Creme fraiche

Svenskt namn: creme fraiche creme fraiche
Engelskt namn: creme fraiche
Kategori: Mjölk- och ostprodukter
Beskrivning: Liksom gräddfil är creme fraiche syrad grädde, men smak och konsistens skiljer sig något från gräddfilen. Till skillnad från gräddfil går creme fraiche i regel bra att koka, även de lättare varianterna med mindre fett, men läs på paketet innan för säkerhets skull. Smak och konsistens kan skilja sig lite när man köper creme fraiche utomlands, och det finns även skillnader mellan de svenska märkena. De har dock samma användningsområden: till varma och kalla såser, dressingar och olika röror.
Finns att få tag på: Överallt i de svenska mataffärerna, numera finns fler tillverkare och både naturella och smaksatta varianter. Utomlands är det inte alltid lika enkelt att hitta, i USA kan man t.ex. ibland behöva leta hos gourmet-butiker som "Whole Foods Market" m.fl.

Får man inte tag på creme fraiche kan man prova att tillverka sin egen, det finns flera tillgängliga recept på nätet. Principen är att blanda grädde med någon form av syrad mjölk och låta det stå varmt för att bakteriekulturen ska utvecklas.

Ett grundrecept att laborera utifrån är:
1) Blanda 3 delar fet grädde med 1 del naturell yoghurt, buttermilk eller sour cream
2) Låt stå på varm plats (helst lite över rumstemperatur) i minst 12 timmar, och förvara det därefter i kylskåp innan användandning.
I några recept rekommenderas det att hetta upp grädden till 37°C på spisen innan man blandar i den syrade mjölken för att påskynda processen.
Kan ersättas med: Om den inte ska kokas utan användas t.ex. i kalla såser går det ofta bra att använda gräddfil eller youghurt (med tunnare konsistens dock).
Hållbarhet och förvaring: Förvaras i kylskåp. Se bäst-före-datum för hållbarhet i oöppnad förpackning. Hållbarheten skiljer sig mellan olika tillverkare beroende på hur produkten behandlats. Öppnad förpackning håller sig några dagar i kylskåpet (kan hålla sig längre, lukta och smaka för att avgöra om den är användbar). Frysning brukar inte rekommenderas av tillverkarna.
Måttomvandling
Crème Fraiche fett 34 % msk = 15 g Beräkna
  g = 6.67 msk Beräkna
 
dl = 99 g
Beräkna
 
g = 1.01 dl
Beräkna
 
portion = 25 g
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Crème Fraiche fett 34 % (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:323.5kcal/1353.7kJ
Vatten:59.9g
Protein:2.33g
Fett:34g varav mättat: 22.62g, enkelomättat: 7.84g, fleromättat: 0.67g, kolesterol: 96mg
Kolhydrater:3.3g, varav sockerarter: 2.6g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:C: 0.6mg, Folat: 7.6mcg, Niacin: 0.04mg, B2: 0.1mg, B1: 0.03mg, B6: 0.03mg, B12: 0.18mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.24mcg, Retinol (A-vit): 283.6mcg, Karoten (A-vit): 157mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.79mg
Mineraler:Fosfor: 62mg, Järn: 0.07mg, Kalcium: 79mg, Kalium: 110mg, Magnesium: 8mg, Natrium: 28mg, Selen: 1.5mcg, Zink: 0.34mg
Lätt Crème Fraiche fett 15 % (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:162.3kcal/678.9kJ
Vatten:77.1g
Protein:2.99g
Fett:15g varav mättat: 9.98g, enkelomättat: 3.46g, fleromättat: 0.3g, kolesterol: 48mg
Kolhydrater:4.3g, varav sockerarter: 3.2g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:C: 0.8mg, Folat: 9.6mcg, Niacin: 0.06mg, B2: 0.13mg, B1: 0.04mg, B6: 0.04mg, B12: 0.23mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 0.1mcg, Retinol (A-vit): 125.1mcg, Karoten (A-vit): 69mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.35mg
Mineraler:Fosfor: 78mg, Järn: 0.05mg, Kalcium: 99mg, Kalium: 139mg, Magnesium: 10mg, Natrium: 35mg, Selen: 1.7mcg, Zink: 0.4mg
Se även: gräddfil
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om creme fraiche i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med creme fraiche på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (7 st)

fredag den 21 maj 2004 kl 22:47
Efter över 10 år i USA rekommenderar jag alltid sour cream när någon undrar om creme fraiche. Vi använder sour cream till allt som vi i Sverige skulle använt Creme Fraiche. Den går utmärkt att tillsätta i rätter som skall kokas.

Sour Cream är fast som Creme Fraiche, kan kokas utan problem, smakar som Creme Fraiche.

Om någon ber om gröddfil säger jag till dem att blanda lite vit vinäger i sourcreamen för det finns inte gräddfil här.
måndag den 10 juli 2006 kl 10:10
Jag undrar om man kan frysa creme fraiche utan att den blir förstörd.
torsdag den 22 november 2007 kl 12:30
kan man frysa creme fraiche??
torsdag den 22 maj 2008 kl 0:19
Kan man frysa creme fraiche?
tisdag den 8 juli 2008 kl 18:04
Kan man frysa creme fraiche?
onsdag den 9 juli 2008 kl 11:40
Frysning brukar inte rekommenderas av tillverkarna. Den blir säkert inte förstörd och kan nog vara helt ok smakmässigt, det är nog framförallt konsistensen som riskerar att försämras.
söndag den 24 april 2011 kl 12:22
Hej,på grund av sjukdom,så nu undrar jag om det går att frysa kokta ägg med creme traiche,så är det rom uppe pa äggen blir det förstört om man fryser detta

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser