Blomkål

Svenskt namn: blomkål blomkål
Engelskt namn: cauliflower
Kategori: Grönsaker
Beskrivning: Blomkålen är en form av huvudkål med en trevligt krispig konsistens och god kålsmak. Man använder själva blomställningen innan den slagit ut, men även de gröna bladen som brukar sitta kvar runt om går att använda.

Blomkålen används mycket i traditionell svensk matlagning, t.ex. i gratänger, stuvningar och soppor, men blomkålen är också trevlig t.ex. i det asiatiska köket, såsom wokgrönsak eller i en indisk masala. Den är också god och krispig att äta rå i sallader och grönsaksfat och att dippa. Om man äter den som tillbehör till t.ex. kött- eller fiskrätter blir den bäst om man ångkokar den.
Finns att få tag på: Färsk i alla grönsaksdiskar året om, samt djupfryst i frysdiskarna.
Kan ersättas med: Broccoli
Miljöpåverkan:

Grönt ljus

Mycket bra miljöval då den dels odlas på friland och dels går att hitta närproducerad en stor del av året. När den inte är i säsong i Sverige importeras frilandsodlad blomkål från övriga Europa.

Bästa säsong:
            
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Referens: Centrum för Tillämpad Näringslära, "Hälsomålets Säsongsguide"
Måttomvandling
Blomkålsbuketter st = 25 g Beräkna
  g = 4 st Beräkna
 
dl = 42 g
Beräkna
 
g = 2.38 dl
Beräkna
 
portion = 100 g
Beräkna
Blomkålsbuketter frysta
dl = 76 g
Beräkna
 
g = 1.32 dl
Beräkna
 
portion = 100 g
Beräkna
Blomkålshuvud kokt st = 400 g Beräkna
  g = 0.25 st Beräkna
 
portion = 100 g
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Blomkål (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:23.5kcal/98.3kJ
Vatten:91.3g
Protein:1.56g
Fett:0.17g varav mättat: 0.04g, enkelomättat: 0.01g, fleromättat: 0.08g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:3.85g, varav sockerarter: 2.65g
Fibrer: 2.42g
Vattenlösl. vitaminer:C: 73mg, Folat: 47mcg, Niacin: 0.6mg, B2: 0.05mg, B1: 0.07mg, B6: 0.2mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 11mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.05mg
Mineraler:Fosfor: 42.8mg, Järn: 0.36mg, Kalcium: 17.1mg, Kalium: 300mg, Magnesium: 12mg, Natrium: 7.3mg, Selen: 0.5mcg, Zink: 0.4mg
Blomkål fryst (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:19.3kcal/80.8kJ
Vatten:93g
Protein:2g
Fett:0.3g varav mättat: 0.06g, enkelomättat: 0.02g, fleromättat: 0.16g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:2.1g, varav sockerarter: 2.1g
Fibrer: 1.9g
Vattenlösl. vitaminer:C: 49mg, Folat: 64mcg, Niacin: 0.4mg, B2: 0.07mg, B1: 0.05mg, B6: 0.12mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 18mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.07mg
Mineraler:Fosfor: 34mg, Järn: 0.5mg, Kalcium: 22mg, Kalium: 220mg, Magnesium: 10mg, Natrium: 9mg, Selen: 0.5mcg, Zink: 0.3mg
Blomkål kokt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:22.6kcal/94.7kJ
Vatten:90.85g
Protein:1.51g
Fett:0.16g varav mättat: 0.04g, enkelomättat: 0.01g, fleromättat: 0.07g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:3.71g, varav sockerarter: 2.55g
Fibrer: 2.33g
Vattenlösl. vitaminer:C: 35.2mg, Folat: 45.3mcg, Niacin: 0.49mg, B2: 0.04mg, B1: 0.05mg, B6: 0.15mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 10.6mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.05mg
Mineraler:Fosfor: 41.8mg, Järn: 0.35mg, Kalcium: 17.7mg, Kalium: 289.3mg, Magnesium: 11.8mg, Natrium: 312.3mg, Selen: 0.48mcg, Zink: 0.39mg
Näringsöversikt: Blomkål är en mycket nyttig grönska, med bl.a. mycket kalium, C-vitamin och järn. Som med alla grönsaker behåller de sina nyttigheter bäst om de tillagas varsamt.
Se även: broccoli
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om blomkål i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med blomkål på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (7 st)

lördag den 30 maj 2009 kl 12:13
Kokt blomkål med ostskiva och vitpeppar på är riktigt gott.
söndag den 12 juli 2009 kl 10:10
Blomkål i potatisgratängen smakar mumsfilibabba!
Ungefär en tredjedel.
fredag den 11 september 2009 kl 10:22
1 sked curry, 1 burk creme fraiche, 1 blomkål delad i mindre bitar - stek allt i smör, salta. Gott.
tisdag den 29 september 2009 kl 18:38
Bra årstid för blomkål nu. Gör en sats köttfärslimpa, lägg först i lättkokta blokålsbitar i formen, ganska stora, fyll sedan på med köttfärssmet. Skär upp i skivor och njut!
tisdag den 29 september 2009 kl 18:47
Ja, alltså, jag menar ju att man ska tillaga den i ugnen först, annars blir det inte så gott! Bon Appetit!
lördag den 5 december 2009 kl 16:38
blomkål som snack med chipsdip är kalasgott till film en fredagkväll
onsdag den 1 december 2010 kl 13:07
Blomkål i pastasallad är supergott !

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser