Blåmusslor

Svenskt namn: blåmusslor (äv. musslor) blåmusslor
Engelskt namn: common mussels (äv. mussels, blue mussels)
Kategori: Skaldjur
Beskrivning: Det finns många sorters musslor man använder i matlagning, men allra vanligast är nog blåmusslorna. Nämner man bara ordet musslor i ett recept är det troligen blåmusslor som avses, färska eller konserverade. Färska musslor köper man alltid levande med skal, medan konserverade musslor är skalade. Blåmusslorna har ett mörkblått till svart skal, är ovala i formen, och de man köper i handeln är vanligtvis 5-6 cm långa.

Blåmusslor är mycket vanliga i europeiska och nordamerikanska vatten, både vilda och odlade. Musslorna serveras ofta som entrérätt eller huvudrätt, enkelt tillredda tillsammans med lite bröd, men är också vanliga inslag i fisk- och skaldjursoppor, grytor, pastarätter, som pizzatopping och i sallader.

Ska musslorna spela en av huvudrollerna i anrättningen rekommenderas färska musslor, vilka är överlägsna de konserverade i smaken. Dessutom ger efter tillagning en mycket god och fyllig buljong, som du antingen använder direkt i anrättningen eller kan kyla eller frysa till ett senare tillfälle. Köper man konserverade musslor av hög kvalitet kan man även använda spadet från dessa.

Förbereda färska musslor för tillagning
Innan man använder färska musslor ska man kontrollera att de är levande. Musslorna ska vara slutna innan de tillreds och öppna sig när de är tillagade. Om de inte är slutna från början, så knacka på dem eller lägg dem i vatten så ska de sluta sig. De som inte gör det kasseras. Kassera även dem som har kraftigt skadat skal eller känns onormalt tunga, då dessa troligen är fyllda med sand eller dy. De bör också sköljas ordentligt och skrubbas rena vid behov. Man brukar också dra bort "skägget", dvs. den lilla samling trådar som musslan suttit fast i. Det kan sitta hårt, så ta gärna en tång till hjälp.

Tillagning av färska musslor
Det klassiska sättet att tillreda färska musslor är barnsligt enkelt. Fräs först upp hackad lök och vitlök i olja eller smör utan att det får färg. Tillsätt ett par deciliter vitt vin (till ca 500 gram musslor), koka upp, och lägg i de hela musslorna. Lägg på ett lock och låt koka i ca 5 minuter tills de öppnat sig. Spadet behöver inte (ska inte) täcka musslorna, det räcker med ångan för att de ska tillagas, man kan även använda en ångkokningsinsats i grytan. Sedan är de klara att serveras i rymliga skålar! Sila av spadet och servera till. Lite vitt bröd att doppa i spadet räcker gott som tillbehör, men även pasta passar bra (eller pommes frites om du frågar belgarna!). Man kan också koka en soppa på spadet med ett par deciliter grädde och servera för sig eller tillsammans med musslorna.

Det här grundreceptet går givetvis att variera på många sätt, smaksätt t.ex. med örter och kryddor såsom lagerblad, timjan, persilja, koriander, chili eller saffran. Tillsammans med löken kan man gärna fräsa med andra grönsaker såsom finhackad stjälkselleri, fänkål eller morötter, och vinet kan bytas ut mot vatten eller öl.

De kokta musslorna kan även gratineras hastigt i het ugn, toppade med vitlökssmör och ev. riven ost.

Det går även att tillaga de råa musslorna på grillen. När de öppnar sig penslar man på lite kryddsmör/vitlökssmör och låter fräsa ytterligare någon minut på gallret.
Finns att få tag på: Färska musslor köper man oftast i halvkilos nät hos fiskhandlaren eller i fiskdisken. Frysta och konserverade musslor finns i de flesta vanliga matbutiker.
Kan ersättas med: Färska musslor kan ersättas djupfrysta eller i nödfall konserverade musslor. Dessa är färdigkokta och behöver bara värmas snabbt i anrättningen.

Som alternativ till blåmusslor finns hjärtmusslor som kan tillagas på samma sätt.
Miljöpåverkan:

Grönt ljus

Världsnaturfonden rekommenderar oss att köpa färska, repodlade blåmusslor. De är både uthålligt nyttjade och bra för miljön. Musslorna behöver då inte matas utan lever på plankton som de filtrerar ur vattnet. En blåmusselodling tar alltså upp näringsämnen ur havet, vilket är positivt.

Hållbarhet och förvaring: Använd färska musslor så fort som möjligt, förvara dem i kylskåp i max 1-2 dagar.
Måttomvandling
Musslor konserv u lag, till sallad st = 6 g Beräkna
  g = 16.67 st Beräkna
 
dl = 72 g
Beräkna
 
g = 1.39 dl
Beräkna
 
portion = 45 g
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Musslor (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:91.4kcal/382.3kJ
Vatten:79g
Protein:14.4g
Fett:2.2g varav mättat: 0.37g, enkelomättat: 0.41g, fleromättat: 0.49g, kolesterol: 50mg
Kolhydrater:3.3g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:C: 4mg, Folat: 42mcg, Niacin: 1.6mg, B2: 0.21mg, B1: 0.16mg, B6: 0.1mg, B12: 10.2mcg
Fettlösl. vitaminer:Retinol (A-vit): 84mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.9mg
Mineraler:Fosfor: 235mg, Järn: 3.4mg, Kalcium: 88mg, Kalium: 315mg, Magnesium: 23mg, Natrium: 290mg, Selen: 60mcg, Zink: 1.5mg
Musslor konserv m lag (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:49.7kcal/207.8kJ
Vatten:86g
Protein:7.9g
Fett:0.7g varav mättat: 0.12g, enkelomättat: 0.13g, fleromättat: 0.15g, kolesterol: 55mg
Kolhydrater:2.8g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 20mcg, Niacin: 1mg, B2: 0.11mg, B1: 0.01mg, B6: 0.08mg, B12: 5mcg
Fettlösl. vitaminer:Retinol (A-vit): 54mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.5mg
Mineraler:Fosfor: 137mg, Järn: 4.8mg, Kalcium: 55mg, Kalium: 140mg, Magnesium: 32mg, Natrium: 390mg, Selen: 56mcg, Zink: 2.3mg
Musslor konserv u lag (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:94kcal/393.4kJ
Vatten:77g
Protein:15.8g
Fett:2.5g varav mättat: 0.42g, enkelomättat: 0.46g, fleromättat: 0.55g, kolesterol: 78mg
Kolhydrater:1.9g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 17.6mcg, Niacin: 2.2mg, B2: 0.24mg, B1: 0.02mg, B6: 0.08mg, B12: 10mcg
Fettlösl. vitaminer:Retinol (A-vit): 84mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 1.2mg
Mineraler:Fosfor: 310mg, Järn: 7.4mg, Kalcium: 71mg, Kalium: 140mg, Magnesium: 50mg, Natrium: 390mg, Selen: 60mcg, Zink: 3.6mg
Se även:
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om blåmusslor i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med blåmusslor på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (3 st)

tisdag den 27 juli 2010 kl 15:46
Musslor
söndag den 26 september 2010 kl 17:23
Blåmusslor säljs oftas i en kilos nät hos fiskhandlaren och dom håller mycket längre än två dagar!
lördag den 5 mars 2016 kl 19:12
Ska skalet vara kvar när vi fryser musslor efter de är kokta. Tacksam för svar.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser