64g, kolesterol: 71mg
Kolhydrater:3.48g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 4.3mcg, Niacin: 1.85mg, B2: 0.08mg, B1: 0.1mg, B6: 0.13mg, B12: 1.2mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.22mcg, Retinol (A-vit): 10.9mcg, Karoten (A-vit): 8.7mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.33mg
Mineraler:Fosfor: 91.3mg, Järn: 1.3mg, Kalcium: 10.9mg, Kalium: 126.1mg, Magnesium: 13mg, Natrium: 847.8mg, Selen: 2.17mcg, Zink: 2.07mg
Se även: korv
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om falukorv i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med falukorv på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (16 st)

söndag den 27 mars 2005 kl 19:29
Hej
Jag bor i Norge sen många år tillbaka.Får sällan god falukorv.
Här har man muskot i den så kryddan dominerar, känner inte den kryddan i den svenska. Ska det vara det i falukorv? med vänlig hälsning Ricki:)
söndag den 6 november 2005 kl 18:48
var ska man förvara falukorv?
söndag den 6 november 2005 kl 21:00
Förvara den i kylen. Den går även att frysa, håller sig där ca 3-4 månader. Dock tycker jag den blir något sämre i smaken efter att den varit fryst.
torsdag den 8 juni 2006 kl 17:15
Hej!Finns Falukorv-originalrezept bevarat? Hälsningar Simone
tisdag den 5 september 2006 kl 14:13
Hej,
Hittade ett falukorvsrecept på en sajt som kallas "Falukorvens förlovade land" på www.falukorv.net ©

Att göra Falukorv (Ett generellt recept)
Innhåll: Nötkött - Beef 25 kg
Fläskkött - Lean Pork 21 kg
Fläsk utan svål - Fat Pork 15 kg
Kallt vatten - Cold Water 30 l
Potatisstärkelse - Potato starch 3,5 kg
Salt (med Nitrit)- Salt (with Nitrite) Nitritet är viktigt då det ger den rosa röda färgen utan nitrit får du grå korv. 2 kg
Lök - Onion 0,75 kg
Vitpeppar - Whitepepper 180 grams
Ingefära - Ginger 40 grams
Muskot (nöt) - Nutmeg 40 grams
Askorbinsyra - Ascorbic acid 40 grams

Hacka (mixa) nötköttet och lök, tillsätt kallt vatten (Vattnet bör vara så kallt som möjligt) så att det blir en slät smet
Fortsätt att hacka (mixa). Häll i salt och resten av vattnet gärna i is form så smeten blir riktigt kall.
Tillsätt allt griskött under hackning.
Häll i kryddorna, askorbinsyran och potatisstärkelsen, låt mixern gå till allt är ordentligt blandat.
Stoppa korven!
Låt korven torka något och rök den sedan lätt (tex. med al flis), korven ska uppnå pastöriseringstemperatur (71°).
Kyl sedan ner korven snabbt igen till 8°.
Beskrivning av Hans bengtsson, www.falukorv.net ©
-------------------------------
Leo i Florida blev först att prova receptet! Han kommer till och med att sälja sin Falukorv på Scandinavian coffeehouse

Här är hans ändringar:
Mer salt 5kg!

En annan skillnad är att han kokar han korven istället för att röka den, enligt uppgift ska smaken bli bra och konsistensen bli bättre, han tyckte den blev för hård när den röktes.
------------------------
Tack för hjälpen med ingredienserna Melkers Charkuteri

OBS! Detta är inte något recept som används av Melkers! Men liknar de recept som de olika tillverkarna använder, men alla har sina variationer...
måndag den 20 november 2006 kl 16:46
Korv stekt i smör är mumsigt värre med vänliga hälsnngar en riktig lite korv "diggare".
lördag den 17 februari 2007 kl 2:30
hur varmt ska korven vara när den är klar.om det ska vara som rökningen vara?hur länge ska man koka isåfall?
lördag den 17 februari 2007 kl 2:35
Vilken skin ska man ha till falu korven undrar jag.
söndag den 1 juli 2007 kl 10:26
Fy f-n för falukorv. Något värre kan man inte tänka sig. Överhuvudtaget är den svenska korven av dålig/mjölaktig kvalitet. Smaka på den goda finska korven i stället. T.o.m. vanlig "HK Blue", närmast svensk falukorv, år 10 ggr bättre i smaken ! Jag undviker svensk falukorv fast jag besöker Sverige flere gånger per år !
Finlkandsbåtarna har börjat servera svensk prinskorv till mprgonmålet. Den är förstås billigare för kvaliteten/smaken är MJÖLIG.
tisdag den 1 januari 2008 kl 18:28
hej! jag tycker omn korv. det är gott med ketchup o pasta! vill ni ha mitt recept så kommer det här!

En bit falukorv
pasta-typ makaroner eller liknande ljus pasta
ketchup

kokam pastan och stek korven ringla på en försvarlig mängd ketchup över anrättningen.
NJUT!
Dryckestips: mjölk eller yoggi jordgubb(kan låta konstigt men testa!!)
Finns det falukorv utan fläskkött? jag funderar på att börja äta halal men då ska det bara vara nöt o slaktat på speciellt sätt.

MVH
Korvälskaren christo
torsdag den 3 januari 2008 kl 17:03
Svar till Christo:
Jag vet inte om du är riktigt seriös eller inte men du kan ju försöka med att ringa någon lokal halal importör och försöka göra dina egna korvar av nöt. Dock tror jag inte resultatet blir lika fantastiskt.
lördag den 5 juli 2008 kl 14:40
Den korvstråganoff som serverades på nu nedlaggda E4 baren norr Gävle, den var helt sagolikt god..
Den som nu görs på Hagsta Kro vid nya E4:an är helt smaklös..
torsdag den 17 juli 2008 kl 5:46
Varför får falukorv inte importeras
till USA?
lördag den 4 juli 2009 kl 8:51
Efter 23 års suktande efter falukorv i utlandet,var det en av mina största besvikelser att komma hem och finna att den kära falukorven hadde ändrat både smak och konsistens,Va 17 har dom jort med min korv?? smaken är borta konsistensen på den UCH FY.Finns de ingen som jör den efter gammla hederliga recept längre??? En mycket besviken hemvändande svensk.
söndag den 17 januari 2010 kl 16:30
Lagerströms på slakthuset i sthlm har en mycket god mager falukorv om dom inte ändrat i receptet,15% fett kanonkorv.
söndag den 18 september 2011 kl 16:43
En god korv, som inte får kallas Falukorv, är Färilakorven. Åker ni förbi Ljusdal Färila, hoppa in på Ica och köp en ring. Sagolik!

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser